Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals.

Bastaardsatijnrups

In de duinen van de Waddeneilanden komt de bastaardsatijnrups voor. Kom je in contact met de haartjes van deze rups? Dan kun je last van je huid, ogen en luchtwegen krijgen.

Wat is een bastaardsatijnrups?

De bastaardsatijnrups is een behaarde rups, die uiteindelijk uitgroeit tot een nachtvlinder. De rups komt in de duinen van de Waddeneilanden voor, waardoor hij veel overlast kan bezorgen aan strandbezoekers. 

 Bastaardsatijnrups met lange haren op een grasspriet

Wat zijn mogelijke gezondheidsklachten?

Als je in contact komt met de haartjes (brandharen) van een bastaardsatijnrups, dan kun je last krijgen van:

  • jeuk
  • bultjes en blaasjes
  • irritatie van de ogen
  • benauwdheid
  • grieperig gevoel

Wat kan ik doen als ik in contact ben gekomen met brandharen?

De klachten verdwijnen vaak vanzelf. Heb je veel last van jeuk? Dan kun je een anti-jeukmiddel gebruiken. Heb je ernstige klachten? Neem dan contact op met je huisarts. 

Wat kan ik doen als ik in contact ben gekomen met brandharen?

Strip de huid met plakband, om zo alle brandhaartjes te verwijderen. Was je huid daarna goed en spoel je ogen uit met lauw water. Was tot slot je kleding op minimaal 60 graden, om ook alle haartjes uit je kleding te krijgen.

Wanneer loop ik extra risico?

Als je door de duinen van het Waddengebied loopt of daar op het strand zit. Je kunt in direct contact komen met de bastaardsatijnrups, bijvoorbeeld als er een op je strandlaken zit, maar de brandhaartjes kunnen ook via de wind op je terechtkomen.

Hoe voorkom ik gezondheidsklachten door een bastaardsatijnrups?

Probeer te voorkomen dat je in direct contact met de rupsen, (oude) brandharen en spinselnesten komt. Bedek je hals, armen, benen en ogen en ga niet op de grond zitten. Maak kinderen ook bewust over het gevaar van de rups.

Contact

Heb je vragen over gezondheid in jouw omgeving? Neem telefonisch of per e-mail contact op met de specialisten milieu en gezondheid van GGD Fryslân.