Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals.

Extra prik (boostervaccinatie)

De extra prik (boostervaccinatie) is een oppepper om de bescherming tegen het coronavirus op peil te houden. Niet iedereen kan hiervoor tegelijk worden ingeënt. Net als bij de eerste twee vaccinaties wordt dit in groepen gedaan. Je ontvangt een brief wanneer jij je voor de extra prik kunt aanmelden. Het is niet mogelijk om zonder afspraak een prik te halen.

Voor wie is de extra prik?

Je krijgt een extra prik aangeboden als je:

  • 60 jaar en ouder bent. Als eerste start de groep mensen van 80 jaar en ouder. Zij kunnen vanaf 19 november 2021 worden ingeënt;
  • 18 jaar of ouder bent en in een zorginstelling woont;
  • In de zorg en maatschappelijke ondersteuning werkt voor mensen van 18 jaar en ouder en veel contact met patiënten en cliënten hebt.

Als deze groepen aan de beurt zijn geweest, dan kan iedereen die jonger is dan 60 jaar een extra prik krijgen.

Wanneer moet de extra prik gegeven worden?

De extra prik (boostervaccinatie) moet minimaal 6 maanden na de laatste coronavaccinatie(s) gegeven worden. Heb je corona gekregen na jouw vorige vaccinatie(s)? Dan moet er 6 maanden tussen je besmetting en de extra prik zitten.

Veelgestelde vragen

Vanaf 18 november vallen de eerste brieven op de mat. Dit is voor de mensen met een leeftijd van 80 jaar of ouder. Ook mensen die verblijven in een verpleeghuis of andere instelling ontvangen vanaf 18 november een uitnodiging.

Let op: inwoners van de Friese Waddeneilanden ontvangen een (aangepaste) brief van de gemeente in samenspraak met het RIVM.

Je hoeft nu nog niets te doen. Je krijgt in januari een brief met meer informatie.

Nee, dat kan niet. We hanteren geen vrije inloop voor de extra prik (boostervaccinatie). Je moet dus altijd een afspraak maken voordat je een extra prik kunt halen. Dat doe je door te bellen met 0800 7070 of maak digitaal een afspraak via www.coronatest.nl. Aan de hand van je geboortedatum wordt gecheckt of je ook daadwerkelijk aan de beurt bent. Dit wordt ook op de locatie weer gecontroleerd.

Ja, dat is mogelijk mits jullie beide in aanmerking komen voor een extra prik. Voor nu is dat wanneer jullie beide 60 jaar of ouder zijn. Geef dit aan wanneer je telefonisch een afspraak maakt via het landelijke afsprakennummer 0800 7070, dan gaan ze kijken op welk moment dit goed uitkomt.  

  • Bij een extra prik (de boostervaccinatie) gaat het om een extra prik die na een langere periode - minimaal zes maanden - wordt toegediend nadat de basisserie van de vaccinatie is afgerond. Bij de mensen die ervoor in aanmerking komen, is het vaccin goed aangeslagen, maar kan de werking in de loop der tijd iets afgenomen zijn. 
  • Een boosterprik verschilt met een zogeheten 'derde prik’ in de zin dat die laatste categorie bestemd is voor mensen met een ernstige afweerstoornis of afweer onderdrukkende medicatie, waarbij de normale vaccinatie niet of onvoldoende werkt of aanslaat, Zij hebben altijd Moderna of Pfizer gekregen en die derde prik is dan onderdeel van hun basisserie. Deze derde prik mag vier weken na de tweede vaccinatie gegeven worden. De uitnodigingen hiervoor zijn inmiddels verstuurd door de medisch specialisten van het ziekenhuis. 

Kortgezegd: de extra prik is preventief, de derde prik is nodig.

Lees meer hierover op de website van het RIVM.

Meer informatie

Heb je nog een vraag? Of wil je meer lezen over de extra prik (boostervaccinatie)? Dan kunnen deze sites je verder helpen met betrouwbare informatie en antwoorden: