Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor professionals

Monkeypox (apenpokken)

Monkeypox, ook wel apenpokken genoemd, is een virusinfectie die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. In mei 2022 is bekend geworden dat verschillende mensen buiten Afrika ziek zijn geworden door een infectie met het monkeypoxvirus, waaronder in Nederland. In Nederland is op 20 mei 2022 de eerste patiënt met monkeypox bevestigd.

Risico's en klachten

De meeste besmettingen zijn tot nu toe gevonden bij mannen die seks hebben met mannen. Het grootste risico op besmetting hebben mannen die vaak seks hebben en meerdere partners hebben. Monkeypox wordt voornamelijk overgebracht door intiem contact, zoals zoenen, vrijen en seks, met iemand die besmet is. 

 

Mensen met monkeypox krijgen vaak spierpijn en vermoeidheidsklachten. Vervolgens ontstaan bultjes op de huid die veranderen in blaasjes. Deze blaasjes kun je krijgen bij de anus en schaamstreek, maar komen ook voor over de rest van het lichaam, gezicht en in je mond. Kijk voor een actueel overzicht van de klachten bij monkeypox op de website van het RIVM.

Meer informatie over monkeypox

Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM of bel met GGD Fryslân via 088 22 99 222. Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30-17.00 uur.

Aanpak en bestrijding

Richtlijnen voor eventuele maatregelen als quarantaine, isolatie, testen en vaccineren worden door het RIVM en het ministerie van VWS bepaald. De GGD voert deze richtlijnen uit. Lees meer over deze richtlijnen op de website van het RIVM

 

In de bestrijding van een virus met een A-status, zoals het monkeypoxvirus, hebben de GGD’en een wettelijke taak. Bij besmetting voert de GGD bron- en contactonderzoek uit. Zodra iemand als ‘nauw contact’ gezien wordt in het bron- en contactonderzoek, krijgt deze persoon een of twee vaccinatie(s) aangeboden door GGD Fryslân.  

Veelgestelde vragen

Bel je huisarts wanneer je bovenstaande klachten hebt. Als je positief wordt getest op monkeypox word je gevraagd om in isolatie te gaan en de leefregels te volgen. Er mag geen lichamelijk contact zijn met anderen tot je niet meer besmettelijk bent. Bij monkeypox is daarvan sprake als alle korsten van de huid zijn afgevallen. Lees meer hierover op de website van het RIVM.

 

Neem dan contact op met GGD Fryslân via telefoonnummer 088 22 99 222, bereikbaar op werkdagen van 08.30-17.30 uur. 

 

De preventieve vaccinatiecampagne tegen het monkeypoxvirus is afgerond. Je komt alleen nog in aanmerking voor een vaccinatie wanneer je ook daadwerkelijk positief getest bent op het virus. Bel met je huisarts als je vermoedt dat je het monkeypoxvirus bij je draagt. 

Informatie over monkeypox, het vaccin, de besmettelijkheid, leefregels en meer, staat op de website van het RIVM. Je kunt ook contact opnemen met het landelijke informatienummer van de GGD via 088 76 740 20. Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30-17.00 uur).

 

Heb je nog vragen?

Neem dan contact op met het team Infectieziektebestrijding.

Op werkdagen bereikbaar van 08.30-17.00 uur