Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor professionals

Soa-test: hoe, wat en waar?

Heb je seks gehad zonder condoom of is het condoom gescheurd of afgegleden? Ben je gewaarschuwd door een (ex)partner over een soa? Heb je klachten, zoals meer afscheiding, blaasjes of pijn bij het plassen? Maak dan een afspraak voor een soa test.

Wat houdt een afspraak in?

De afspraak begint altijd met een gesprek. Tijdens dit gesprek stellen we jou een aantal vragen over de seksuele contacten die je hebt gehad. Samen bepalen we dan op welke soa je getest wordt. Je mag natuurlijk ook jouw vragen aan ons stellen. Verder geven we je uitleg over het onderzoek en informeren we je over wanneer en hoe je de uitslagen krijgt. Twijfel je of je een soa test nodig is? Doe de soa-check zodat je weet of je een soa test moet doen bij je huisarts of GGD Fryslân.

 

Wat houdt de test in?

Voor mannen is urineonderzoek meestal voldoende. Vrouwen kunnen vaak zelf een vaginaal uitstrijkje doen. Soms wordt ook een uitstrijkje uit de keel en/of anus aangeraden. Je krijgt de tests en instructies meestal mee naar huis. Als bloedonderzoek nodig is, wordt dit direct gedaan. 

Partners waarschuwen

Als uit de test blijkt dat je een soa hebt opgelopen is het belangrijk dat je sekspartners zo snel mogelijk worden gewaarschuwd. Als je het zelf lastig vindt om aan een (ex)partner door te geven dat hij of zij mogelijk een soa bij zich draagt, kan de GGD je hierbij helpen. Stel gerust je vraag over het waarschuwen van partners tijdens je afspraak.

Anonimiteit en kosten

Als je je laat testen bij GGD Fryslân blijf je anoniem. Wij sturen geen informatie naar je huisarts of zorgverzekeraar over de soa-test. Als je onder de 25 jaar bent, is een soa-test gratis. Ben je ouder dan 25 dan kan het zijn dat we jou adviseren bij je huisarts een soa-test te doen. In dat geval hangt het van je zorgverzekering af of het geld kost. Meestal zit een soa-test in het basispakket, maar houd wel rekening met je eigen risico. Als je om welke reden dan ook liever niet naar de huisarts wilt, maar ook niet in aanmerking komt voor de soa-test bij GGD Fryslân kunnen we je doorverwijzen naar soapolinoord.nl of soatestdoen.nl. Deze testen zijn betrouwbaar en anoniem, maar niet gratis. Meer informatie over testen vind je op Soa-test | Soa Aids Nederland

Locaties

Wij nemen soa-testen af in Leeuwarden. Wanneer je belt voor een afspraak informeren we je over de mogelijkheden. Locatie Sneek is gesloten.