Drugs

Er is een kans dat je vroeg of laat in aanraking komt met drugs. Belangstelling naar experimenteren hoeft niet direct een probleem te zijn, maar zorg wel dat je goed op de hoogte bent van het effect en de risico’s van drugsgebruik.

Effecten van drugs

Drugs zijn middelen die de hersenen prikkelen, waardoor je geestelijke en lichamelijke effecten ervaart. Er zijn drie verschillende effecten die drugs kunnen hebben:

  • Stimulerend: je hebt het gevoel dat je de hele wereld aankunt; je voelt je fit, actief en zelfverzekerd.
  • Verdovend: je voelt je kalm, slaperig of ontspannen en je hebt een verminderd reactievermogen.
  • Hallucinerend: je neemt dingen anders waar of je ziet, voelt en hoort dingen die er niet zijn.

Informatie voor ouders

Als ouder kan het lastig zijn om het drugsgebruik van je kind in de gaten te houden. De drempel om het erover te hebben is misschien hoog, en jongeren zijn niet altijd eerlijk tegen hun ouders. Experimenteren doen veel jongeren. Het past in de ontwikkeling: dingen uit willen proberen op het gebied van uiterlijk, seks, alcohol en drugs. Daarom is belangstelling voor drugs niet direct reden tot zorg, omdat die belangstelling meestal vanzelf weer over gaat. Negeer het echter niet! Informeer jezelf, zodat je weet waar je het over hebt, en praat erover. Jongeren zijn namelijk extra kwetsbaar voor de gevolgen van drugs, omdat hun hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. Drugsgebruik kan de groei verstoren, en zo zorgen voor een belemmering van persoonlijke en sociale ontwikkeling.

Wil je tips over hoe je het gesprek aan gaat of wil je meer lezen over verschillende soorten drugs en de effecten en risico's? Er zijn verschillende websites die je betrouwbare informatie geven. Twee daarvan zijn drugsinfo.nl en hoepakjijdataan.nl.

Informatie voor jongeren

Voor jongeren zijn er verschillende betrouwbare websites waar je terecht kunt voor informatie over drugs. Een daarvan is JouwGGD. Je kunt er informatie lezen, video’s bekijken of je vraag stellen aan een arts of verpleegkundige. Deze chatfunctie is anoniem. JouwGGD heeft ook een Facebookpagina.

Wat doet GGD Fryslân?

GGD Fryslân zet zich in om jongeren te informeren over het effect van drugsgebruik en om een het drugsgebruik onder jongeren tegen te gaan. We doen dit door middel van activiteiten op scholen en de verspreiding van lesmateriaal op scholen.

picture alt tag

Persoonlijke hulp

Ben je zelf afhankelijk van drugs en grijp je elke kans aan om het te gebruiken? Word je humeurig als je niet kunt gebruiken of ervaar je lichamelijke of psychische klachten door drugs? Is het tijd om af te kicken? Dan kun je voor persoonlijke hulp terecht bij Verslavingszorg Noord Nederland.

Op deze website gebruiken we cookies