Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals.

Vocht en schimmel

In ongeveer 15% van alle Nederlandse woningen is het te vochtig. Dit hoeft niet altijd gezondheids-problemen op te leveren, maar het kan wel.

Hoe herken ik vocht en schimmel?

Je kunt een teveel aan vocht in je huis herkennen aan bijvoorbeeld een muffe lucht, beslagen ramen, vochtplekken, schimmel, loslatend behang en rottend hout.

 

Je kunt last krijgen van vocht en schimmels door bouwkundige oorzaken. Denk aan condens op muren die niet geïsoleerd zijn, een dakgoot of waterleiding die lekt of vocht dat optrekt uit de bodem.

 

Maar ook door onze dagelijkse bezigheden kan er ook veel vocht in huis komen. Bijvoorbeeld tijdens het douchen en koken. Ook je eigen lichaam kan zorgen voor een hogere luchtvochtigheid door dat je transpireert, en door je ademhaling.

 

Wat kan ik doen?

Goed ventileren is 24 uur per dag, zeven dagen per week ventileren!

  1. Zet ramen en ventilatieroosters open en laat ventilatiesystemen altijd aanstaan.
  2. Zorg er voor dat de ventilatieroosters vrij en schoon zijn.
  3. Laat je ventilatiesysteem goed onderhouden.
  4. Ventileer extra na douchen en koken en als je de was in huis droogt.
  5. Maak het rooster van de afzuigkap geregeld schoon.
  6. Maak kieren onder deuren niet dicht.
  7. Verwarm je huis goed en gelijkmatig en laat het huis ’s nachts niet te veel afkoelen (in ieder geval niet lager dan 15°C).

Bij schimmel in huis:

Als er een bouwkundige oorzaak is voor het vochtprobleem (bijvoorbeeld een lekkage of vocht uit bouwmaterialen) dan moet je dit eerst aanpakken. Heb je dat gedaan? Dan kun je de schimmel verwijderen met een sterke soda-oplossing of een schoonmaakmiddel met chloor. Gebruik hiervoor een harde, natte borstel en draag handschoenen en een mondkapje. Ben je allergisch voor schimmel? Vraag dan iemand anders om de schimmel te verwijderen.

Mannen maken gaten in muur
Ventileren is nodig Goede isolatie van de woning scheelt veel stookkosten. In een goed geïsoleerd huis is ventileren noodzakelijk,

Contact

Heb je vragen over gezondheid in jouw omgeving? Neem telefonisch of per e-mail contact op met de specialisten milieu en gezondheid van GGD Fryslân.

Bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 16.30