Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor professionals. Lees op onze dienstverleningspagina welke maatregelen er gelden tijdens een afspraak met GGD Fryslân.

Extra prik (boostervaccinatie)

De boostervaccinatie is een oppepper voor iedereen vanaf 12 jaar en ouder om de bescherming tegen het coronavirus op peil te houden. Voor ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid is er de herhaalprik tegen corona.

Voor wie is de boosterprik?

Iedereen vanaf 12 jaar en ouder kan (zonder afspraak) een gratis boostervaccinatie krijgen. 

Een boosterprik is sowieso nodig na een basisvaccinatie(serie) om een goed geheugen op te bouwen voor de herkenning van het virus. Door de booster niet uit te stellen draag je bij aan het beschermen van de samenleving. Met een boosterprik beperk je de verspreiding van het virus. De omikronvariant is minder gevaarlijk, maar geeft nog altijd een kans op ziekenhuisopname of long-covid.

De boosterprik kan minimaal drie maanden na de laatste coronavaccinatie(s) gegeven worden. Heb je corona gekregen na jouw vorige vaccinatie(s)? Dan moeten er minimaal drie maanden tussen je besmetting en je booster zitten.

Voor wie is de herhaalprik tegen corona?

Een herhaalprik tegen corona is een extra prik die 3 maanden na de laatste prik wordt toegediend. Deze coronaprik verbetert de werking van eerdere vaccinatie(s). 

Wie in aanmerking komt voor een herhaalprik tegen corona is welkom zonder afspraak vanaf 70 jaar en ouder. Ben je tussen de 60-69 jaar oud? Dan moet je van tevoren een afspraak maken. Dat kan via coronatest.nl of door te bellen met 0800-7070. Je kunt alleen een herhaalprik krijgen het minimaal drie maanden geleden is dat je je laatste vaccinatie hebt gekregen of wanneer het minimaal drie maanden geleden is dat je corona hebt gehad.

Vrije inloop

Wil jij een boosterprik? Op alle vaccinatielocaties van GGD Fryslân én op de pop-up locaties ben je welkom voor een prik zonder afspraak. 

Ben je tussen de 12 en 17 jaar en wil je ook een boosterprik? Dan kan dat. Deze keuze maak je zelf of samen met je ouders. Dit hangt af van je leeftijd.

Wie in aanmerking komt voor een herhaalprik tegen corona is welkom zonder afspraak. Dit kan wanneer het minimaal drie maanden geleden is dat je je laatste vaccinatie hebt gekregen of wanneer het minimaal drie maanden geleden is dat je corona hebt gehad. Een afspraak maken is niet verplicht, maar mag natuurlijk wel. Dat kan via coronatest.nl of door te bellen met 0800-7070.

Hou rekening met de openingstijden, die verschillen per week en per locatie. Prikken zonder afspraak kan tot een uur voor sluitingstijd en is alleen voor mensen van 12 jaar of ouder.

Wat neem je mee naar de vaccinatielocatie?

  • een geldig identiteitsbewijs (een rijbewijs mag ook)
  • een mondkapje
  • een vooraf ingevulde én geprinte gezondheidsverklaring. Deze verklaring vind je bij je uitnodiging van het RIVM. Niet ontvangen? Download het bestand via de website van het RIVM. Lukt het écht niet om te printen, dan liggen er ook exemplaren op de vaccinatielocatie.

Veelgestelde vragen

Ja, dit mag. Om deze vaccinatie te ontvangen, moet je als jongere goed geïnformeerd zijn. Er is sprake van 'informed consent', omdat het advies van de Gezondheidsraad zegt dat een booster voor deze groep niet noodzakelijk is. 

De GGD-medewerker vraagt je of je deze keuze weloverwogen hebt gemaakt en of je begrijpt dat het vaccin niet nodig en het dus nadrukkelijk op eigen verzoek is.

Ben je 16 of 17 jaar oud? Dan mag je zelf beslissen of je je wilt laten vaccineren. Ben je jonger dan 16 jaar? Dan beslis je samen met je ouders of verzorgers over vaccinatie.

Meer info lees je op de pagina van de Rijksoverheid.

  • De boosterprik gaat het om een extra vaccinatie die na een langere periode - minimaal drie maanden - wordt toegediend nadat de basisserie van de vaccinatie is afgerond. Bij de mensen die ervoor in aanmerking komen, is het vaccin goed aangeslagen, maar kan de werking in de loop der tijd iets afgenomen zijn. 

  • De herhaalprik tegen corona is bedoeld voor mensen van 60 jaar en ouder, bewoners van verpleeghuizen, volwassenen met het downsyndroom en bepaalde volwassenen met een ernstige immuunstoornis. 

Er zit geen verschil in de werking van de herhaalprik en de boosterprik, het is alleen een andere naam voor de 'tweede boosterprik'. De naam herhaalprik tegen corona is voor meer mensen duidelijker dan boosterprik.

De herhaalprik of boosterprik is bedoeld om je afweer te verbeteren. Voor de herhaalprik ontvangen mensen die daarvoor in aanmerking komen een uitnodiging. Een afspraak maken is altijd verplicht.

Lees meer hierover op de website van het RIVM.

Kom je voor de boosterprik, dan krijg je een mRNA-vaccin. In de meeste gevallen krijgen mensen van 45 jaar of ouder Moderna en krijgen mensen onder de 45 jaar BioNtech/Pfizer toegediend. Soms kan dat verschillen. Je kunt niet zelf kiezen welk vaccin je krijgt. 

Voor de herhaalprik tegen corona worden alleen mRNA vaccins gebruikt. Er worden geen andere vaccins voor de herhaalprikken ingezet. 

Boosterprik
Iedereen vanaf 12 jaar en ouder kan digitaal een afspraak maken voor een boosterprik of bellen met 0800-7070. Langskomen zonder afspraak mag ook. 

Herhaalprik tegen corona
Wie 70 + is, is welkom voor de vrije inloop. Een afspraak maken is niet verplicht, maar het mag wel. Je kunt zelf kiezen om dit online of telefonisch te doen via 0800 - 7070.
Mensen tussen de 60-69 jaar dienen een afspraak te maken via www.planjeprik.nl. Wie een uitnodigingsbrief heeft ontvangen, kan ook bellen voor een afspraak. 

Wie hulp nodig heeft kan ook gebruik maken van de uitlegfilm of van de stap-voor-stap handleidingen. Deze middelen zijn te vinden op de website van de Rijksoverheid. Ook kunnen mensen hulp vragen bij de bibliotheek

Dat kan door te bellen met het landelijke afsprakennummer 0800 - 7070.

Je kunt ook via coronavaccinatieafspraak.nl onder ‘Mijn vaccinatieafspraken inzien’ de
afspraak verplaatsen of afzeggen. Om de
afspraakgegevens te bekijken, log je in met een DigiD.

Vaccinaties worden niet automatisch opgehaald. Daarom moet je na elke prik je vaccinatiegegevens opnieuw ophalen door in te loggen met DigiD via het ‘+’teken rechtsboven in de app. Heb je een lettercode gekregen van degene die je prik heeft gezet? Dan kun je deze invoeren via ‘papieren bewijs toevoegen’ en zo je vaccinatiebewijs maken. 

Bekijk meer veelgestelde vragen over de CoronaCheck app op CoronaCheck.nl.