Polio

Polio is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen polio door een virus. In Nederland worden de meeste kinderen ingeënt tegen deze ziekte. Daarom komt polio in Nederland niet veel meer voor.

Wat is polio?

Polio is een infectie met het poliovirus. Er zijn drie typen poliovirus.

  • In veel gevallen merkt een persoon niets van een infectie met het poliovirus.  
  • Bij andere personen veroorzaakt het poliovirus alleen griepachtige verschijnselen. 
  • Bij een kleine groep veroorzaakt het poliovirus een infectie van het ruggenmerg en soms ook de hersenstam. Hierdoor kunnen verlammingen en/of hersen(vlies)ontsteking optreden.  

Maar weinig mensen raken verlamd. Als iemand verlamd raakt, raken meestal de benen verlamd. Soms kunnen mensen niet meer goed ademhalen. Dit komt omdat de spieren die daarvoor nodig zijn dan niet meer goed werken. Volwassenen raken vaker verlamd dan kinderen. 

Hoe werkt een besmetting?

Het virus zit in de keel van iemand die besmet is. Door hoesten, niezen en praten, komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Het virus zit ook in de ontlasting van mensen die besmet zijn. Het virus kan bijvoorbeeld aan de toiletbril, spoelknop of de deurkruk komen. Hierdoor kan het virus via de handen in de mond terechtkomen. Zo kunnen mensen ook besmet raken. 

Iedereen die geen, of niet alle inentingen tegen polio heeft gehad, kan de ziekte krijgen. Heeft iemand 3 of meer inentingen tegen polio gehad? Dan is hij levenslang beschermd.  Sommige mensen hebben een grotere kans om ziek te worden. Dit zijn mensen die niet zijn ingeënt tegen polio. Vooral als ze veel contact hebben met anderen die zich niet laten inenten.  

Heeft iemand die besmet is geen klachten? Dan kan hij toch anderen besmetten. De tijd tussen besmetting en de eerste verschijnselen is meestal 7-14 dagen, nooit langer dan 35 dagen. 

Wat merk ik?

Mensen weten zelf vaak niet dat ze polio hebben. Ze hebben dan geen klachten, maar kunnen anderen wel besmetten. Als mensen wel ziek worden, kunnen de klachten zijn:

  • Verkouden 
  • Gevoel alsof je griep krijgt 
  • Moe 
  • Koorts 
  • Verlamming  

Wat kan ik doen?

Er zijn geen medicijnen tegen de ziekte. Soms moet iemand worden opgenomen in het ziekenhuis. Of is bedrust en fysiotherapie nodig om te zorgen dat de ziekte niet erger wordt. Meestal wordt iemand met een polio weer helemaal beter. Verlamming door polio kan blijvend zijn. Is iemand genezen van een verlamming? Dan kan hij veel later toch opnieuw klachten krijgen. De klachten zijn dan:

  • Minder kracht in de spieren. 
  • Dunner worden van de spieren. 
  • Erg moe zijn. 
  • Pijn in de gewrichten. 

Het is een bijzondere situatie als iemand in Nederland polio krijgt. De artsen, GGD en/of RIVM kijken dan wat er moet er moet gebeuren om te voorkomen dat meer mensen polio krijgen. 

Inenting tegen polio: Kinderen worden op het consultatiebureau ingeënt tegen polio. Ben je niet, of niet volledig ingeënt? Dan kun je je bij de huisarts of bij de GGD laten inenten. 

Verder is het belangrijk om op het volgende te letten: 

  • Was goed handen met water en zeep. Doe dit zeker als je naar het toilet bent geweest, nadat je een luier verschoond hebt, voor het klaarmaken van eten en voor het eten. 
  • Verschoon dagelijks de handdoek in het toilet of gebruik keukenrol om de handen te drogen. 

Heb je nog vragen?

Neem gerust contact met ons op. Hoe? Dat bepaal jij zelf. Bekijk de verschillende manieren.

Op werkdagen bereikbaar van 08.30-17.00 uur