Het meest actuele nieuws over het coronavirus in Fryslân vind je op onze coronaviruspagina.

Meningokokkenvaccinatie ACWY voor tieners

Wat is de meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een ziekte die je krijgt van een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste. Sinds 2015 worden ieder jaar meer mensen ernstig ziek door type W. Ook gaan er ieder jaar meer mensen dood als gevolg van de bacterie. Meestal word je niet ziek van de meningokok. Heel soms blijft de bacterie in je lichaam en komt deze in je bloed of zenuwstelsel terecht. Je wordt dan snel heel ziek door een hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging. Door hoesten, niezen of zoenen krijgt de meningokok de kans zich te verspreiden. De bacterie kan in je neus of keel zitten, zonder dat je het weet. Ook als je zelf niet ziek bent door de bacterie, kun je wel een ander besmetten. In 2018 en 2019 hebben jongeren geboren in 2001 tot en met 2005 een prik gekregen die hen beschermt tegen deze ernstige ziekte. 

Oproep voor vaccinatie

Door het coronavirus zijn de groepsvaccinaties tegen de meningokokken ACWY bacterie in het voorjaar afgelast. 

Ben je geboren in 2006 en heb je in mei of juni een nieuwe uitnodiging gehad maar heb je deze gemist? Dan krijg je in het najaar opnieuw een uitnodiging.

Ben je geboren in 2001 t/m 2005 en heb je de MenACWY vaccinatie in 2019 gemist? Dan krijg je in het najaar opnieuw een uitnodiging.

Heb je nog vragen?