Ga je erop uit? Denk om je huid!
De zon geeft UV-straling af, die slecht is voor je huid. Als je verbrandt door de zon, raakt je huid beschadigd. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter de kans op huidkanker. Huidkanker is de meest voorkomende kanker in Nederland en het aantal gevallen groeit. Gelukkig kun je jezelf goed beschermen door drie eenvoudige stappen: Weren, Kleren, Smeren.
Op deze pagina lees je informatie over:
Weren
- Bescherm jezelf door schaduw op te zoeken als de UV-index 3 of hoger is, meestal tussen april en september van 12.00 tot 15.00 uur. Dit kan onder een boom, een parasol of een afdak.
- Schaduw beschermt je niet helemaal tegen UV-stralen. UV-straling kan ook weerkaatsen op zand, water en sneeuw.
- Combineer schaduw daarom altijd met kleren en smeren: draag beschermende kleding en gebruik zonnebrandcrème.
Kleren
-
Draag kleding die je huid bedekt, zoals een lange mouw, een hoed en een zonnebril.
-
Hoe dunner de stof, hoe meer UV-straling de kleding doorlaat. Kies daarom voor kleding die dicht geweven is, zoals spijkerstof, polyester of speciale UV-werende kleding met UPF 40+. UPF staat voor Ultraviolet Protection Factor, en geeft aan hoe goed het kledingstuk beschermt tegen UV-straling.
Wist je dat... Kleding in donkere en felle kleuren, zoals zwart en roze, beter beschermt dan lichte kleuren zoals wit?
Smeren
-
Kies een zonnebrandcrème met minimaal SPF 30 en een UVA+UVB-filter. Voor kinderen raden wij SPF 50 aan. SPF staat voor Sun Protection Factor. Het geeft aan hoe goed een zonnebrandcrème je beschermt tegen de schadelijke zon.
-
Smeer je huid in met een dikke laag zonnebrand, een half uur voordat je naar buiten gaat. Smeer je om de 2 uur opnieuw in, en ook direct na zwemmen, sporten of afdrogen.
-
Wist je dat je voor een volwassene zeven theelepels zonnebrandcrème nodig hebt? Het is makkelijker om dit te doseren met een lotion of crème dan met een spray.
Tip: Zorg ervoor dat je zonbescherming klaarstaat: Zet een tas klaar met alles wat je nodig hebt om jezelf en je kinderen te beschermen. Zo kun je het makkelijk meenemen als je weggaat.

Check de UV-index
De zon geeft licht, warmte en UV-straling, die je huid kan beschadigen en verbranding van de huid kan veroorzaken. De sterkte van UV-straling wordt aangegeven met de zonkracht (UV-index). Hoe hoger de index, hoe sterker de zon en hoe groter de kans op schade. Zelfs zonder te verbranden kan je huid beschadigen, wat het risico op huidkanker vergroot.
De UV-index loopt van 1 (zwak) tot 7+ (sterk). Bij UV-index 3 kan je huid al schade krijgen, dus bescherm je altijd: Weren, Kleren, Smeren!
Wat is de UV-index vandaag?
Je vindt de UV-index in de weer-app van je telefoon. Ook kun je de UV-index vinden op websites over het weer, zoals die van het KNMI.
Let op: Kinderen zijn extra gevoelig voor de zon
De huid van een kind heeft niet genoeg tijd om te herstellen als hij verbrandt. Daardoor ontstaan in de huidcellen littekens. Deze littekens dragen kinderen hun leven lang mee. Hoe meer 'littekens', hoe groter het risico dat een kind op latere leeftijd huidkanker krijgt. Als een kind verbrandt dan vergroot dat dus de kans dat hij later huidkanker krijgt. Goede bescherming is dus belangrijk. Dit kan goed door te Weren, Kleren en Smeren.
Baby’s en kleine kinderen zijn kwetsbaar bij hitte. Zij kunnen zichzelf er nog niet goed tegen beschermen. Lees meer over jonge kinderen en hitte op onze pagina over Warme zomerdagen.
Veelgestelde vragen
-
In de onderstaande video legt dermatoloog Jan-Gert Geerdink van Ziekenhuis Nij Smellinghe je uit waarom zonbescherming zo belangrijk is, wat de risico’s van te veel zon voor je huid zijn en hoe je jezelf het beste kunt beschermen.
-
Soms hoor je dat zonnebrandcrème schadelijk zou zijn, bijvoorbeeld door stoffen die kanker zouden veroorzaken. Dit klopt niet. Zonnebrandcrème is veilig te gebruiken, ook voor kinderen. Er is geen bewijs dat het kankerverwekkend is. Ook met zonnebrand op maak je genoeg vitamine D aan.
-
Niet alleen wanneer de lucht felblauw is en de zon schijnt loop je risico op huidverbranding. Ook als het bewolkt of mistig is, kan de zonkracht 3 of hoger zijn en kun je verbranden.
De temperatuur staat niet gelijk aan zonkracht. Tijdens koudere zomerdagen kan de zonkracht net zo sterk zijn als op een warme zomerdag. Soms zelfs sterker. Check daarom van april tot en met september de zonkracht en bescherm je huid ook op deze dagen door te weren kleren smeren.
-
Houd kinderen jonger dan 1 jaar helemaal uit de directe zon. Zet de box of kinderwagen altijd in de schaduw. Laat kinderen niet te lang in hun blootje of in zwemkleding lopen. Trek ze op tijd een droog shirtje aan en zet een petje en een zonnebril op tijdens het spelen. Natte kleren laten meer uv-straling door. Daarnaast is het belangrijk om de onbeschermde huid goed in te smeren met zonnebrandcrème van minimaal factor 50.
Lees meer over kleine kinderen en hitte op onze pagina Warme zomerdagen.
-
Ook achter glas kan je huid schade oplopen. Er zijn twee soorten UV-straling: UVA en UVB. Zowel UVA als UVB straling vergroten de kans op huidkanker.
- UVB geeft direct schade: je huid wordt rood en verbrandt. Deze straling komt niet door glas heen.
- UVA dringt dieper in de huid, versnelt huidveroudering en kan na alleen blootstelling al huidschade veroorzaken (dus ook als je niet verbrand). Daarnaast gaat UVA straling door wolken en glas heen. Hoeveel dat is hangt af van het type glas.
Bescherm je dus ook tegen de zon als je lange tijd in de zon achter glas zit. Bijvoorbeeld tijdens een lange autorit.
-
De komende jaren werkt GGD Fryslân in Smallingerland, Sudwest en de fryske marren aan huidkankerpreventie, gefinancierd door KWF Kankerbestrijding en met het Nationaal Huidfonds als inhoudelijk kennispartner. Scholen, kinderdagverblijven, sportverenigingen en zwemlocaties krijgen de kans om schaduwdoeken en zonnebranddispensers te plaatsen. Voorlichting over zonbescherming is onderdeel van het project en locaties zorgen er ook voor dat dit thema jaarlijks terugkomt. Op verschillende Friese evenementen worden smeerteams van KWF ingezet.
Voor vragen over zonbescherming bij je kind kun je ook altijd terecht bij je jeugdverpleegkundige of jeugdarts. Ook gemeentes kunnen terecht met vragen over zonbescherming bij hun gezondheidsbevorderaar of beleidsadviseur



Heb je vragen?
Heb je vragen over gezondheid in jouw omgeving? Dan kun je ons gerust bellen of mailen.
Bereikbaar op werkdagen tussen 08.00-17.00 uur.