Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals.

Kwik

Kwik is een zilverkleurig metaal. Bij kamertemperatuur is kwik vloeibaar en verdampt het langzaam. Het inademen van kwikdamp kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Waar zit kwik in? 

Kwik zit in (oude) kwikthermometers, kwikbarometers en bloeddrukmeters. Als zo'n apparaat breekt valt het kwik uiteen in kleine zilverkleurige bolletjes. Ook in tl-lampen, energiezuinige lampen en spaarlampen zit kwik, maar deze hoeveelheid is te klein om te kunnen zien. Om gezondheidsrisico’s te voorkomen, kun je het beste kwikhoudende producten de deur uit doen. . Je kunt een voorwerp met kwik inleveren als klein chemisch afval bij de gemeente. Pas op dat de producten niet breken en verpak de spullen goed in een dichtgeknoopte plastic zak. Bewaar de materialen altijd uit de buurt van kinderen.

Wat moet ik direct doen als er kwik is gemorst?

 1. Laat iedereen de ruimte verlaten. Vooral zwangere vrouwen, kinderen en huisdieren. Doe dit rustig, zonder uitstel, maar niet overhaast.
 2. Lucht de ruimte door ramen en buitendeuren open te zetten, maar doe binnendeuren juist dicht zodat andere kamers schoon blijven.
 3. Zet de verwarming en de mechanische ventilatie uit.
 4. Lees de opruiminstructies hieronder!

Loop niet door het gebroken materiaal en het gemorste kwik. Zo voorkom je dat de rest van het huis besmet raakt. Denk je dat je door het gebroken materiaal bent gelopen, doe dan je schoenen uit, verpak ze in een plastic zak en zet deze buiten.

Kwik opruimen

Hoe ruim ik kwik veilig en goed op?

Het is belangrijk dat kwik goed en veilig wordt opgeruimd. Kwik is lastig om op te ruimen. Kwik druppeltjes kunnen wegrollen en verdwijnen in kieren, onder plinten en in vloerkleden achterblijven. Daar kan het kwik nog maanden uitdampen.

Niet doen!

Gebruik bij het opruimen in ieder geval géén stofzuiger, bezem of stoffer en blik! Spoel kwik nooit door een afvoer. Gebruik géén wasmachine of droger.

Doen!

Lees de opruiminstructies hieronder of op de website van het RIVM. Hoe je kwik het beste kunt opruimen hangt af van hoeveel kwik er is gemorst en op wat voor soort ondergrond.

 • Barometer of bloeddrukmeter gebroken? Er kan veel kwik vrijkomen. Wij raden je aan om dit door een professioneel bedrijf te laten opruimen. Het bedrijf kan na het opruimen een kwikmeting doen. Neem bij een breuk met een barometer of bloeddrukmeter altijd contact met ons op. Ga je het zelf opruimen volg dan onderstaande opruiminstructies.
 • Kwikthermometer gebroken? Je kunt dit zelf opruimen door het volgen van onderstaande opruiminstructies. We raden je aan contact met ons op te nemen om te overleggen of controlemeting nodig is.
 • Spaarlamp of tl-lamp gebroken? Je kunt dit zelf opruimen door het volgen van onderstaande de opruiminstructies. Een controlemeting is niet nodig. Lucht de ruimte 15 minuten voor je begint met opruimen. Bij spaarlampen is de concentratie kwikdamp een korte tijd hoog. Door de ruimte te luchten wordt de concentratie snel lager.
 • Kwikincident in school of kinderdagverblijf? Wij raden aan om altijd contact met ons op te nemen. 

Opruiminstructies:

 • Was je handen grondig.
 • Ventileer de ruimte enkele uren na een breuk van een spaar- of tl-lamp en minimaal twee dagen na breuk van een kwikthermometer.
 • Gooi kleding, linnengoed of andere zachte stoffen zoals knuffels direct weg als ze in direct in contact zijn geweest met het gebroken glas of poeder van de lamp.
 • Voer schoenen waaraan kwik kan zitten af als chemisch afval. Kun je de schoenen niet weggooien? Maak de zolen dan zeer grondig schoon met een vochtige doek. Spoel de doek niet uit.
 • Verzamel al het verontreinigde materiaal, stop het in een plastic zak en sluit hem af. Zet de plastic zak buiten.
 • Kleding en of andere zachte stoffen die niet direct in contact zijn geweest met het glas of poeder kun je wassen

Het inademen van kwikdamp is slecht voor je gezondheid. De gevolgen van het in ademen van kwik zijn meestal tijdelijk, maar bij een hoge concentratie of een langdurige blootstelling kan de schade ook blijvend zijn.

Acute gezondheidsklachten kunnen zijn: metaalsmaak in de mond, rillingen, koorts, hoofdpijn, hoesten, kortademigheid, misselijkheid en braken. Acute klachten kunnen alleen door inademing ontstaan bij een breuk waarbij veel kwik vrijkomt, zoals uit barometers of bloeddrukmeters, waarbij niet direct voorzorgsmaatregelen zijn genomen.

Als je kwik niet zorgvuldig opruimt verdampt het achter gebleven kwik in de woning of ruimte. Je wordt op die plek dan langere tijd blootgesteld aan een verhoogde concentratie kwikdamp. Dit kan gevolgen hebben voor je nierfunctie en je zenuwstelsel.

Risicogroepen:

 • Kinderen zijn gevoeliger voor kwikdamp dan volwassenen.
 • Personen met een verminderde nierfunctie.
 • Zwangere vrouwen vormen een risicogroep omdat kwikdamp schade kan toebrengen aan het ongeboren kind.

 Meer informatie over kwik en gezondheid vind je op de website van het RIVM.

Bezoek de website


Wat kun je zelf doen om gezondheidsrisico's te voorkomen?

Doe kwikhoudende producten de deur uit. Je kunt een voorwerp met kwik inleveren als klein chemisch afval bij de gemeente. Pas op dat de producten niet breken en verpak de spullen goed in een dichtgeknoopte plastic zak. Bewaar de materialen altijd uit de buurt van kinderen.


Contact

Heb je vragen over gezondheid in jouw omgeving? Neem telefonisch of per e-mail contact op met de specialisten milieu en gezondheid van GGD Fryslân.

Bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 16.30