Zesde ziekte
De zesde ziekte is een besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Bij de zesde ziekte ontstaan vlekjes en bultjes, met name in het gezicht en op de romp. Voornamelijk kinderen krijgen de zesde ziekte.Op deze pagina lees je informatie over:
Wat is zesde ziekte?
Iedereen kan zesde ziekte krijgen. Vooral kinderen jonger dan 2 jaar. Mensen die minder afweer hebben door een ziekte of medicijnen kunnen erger ziek worden.
Iemand die zesde ziekte heeft gehad krijgt de ziekte niet opnieuw. Het virus blijft wel in het lichaam en kan later soms weer actief worden. Mensen kunnen dan opnieuw koorts en rode vlekjes krijgen.
Hoe werkt een besmetting
Het virus zit in speeksel van mensen die besmet zijn. Speeksel kan op speelgoed, bestek, servies en eten terechtkomen. Zo kan iemand anders besmet raken. Het virus zit ook in de keel van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Het is niet duidelijk wanneer en hoe lang zesde ziekte besmettelijk is.
Wat merk ik?
De klachten zijn:
- Hoge koorts
- Rode vlekjes
Wat kan ik doen?
-
Behandeling is niet nodig. De ziekte geneest vanzelf.
-
Voelt iemand zich goed? Dan kan hij gewoon naar de kinderopvang, school of het werk. Het is niet duidelijk wanneer en hoe lang zesde ziekte besmettelijk is. Thuisblijven helpt niet om te voorkomen dat anderen ziek worden.
Heeft je kind zesde ziekte? Vertel het dan aan de leidster of de leerkracht. Zij kunnen in overleg met de GGD andere ouders informeren. Ouders kunnen dan letten op de klachten van zesde ziekte bij hun kind.
-
- Er is geen inenting tegen zesde ziekte
- Maak speelgoed dat kinderen in de mond nemen elke dag schoon. Dit kan met een gewoon schoonmaakmiddel.
- Gebruik geen servies en bestek dat anderen gebruiken.
Bij hoesten en niezen:
- Gebruik een papieren zakdoek. Hebt je geen papieren zakdoek bij de hand? Hoest dan in de plooi van de elleboog. Gebruik een zakdoek maar een keer. Gooi de zakdoek na gebruik weg. Was hierna de handen.
- Het is niet nodig om bij iedereen die hoest of niest uit de buurt te blijven. Houd pasgeboren baby's wel uit de buurt van hoestende en niezende mensen.
- Was regelmatig de handen met water en zeep, zeker na hoesten, niezen en de neus snuiten.
Heb je nog vragen?
Neem gerust contact met ons op. Hoe? Dat bepaal jij zelf. Bekijk de verschillende manieren.
Op werkdagen bereikbaar van 08.30-17.00 uur