Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals. Lees op onze dienstverleningspagina welke maatregelen er gelden tijdens een afspraak met GGD Fryslân.

Meningokokkenvaccinatie ACWY voor tieners

Wat is de meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een ziekte die je krijgt van een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste. Sinds 2015 worden ieder jaar meer mensen ernstig ziek door type W. Ook gaan er ieder jaar meer mensen dood als gevolg van de bacterie. Meestal word je niet ziek van de meningokok. Heel soms blijft de bacterie in je lichaam en komt deze in je bloed of zenuwstelsel terecht. Je wordt dan snel heel ziek door een hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging. Door hoesten, niezen of zoenen krijgt de meningokok de kans zich te verspreiden. De bacterie kan in je neus of keel zitten, zonder dat je het weet. Ook als je zelf niet ziek bent door de bacterie, kun je wel een ander besmetten. Tot je 18e verjaardag kun je een afspraak maken voor een vaccinatie.

Oproep voor vaccinatie

Ben je geboren in 2007? Dan ontvang je in het voorjaar van 2021 een uitnodiging voor de MenACWY-vaccinatie. De HPV-vaccinatie waarvoor meisjes geboren in 2007 nog in aanmerking komen, wordt gecombineerd met de MenACWY-vaccinatie. Je krijgt hiervan bericht. 

Je krijgt de vaccinatie in je bovenarm. De vaccinatie is gratis en niet verplicht. Binnen het Rijksvaccinatieprogramma wordt het vaccin Nimenrix gebruikt.    

Extra coronamaatregelen

Op de locatie nemen we extra hygiëne maatregelen en beperken we het contact. Kom alleen als je geen klachten hebt zoals neusverkoudheid, hoesten of keelpijn. We vragen je ook om niet te komen als een van je gezinsleden koorts heeft. Daarnaast mag er maar een ouder/verzorger meekomen. Heb je als ouder/verzorger zelf last van bovengenoemde klachten, dan mag iemand anders mee naar de afspraak komen. 

  • Kom op het tijdstip en de locatie die staan aangegeven in de uitnodiging 
  • Neem je oproepkaart en uitnodigingsbrief mee 

Heb je nog vragen?