Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor professionals. Lees op onze dienstverleningspagina welke maatregelen er gelden tijdens een afspraak met GGD Fryslân.

Vluchtelingen uit Oekraïne

De oorlog in Oekraïne houdt ons allemaal bezig. Miljoenen Oekraïners hebben alles achtergelaten om in andere Europese landen te schuilen voor het oorlogsgeweld. Ook in Fryslân worden vluchtelingen opgevangen. Naast gemeenten, vrijwilligers en professionals staat ook GGD Fryslân voor hen klaar. Zo zijn wij onder andere betrokken bij de eerste zorg voor vluchtelingen, adviseren wij over hygiëne in opvanglocaties en informeren en adviseren wij over coronavaccins en het Rijksvaccinatieprogramma.

De informatie op deze pagina is bestemd voor inwoners en gastgezinnen in Fryslân die betrokken zijn bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Informatie voor inwoners en gastgezinnen

Als vluchtelingen bij jou thuis of in de lokale opvang gezondheidsklachten hebben neem dan altijd contact op met een huisarts. De huisarts kan met vragen altijd terecht bij de GGD, team Infectieziekten bestrijding via telefoonnummer 088 22 99 222.

Op www.refugeehelp.nl is veel informatie te vinden over de hulp aan vluchtelingen. Deze informatie is ook beschikbaar in het Russisch en Oekraïens.

Gezondheidszorg voor de jeugd

Kinderen en ouders uit Oekraïne kunnen gebruik maken van de jeugdgezondheidszorg. Deze zorg geldt voor alle kinderen tot 18 jaar en is op basis van vrijwilligheid en gratis.  

  • Kinderen jonger dan 18 maanden: Ouders met kinderen onder de 18 maanden kunnen zo snel als mogelijk contact opnemen voor afspraak via telefoonnummer 088 22 99 444. Dit is belangrijk voor vaccinaties en een algemene gezondheidscheck. Pasgeborenen komen in aanmerking voor screening van het gehoor en een hielprik.
  • Kinderen ouder dan 18 maanden: Kinderen ouder dan 18 maanden komen in aanmerking voor een gezondheidscheck en vaccinaties. Ook kinderen waarover zorgen zijn over gedrag, ontwikkeling en groei kunnen bij ons terecht. Voor zieke kinderen kan rechtstreeks met de huisarts een afspraak worden gemaakt. 
  • Zwangere vrouwen: Zwangere vrouwen kunnen een gratis vaccinatie tegen kinkhoest krijgen. Deze vaccinatie is in Oekraïne niet bekend. Het voordeel van de prik is dat de baby vanaf de geboorte beschermd is tegen kinkhoest.

Corona en vluchtelingen

In Oekraïne zijn veel minder mensen gevaccineerd tegen het coronavirus dan in Nederland. Oekraïners moeten in hun land een vaccinatie zelf betalen en hebben weinig vertrouwen in de daar beschikbare vaccins uit Rusland en China. Houd er rekening mee dat Oekraïense vluchtelingen vaccineren minder vanzelfsprekend vinden dan wij. GGD Fryslân biedt voorlichting, testen en vaccinatie aan mensen die dat willen.

Alle gezondheidsvragen over het coronavirus worden beantwoord op www.vragenovercorona.nl of via de speciale telefoonlijn 0800 77 07 707. Hier worden vragen beantwoord in meer dan 200 verschillende talen. Een Oekraïens spreekuur is vanaf 11 april beschikbaar.

Gratis vaccinaties

Vluchtelingen kunnen op alle vaccinatielocaties in Fryslân terecht voor een 1e, 2e of boosterprik. Zij hoeven geen afspraak te maken. De vaccinaties zijn altijd gratis. Het is belangrijk dat vluchtelingen de volgende documenten meenemen naar de vaccinatielocatie: ID-bewijs, V-nummer of BSN-nummer. Meer informatie vind je op de pagina met vaccinatielocaties en openingstijden.

Testen bij klachten

Bij klachten die lijken op het coronavirus kunnen vluchtelingen zich gratis laten testen. Maak hiervoor een afspraak via 0800 12 02 of op www.coronatest.nl.

Andere infectieziekten

In Oekraïne is het aantal volwassenen en kinderen dat gevaccineerd is tegen ernstige infectieziekten lager dan in Nederland. Ook komt in Oekraïne een aantal infectieziekten voor die in ons land geen grote uitbraken meer kent. De belangrijkste infectieziekten om rekening mee te houden zijn corona, tuberculose, mazelen en polio.

In Nederland geboren kinderen van vluchtelingen uit Oekraïne krijgen een oproep van het team infectieziekten bestrijding van de GGD voor een BCG-vaccinatie tegen tuberculose. Zieke mensen bellen met de huisarts. Voor andere vragen kan contact gezocht worden met GGD Fryslân via telefoonnummer 088 22 99 444.

Psychosociale hulpverlening

Samen met gemeenten en andere zorg- en hulpverleners organiseert GGD Fryslân de psychosociale zorg. Wij voeren deze zorg niet uit, maar adviseren hierover. Bij aankomst in Nederland is het de eerst tijd vooral belangrijk dat vluchtelingen een luisterend oor hebben en gelegenheid krijgen om stress te verminderen.  

Huisdieren uit Oekraïne

Voor vragen over meereizende huisdieren kun je terecht bij het meldpunt Hulp voor Dieren uit Oekraïne, bereikbaar via telefoonnummer 088 81 13 333 (op werkdagen van 09.00-17.00 uur) of mailen: info@hulpvoordierenuitoekraine.nl.

Vermijd contact, aai de dieren niet en zoek contact met de dierenarts. Op de website van dit meldpunt is ook informatie beschikbaar in het Oekraïens en Russisch: www.hulpvoordierenuitoekraine.nl.

Informatie van de Nederlandse overheid

De Rijksoverheid heeft op een speciale webpagina algemene informatie over de Oekraïense vluchtelingen verzameld, die bereikbaar is via de website van de Rijksoverheid

Informatie en hulplijnen in het Oekraïens