Drugs

Drugs zijn middelen waar je verslaafd aan kunt raken. Misschien gebruik je zo nu en dan al drugs of misschien wil je eens wat middelen uitproberen. Dat hoeft niet direct een probleem te zijn. Het is wel belangrijk dat je weet wat drugs met je kunnen doen en welke risico’s je loopt. Dat vertellen wij je graag.

Wat drugs met je kunnen doen

Drugs zijn middelen die je hersenen prikkelen. Je lichaam en geest reageren hierop. Deze drie reacties kun je door drugs krijgen: 

  • Stimulerend/aanmoedigend. Je hebt het gevoel dat je de hele wereld aankunt. Je voelt je fit, actief en zelfverzekerd. 
  • Verdovend. Je voelt je kalm, slaperig of ontspannen en je reageert minder snel op je omgeving. 
  • Hallucinerend. Je ziet de dingen anders dan ze zijn. Of je ziet, voelt en hoort dingen die er niet zijn.

Lachgas

Er zijn verschillende soorten drugs. Lachgas is er één van en dit middel wordt steeds vaker (door jongeren) gebruikt. Lachgas klinkt misschien ongevaarlijker, ook omdat de reacties van het middel minder heftig en korter zijn, maar dat is het niet.  

Iedereen reageert anders op lachgas. De reactie op lachgas is namelijk afhankelijk van hoe je je voelt, hoe gezond je bent en in welke omgeving je gebruikt. Als je regelmatig lachgas gebruikt, kan dat grote (lichamelijke) gevolgen hebben. Je kunt er verslaafd aan raken. Ook krijgen veel mensen tijdelijke bijwerken zoals tintelingen in de ledematen of hoofdpijn. En als je grote hoeveelheden gebruikt, kun je zelfs verwondingen krijgen die nooit meer weggaan, zoals een dwarslaesie. Wil je meer weten over lachgas? Kijk dan op de website van Trimbos Instituut of Jellinek. 

Wat doet GGD Fryslân?

GGD Fryslân vertelt jongeren zoveel mogelijk over de gevolgen van drugs. Met als doel het gebruik van drugs onder jongeren tegen te gaan. We doen dit door het organiseren van activiteiten op scholen en de verspreiding van lesmateriaal op scholen. 

Op de jongerenwebsite JouwGGD staat ook veel informatie over drugs. Ook kunnen jongeren daar vragen stellen aan een arts of verpleegkundige. 

Ouder en kind

Als je kind belangstelling heeft voor drugs, hoef je je niet direct zorgen te maken. Experimenteren doen veel jongeren en vaak gaat die belangstelling wel over. Dat hoort allemaal bij de ontwikkeling van je kind. Praat er wel over met je kind! Jongeren zijn namelijk extra kwetsbaar voor de gevolgen van drugs, omdat hun hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. Het gebruik van drugs kan de groei verstoren en de persoonlijke en sociale ontwikkeling tegenhouden.

Wil je tips over hoe je met je kind praat over drugs? Kijk dan op hoepakjijdataan.nl.

Heb je nog vragen?

Neem gerust contact met ons op. Hoe? Dat bepaal jij zelf. Bekijk de verschillende manieren.

Bereikbaar op werkdagen tussen 08.00-17.00 uur.