Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor professionals. Lees op onze dienstverleningspagina welke maatregelen er gelden tijdens een afspraak met GGD Fryslân.

Kennismaking consultatiebureau

Word je (opnieuw) vader of moeder? Of ben je trotse ouder geworden van een geadopteerd kindje? Gefeliciteerd! Om je te ondersteunen bij de ontwikkeling van je kind, mag je een beroep doen op de kennis en deskundigheid van het consultatiebureau.

Wat kun je verwachten?

Een aantal dagen na de geboorte van je kindje komen we thuis bij je langs. We geven je baby een hielprik en doen een gehoortest. Met de hielprik testen we of jouw kindje een zeldzame aangeboren ziekte heeft. Hoe sneller een ziekte of slecht gehoor wordt ontdekt, hoe sneller met de behandeling kan worden gestart. Je krijgt van ons een vragenlijst voor het programma van Stevig Ouderschap.

Na de hielprik en gehoortest komt jouw eigen jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau langs. Jullie kindje is dan ongeveer 10 tot 14 dagen oud. Samen bespreken jullie hoe het met je kindje en jullie als kersverse ouders gaat en kun je vragen stellen.

Onderzoek baby

De jeugdverpleegkundige onderzoekt de baby ook tijdens deze afspraak en:

 • meet de omtrek van het hoofd
 • meet en weegt je kind
 • bekijkt je baby zonder kleertjes aan

Uitleg en afspraak consultatiebureau

Jullie bespreken samen de ingevulde vragenlijst en het programma van Stevig Ouderschap. Verder legt je jeugdverpleegkundige uit hoe je straks een beroep kunt doen op het consultatiebureau en hoe dit werkt. Tot slot maakt hij of zij een afspraak voor je eerste bezoek aan het consultatiebureau. Als het jullie niet lukt om naar het consultatiebureau te komen, kunnen we ook daarna nog bij jou langskomen.

Klaarleggen voor tweede afspraak thuis

Kun je voor deze afspraak het volgende alvast - misschien met hulp van je kraamzorg - klaarleggen?

 • het bevallingsverslag van de verloskundige of ziekenhuis
 • de overdracht kraamzorg en kraamdossier
 • de groeigids (dit boekje krijg je tijdens de eerste afspraak thuis)
 • ingevulde vragenlijst Stevig Ouderschap
 • (eventueel) de overdracht van de kinderafdeling als je kindje daar opgenomen is geweest

Eerste afspraak op het consultatiebureau: onderzoek, wegen en meten

Na de eerste twee afspraken bij jou thuis, ben je voor de verdere afspraken welkom bij jouw eigen consultatiebureau. Je komt hier voor het eerst als je kindje ongeveer een maand oud is.

Wat neem je mee?

 • groeigids
 • vaccinatiepapieren
 • omslagdoek of dekentje
 • schone luier en billendoekjes

Wegen en meten - door assistente

Allereerst heet de assistente je welkom en vraagt of je je kindje helemaal uit wilt kleden. Vervolgens wegen en meten we jouw baby. Om geen kou te vatten, is het fijn om een omslagdoek of dekentje mee te nemen om je kindje in te wikkelen.

Onderzoek - door arts

Na het meten en wegen, mag je jouw baby zijn of haar luier weer om doen. Daarna onderzoekt de arts je kindje. 

Nieuwe afspraak maken

Tot slot maak je weer een nieuwe afspraak. Je komt vaak voor de tweede keer op het consultatiebureau als je kindje twee maanden oud is.


Afspraak maken of verzetten

Wil je jouw afspraak wijzigen of tussendoor langskomen bij het inloopspreekuur? Dat mag altijd! En als het nodig is, kunnen we ook bij je thuis langskomen.


Contact

Heb je vragen over de gezondheid of ontwikkeling van je kind? Wil je een afspraak bij het consultatiebureau maken of verzetten? Voor deze en meer vragen, neem contact met ons op.

Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur. Ook kan je iedere werkdag chatten met een jeugdverpleegkundige.

Chat met een jeugdverpleegkundige