Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals.

Eikenprocessierups

Eikenprocessierupsen zitten in het begin van de zomer in een groot aantal eikenbomen in Nederland. Ze komen ook steeds vaker in Fryslân voor. Als je in contact komt met de haren van een eikenprocessierups, kun je klachten krijgen zoals jeuk en ademhalingsproblemen.

Het aantal eikenprocessierupsen in Nederland is sinds vorig jaar verdrievoudigd en steeds meer mensen krijgen dus met het jeuk veroorzakende beestje te maken. In opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is daarom de website processierups.nu gestart. Hier geven experts op meer dan 100 veelgestelde vragen een antwoord. De vragen kunnen eenvoudig gefilterd worden op doelgroep (bijvoorbeeld tuineigenaar, organisator festival, gemeente) of op thema (bijvoorbeeld gezondheid, brandharen, bestrijding). 

Naar de website

Hoe herken ik de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is een behaarde rups, die uiteindelijk uitgroeit tot een nachtvlinder. De rups komt in mei, juni en juli voor in eikenbomen. Ze hebben kleine brandharen die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Kenmerkend voor de rups is dat ze ’s nachts groepsgewijs – in processie – op zoek gaan naar voedsel (eikenbladeren).

Rij van eikenprocessierupsen op een boom

Wat zijn mogelijke gezondheidsklachten?

Als je in contact komt met de haartjes (brandharen) van een eikenprocessierups, dan kun je last krijgen van:

  • Rode, pijnlijke, jeukende huiduitslag.
  • Jeukende zwelling en irritatie aan de ogen.
  • Irritatie en ontsteking van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen (slikklachten). De klachten verdwijnen vaak vanzelf. Heb je veel last van jeuk? Dan kun je een anti-jeukmiddel gebruiken, zoals zalfjes met calendula, menthol of aloë-vera. Heb je ernstige klachten? Neem dan contact op met je huisarts. Als je vaker in contact komt met deze brandharen, kunnen de klachten erger worden. Ook dieren (met name honden en paarden) kunnen last krijgen van de brandharen.

Wat kan ik doen na contact met de brandharen?

Vermijd elk contact met de rupsen, vrijgekomen brandharen en lege nesten. Zorg bij een bezoek aan een gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Waarschuw kinderen voor het gevaar van de rups.

Hoe voorkom ik gezondheidsklachten door een eikenprocessierups?

Strip de huid met plakband, om zo alle brandhaartjes te verwijderen. Was je huid daarna goed en spoel je ogen uit met lauw water. Was tot slot je kleding op minimaal 60 graden, om ook alle haartjes uit je kleding te krijgen.

Wat moet ik doen als ik een nest vind?

Neem contact op met je gemeente en meld de locatie van het nest. Heb je op je eigen terrein een boom met een nest eikenprocessierupsen? Wij raden je sterk af de rupsen zelf te bestrijden. Vraag je gemeente om hulp of schakel een professioneel reinigingsbedrijf in.

Meer informatie over de eikenprocessierups

Wil je meer weten over de eikenprocessierups. Kijk op de website van oakie.

 Cartoon van een een eikenprocessierups met de tekst: Rupsen en gezondheid, wat te doen bij rupsen, natuurlijk bestrijden rupsen

Contact

Heb je vragen over gezondheid in jouw omgeving? Neem telefonisch of per e-mail contact op met de specialisten milieu en gezondheid van GGD Fryslân.

Bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 - 17.00 uur