Hand-, voet- en mondziekte

Hand-, voet- en mondziekte is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een virus. Er komen pijnlijke blaasjes in de mond, aan de binnenkant van de handen en onder de voeten. Hand-, voet- en mondziekte is niet hetzelfde als mond-en-klauwzeer. Dit komt alleen voor bij vee en wordt door een ander virus veroorzaakt.

Wat zijn de klachten?

De ziekte kan beginnen met lichte koorts, misselijk voelen, buikpijn, braken en keelpijn. Er komen blaasjes in de mond. Doordat deze blaasjes vaak pijnlijk zijn maakt het eten en drinken lastig. Hierna komen er rode vlekjes op de handen en voeten. De vlekjes veranderen in blaasjes. Dit kunnen een paar zijn maar ook wel honderd. Het virus kan in zeldzame gevallen een pasgeboren baby erg ziek maken. De baby kan hoge koorts krijgen en soms ook suf worden: waarschuw dan meteen de huisarts.

Hoe kun je hand-, voet- en mondziekte krijgen?

Hand-, voet- en mondziekte is erg besmettelijk. Het virus kan via de handen in de mond terecht komen:

 • Door het vocht uit de blaasjes.
 • Door druppeltjes die door hoesten en niezen in de lucht komen.
 • Via ontlasting, de toiletbril, spoelknop, kraan, deurkruk en lichtknop van het toilet.
 • Via dingen waar een zieke mee heeft gespeeld of gewerkt.

Iemand is al besmettelijk vóór hij zelf klachten heeft. Ook als de ziekte over is, blijft iemand nog een tijd besmettelijk via de ontlasting. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is meestal drie tot zes dagen. 

Wie kan hand-, voet- en mondziekte krijgen?

Vooral kinderen krijgen hand-, voet- en mondziekte. Mensen die deze ziekte nog niet hebben gehad, lopen meer kans om de ziekte te krijgen. Dit is ook zo voor mensen die werken met kinderen. Baby’s hebben tot tien dagen na de geboorte een grotere kans om erger ziek te worden. Er zijn meer soorten virus waardoor je hand-, voet- en mondziekte kunt krijgen. Je kunt de ziekte dus vaker krijgen.

Wat kun je doen om hand-, voet- en mondziekte te voorkomen?

Er zijn geen medicijnen of inentingen die deze ziekte voorkomen. Daarom is het belangrijk om op het volgende te letten:

 • Hoest of nies in een papieren zakdoekje of in de elleboogplooi. Het is niet nodig om bij iedereen die hoest uit de buurt te blijven. Hoesten kan diverse oorzaken hebben. Houdt pasgeboren baby’s wel uit de buurt van hoestende en niezende mensen.
 • Gooi de zakdoek na gebruik weg.
 • Was je handen met water en zeep. Vooral na gebruik van het toilet en voor het eten.
 • Probeer het vocht uit de blaasjes niet aan te raken.
 • Laat een zieke zijn washandje, handdoek en tandenborstel alleen voor zichzelf gebruiken.
 • Houd je nagels kort.
 • Maak zeker één keer per dag het toilet schoon. Dit kan met gewone schoonmaakmiddelen. De volgorde van schoonmaken is: van schoon naar minder schoon.
 • Verschoon zeker elke dag de handdoek in het toilet. Nog beter is het om papieren handdoekjes of keukenrol te gebruiken.
 • Maak speelgoed dat kinderen in de mond nemen elke dag schoon. Dit kan met gewone schoonmaakmiddelen.
 • Ventileer goed door ramen en deuren op een kier te laten.

Is hand-, voet- en mondziekte te behandelen?

Hand-, voet- en mondziekte geneest zonder medicijnen. Zijn de blaasjes in de mond erg pijnlijk? Overleg dan met je huisarts. De blaasjes verdwijnen meestal na één week.

Moet iemand met hand-, voet- en mondziekte thuisblijven?

Iemand die zich goed voelt kan gewoon naar het kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, school of werk. Hand-, voet- en mondziekte is al besmettelijk voordat iemand zelf klachten heeft. Ook kan iemand besmet zijn zonder zelf klachten te hebben. Thuisblijven helpt niet om te voorkomen dat anderen ziek worden.

Heeft je kind deze ziekte? Vertel dit dan aan de leidster of leerkracht. Zij kunnen dan in overleg met de GGD andere ouders informatie geven over de ziekte.

 

Download de folder Download de folder

 


School of kinderopvang?

Voor docenten van scholen en medewerkers van kinderdagverblijven is er meer informatie beschikbaar over infectieziekten.

Infectieziekten op school of kinderopvang Infectieziekten op school of kinderopvang

Contact

Heb je vragen? Neem contact op met het team Infectieziektebestrijding. E-mail: infectieziekten@ggdfryslan.nl

Bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 - 17.00 uur

Op deze website gebruiken we cookies