Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor professionals

Monkeypox (apenpokken)

Monkeypox, ook wel apenpokken genoemd, is een virusinfectie die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. In mei 2022 is bekend geworden dat verschillende mensen buiten Afrika ziek zijn geworden door een infectie met het monkeypoxvirus, waaronder in Nederland.

De meest actuele informatie en veelgestelde vragen zijn beschikbaar op de website van het RIVM.

Op deze pagina lees je informatie over:

  • Hoe verspreidt monkeypox zich?
  • Wat zijn de klachten bij monkeypox?
  • Ik heb (mogelijk) monkeypox, wat kan ik doen?
  • Heb je nog vragen?

Hoe verspreidt monkeypox zich?

De meeste mensen krijgen het virus na direct contact met een besmet mens of dier. Dit kan via je slijmvliezen (bijvoorbeeld mond, neus of ogen), open wondjes of via druppels uit blaasjes uit de mond-keelholte.

Wat zijn de klachten bij monkeypox?

Mensen met monkeypox krijgen vaak spierpijn en vermoeidheidsklachten. Vervolgens ontstaan bultjes op de huid die veranderen in blaasjes. Deze blaasjes kun je krijgen bij de anus en schaamstreek, maar komen ook voor over de rest van het lichaam, gezicht en in je mond. Iemand is besmettelijk tot de huidwondjes of – blaasjes ingedroogd zijn. Daarom wordt mensen die positief testen op monkeypox gevraagd om in isolatie te gaan. 

Ik heb (mogelijk) monkeypox, wat kan ik doen?

    Bel je huisarts wanneer je bovenstaande klachten hebt. Mensen met monkeypox wordt gevraagd om in isolatie te gaan gedurende 2-4 weken.

Ik wil mij graag laten vaccineren voor monkeypox

        Vaccinatie wordt alleen aangeboden bij mensen met een hoge kans op besmetting. Zodra iemand als ‘nauw contact’ gezien wordt in het bron- en contactonderzoek krijgt deze persoon een eenmalige vaccinatie aangeboden door GGD Fryslân. Deze werkt het best als het vaccin binnen vier dagen na het risicovolle contact wordt toegediend. Het is niet mogelijk om deze vaccinatie zelf bij je huisarts of GGD Fryslân aan te vragen. In Nederland is tot 1974 gevaccineerd tegen pokken. Het is te verwachten dat deze vaccinatie, zelfs na al deze tijd, nog bescherming biedt tegen monkeypox.

Heb je nog vragen?

Op de website van het RIVM staat de meest actuele informatie en veelgestelde vragen.  Heb je nog andere vragen, bel dan GGD Fryslân met onderstaand nummer.

Contact

Op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 16.00 uur