Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals.

Koolmonoxidevergiftiging

Koolmonoxide (CO) is een gevaarlijk gas, omdat je het gas niet kunt zien, ruiken of proeven. Om deze reden wordt het ook wel een sluipmoordenaar genoemd. Jaarlijks overlijden in Nederland ongeveer 10 mensen door koolmonoxidevergiftiging.

Koolmonoxide en gezondheidsklachten

Als je veel CO inademt, kun je koolmonoxidevergiftiging krijgen. CO voorkomt het opnemen van zuurstof in het bloed. Dit merk je aan de volgende dingen:

 • Je krijgt hoofdpijn.
 • Je wordt misselijk en je kunt ook gaan overgeven.
 • Je wordt moe/slaperig en soms raak je in de war.
 • Je gaat snel ademen en krijgt een versnelde hartslag.
 • Als je veel CO inademt, kun je ook bewusteloos raken.

Hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid kunnen ook optreden als langere tijd (wekenlang) een beetje koolmonoxide wordt ingeademd. We noemen dat een chronische blootstelling.

Wat moet ik doen bij koolmonoxidevergiftiging?

Gaat je CO-melder af? Of denk je dat je bovenstaande klachten hebt? Dan is het belangrijk om onmiddellijk de volgende acties te nemen:

 1. Zet ramen en deuren open. Dan komt er veel frisse lucht binnen die de CO verdrijft.
 2. Zet alle vuren uit, schakel het verbrandingstoestel uit.
 3. Laat iedereen naar buiten gaan. Doe dat direct, maar rustig en niet overhaast.
 4. Bel 112!

Hoe voorkom ik risicovolle situaties?

Koolmonoxide is een gas dat kan vrijkomen bij de verbranding van aardgas, hout en kolen.  Het gas wordt gevormd bij onvolledige verbranding en dit gebeurt als er te weinig zuurstof tijdens de verbranding beschikbaar is. CO kan vrijkomen uit oude en nieuwe verbrandingsinstallaties in je huis, die niet goed zijn aangesloten of onderhouden. Denk aan: geisers, gevelkachels, open haarden, hout- en gaskachels en (nieuwe) cv-installaties. Ook komt het in kleine hoeveelheden vrij bij het branden van kaarsen, wierook en sigaretten.

Jaarlijks overlijden er in Nederland ongeveer tien mensen door CO-vergiftiging in hun woning en er worden ongeveer 150 mensen in het ziekenhuis opgenomen. Het is dus belangrijk om aandacht te besteden aan de volgende tips:

Ventileer: laat in je huis altijd een rooster open staan, of laat een raam op een kier staan. Doe dat 24 uur per dag.

Controleer

 • Laat je cv-ketel, gaskachel, geiser of gasfornuis elk jaar controleren door een vakman. Een gecertificeerde vakman vind je op deze website.
 • Let op de vlammen: de vlammen bij een gastoestel moeten een blauwe kleur hebben. Als de vlammen oranje/geel zijn, moet het toestel opnieuw worden afgesteld door een installateur.
 • Laat de schoorsteen van je open haard of kachel minimaal één keer per jaar goed schoonvegen. Bij een verstopte schoorsteen stromen verbrandingsgassen de huiskamer in.

Alarmeer: koop een goede CO-melder en hang hem op de juiste plek.

Meer weten over het voorkomen van een koolmonoxidevergiftiging? Lees het op de website van de brandweer. Daarnaast vind je andere betrouwbare informatie over koolmonoxide op de website van het RIVM of kun je de GGD contacteren voor advies.