Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor professionals

Herhaalprik - najaar 2022

Dit najaar kan iedereen van 12 jaar of ouder met een afgeronde basisserie tegen corona een herhaalprik met het vernieuwde coronavaccin krijgen. Vanaf september 2022 heten alle prikken tegen corona die na de basisserie worden gegeven de ‘herhaalprik’. De herhaalprik helpt om de bescherming tegen het coronavirus hoog te houden. De herhaalprik kan vanaf 3 maanden na de laatste coronaprik of coronabesmetting worden gegeven. Voor de herhaalprik moet je een afspraak maken.

Waarom een herhaalprik dit najaar?

Met een vaccinatie ben je minder bevattelijk voor corona en word je minder ziek dan wanneer je geen prik hebt gehaald. Vandaar dat het belangrijk is om de afweer op peil te houden.

Door je te laten vaccineren met een herhaalprik is de kans kleiner dat je in het ziekenhuis terecht komt. De zorg blijft daardoor ook beschikbaar voor mensen met andere zorgvragen dan corona.

Wie is wanneer aan de beurt?

Volgorde vaccinatie vanaf 19 september 2022:

Mensen met een hoger risico om ziek te worden en zorgmedewerkers met patiënten- of cliëntencontact worden vanaf 13 september als eerste uitgenodigd. Je ontvangt een uitnodigingsbrief voor de herhaalprik. Kijk voor meer informatie op Rijksoverheid.nl.

Mensen met een hoger risico om ziek te worden, zijn: 

  • mensen vanaf 60 jaar;
  • mensen vanaf 12 jaar tot en met 59 jaar die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik;
  • bewoners van zorginstellingen;
  • mensen met het syndroom van Down;

Daarna kan iedereen van 12 jaar en ouder een herhaalprik halen. Wanneer je aan de beurt bent voor een herhaalprik kun je deze vanaf drie maanden na je laatste coronaprik of coronabesmetting halen.

 

Welk vaccin wordt gebruikt voor de herhaalprik?

Voor de herhaalprik gebruiken we de vernieuwde vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna, omdat deze bescherming bieden tegen meer varianten van het coronavirus.

Hoe maak je een afspraak?

Wacht tot je een uitnodigingsbrief voor de herhaalprik ontvangen hebt. Of totdat er via (social) mediakanalen gecommuniceerd wordt dat je een herhaalprik kunt halen.

Je kunt dan een afspraak maken via planjeprik.nl of via het telefoonnummer dat in de brief staat (0800 - 7070).

Wat neem je mee naar de vaccinatielocatie?

  • een geldig identiteitsbewijs (een rijbewijs mag ook)
  • een mondkapje
  • een vooraf ingevulde én geprinte gezondheidsverklaring. Deze verklaring vind je bij je uitnodiging van het RIVM. Niet ontvangen? Download het bestand via de website van het RIVM. Lukt het écht niet om te printen, dan liggen er ook exemplaren op de vaccinatielocatie.

Meer informatie

Heb je nog vragen? Meer informatie over de herhaalprik kun je vinden op de website van het RIVM.