Ga naar de inhoud

Gezondheidsonderzoek 0-12 jarigen 

Gezondheidsonderzoeken 0-4 jarigen

Hieronder lees je hoeveel gezondheidsonderzoeken er ongeveer plaatsvinden in de eerste vier jaren van je kind:  

  1. Tot 6 maanden: ongeveer zes afspraken   
  2. 7 – 12 maand, ongeveer drie afspraken  
  3. 1-4 jaar: ongeveer vijf afspraken.   

Op de pagina kennismaking consultatiebureau lees je alles over de eerste gezondheidsonderzoeken die je kind krijgt.  

Tijdens deze afspraken kijken we naar de lichamelijke, psychische en sociale ontwikkeling en de omgeving van het kind en gezin.  

We stemmen het aantal afspraken af op de situatie van het kind en het gezin. Een aantal afspraken zijn gekoppeld aan vaccinatiemomenten of vaste leeftijden en liggen daarom meer vast. Hoe ouder het kind wordt, des te flexibeler de planning van de afspraken is.  

Wil je meer weten over de vaccinaties en het vaccinatieschema? Lees dan verder op onze pagina over vaccinaties voor baby’s en kinderen. 

Gezondheidsonderzoeken 4-12 jarigen

De gezondheidsonderzoeken op de basisschool vinden plaatsop de volgende momenten:  

  1. 5 jaar oud  
  2. 9 jaar oud  
  3. Groep 8  

 Op de pagina over onderzoek-en-vaccinaties lees je hier meer over. 

Bij onze onderzoeken gebruiken we vragenlijsten om goed voorbereid te zijn op de afspraak. In de vragenlijst staan vragen over de gezondheid en het dagelijkse leven van het kind. Deze vragenlijst wordt ingevuld door de ouder(s)/verzorger(s), eventueel samen met je kind. Je ontvangt per brief een persoonlijke inlogcode en wordt daarvoor doorverwezen naar www.zegjijhetmaar.nl.   

De antwoorden op de vragen worden opgenomen in het elektronisch dossier van het kind. Hieronder lees je onder het kopje ‘privacy’ hoe we omgaan met deze gegevens. 

Bekijk hier een voorbeeld van de vragenlijst:

  1. Voorbeeld vragenlijst peuters
  2. Voorbeeld vragenlijst 5-jarigen
  3. Voorbeeld vragenlijst 9-jarigen
  4. Voorbeeld vragenlijst groep 8
  1. Je ontvangt een SMS met een link naar het beeldbellen erin. 
  2. Mogelijk verschijnt een pop-up met de vraag of een app geïnstalleerd mag worden. Kies ‘Sluiten’. 
  3. Druk op ‘Join meeting’ en je komt terecht in het beeldbel-consult.  
Download: Uitleg over beeldbellen

Het JGZ-team werkt graag samen met andere professionals die dagelijks met jongeren werken. Het uitwisselen van informatie over de ontwikkeling van jongeren kan belangrijk zijn voor gezond en veilig opgroeien en opvoeden. Het JGZ-team is altijd te benaderen met vragen of zorgen over jongeren. Desgewenst nodigt het JGZ-team jongeren en /of ouders uit voor een gesprek of onderzoek. Bij al onze contacten houden we rekening met (privacy-) wetgeving. Neem bij vragen contact op met ons via 088 22 99 444 of het lokale JGZ-team in van jouw school

Als jij of je kind voor bijvoorbeeld een onderzoek, controle of keuring naar GGD Fryslân komt, maken wij een dossier aan. In dit dossier staat privacygevoelige informatie. Op de pagina kinddosier en privacy lees je hoe wij daar mee omgaan

Uitgebreide informatie over privacy vind je in onze privacyverklaring.  

Delen van informatie

Samenwerking tussen JGZ en school kan een belangrijke bedrage leveren aan een gezonde ontwikkeling van een kind. Daarom benaderen wij voorafgaand aan de geplande onderzoeken en gesprekken leerkrachten voor het uitwisselen van informatie. Hierbij houden we rekening met de privacywetgeving en regels. Als GGD gaan wij ervan uit dat de leerkracht of ib-er ouders op de hoogte brengt als het over hun kind gaat. Een school kan altijd contact zoeken met het JGZ-team als er vragen of zorgen zijn over leerlingen. Desgewenst nodigen wij ouders en/of hun kinderen uit voor gesprek of onderzoek, dit geldt voor alle leerlingen van de school.