Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor professionals. Lees op onze dienstverleningspagina welke maatregelen er gelden tijdens een afspraak met GGD Fryslân.

Vaccinaties baby’s en kinderen

Aan ieder kind in Nederland bieden wij - gratis en vrijwillig - bescherming tegen 12 ernstige infectieziekten. Dit doen we door het geven van vaccins. Een kind kan voor het eerst een inenting krijgen als hij of zij 6-9 weken is en krijgt dan de laatste op 9-jarige of 12-jarige leeftijd.

Coronavirus en vaccinaties

Kinderen van 5 tot 12 jaar kunnen ook de coronavaccinatie krijgen. Het is belangrijk dat er minimaal twee weken tussen deze prik en de coronavaccinatie zit.

Vaccinaties zorgen voor een basisimmuniteit tegen verschillende infectieziektes. Daarom gaan de vaccinaties voor zwangeren en kinderen tot 15 maanden zoveel mogelijk door, ondanks het coronavirus. Maar let op! Er mag maximaal één begeleider met het kind mee en blijf thuis bij verkoudheidsklachten.

Heel Nederland gezond - 90% is ingeënt

Meer dan 90% van de mensen in Nederland is ingeënt. Hierdoor is de kans dat één van de 12 infectieziekten uitbreekt, heel klein geworden. Om dat zo te houden is het belangrijk dat zoveel mogelijk kinderen gevaccineerd blijven worden.

Welke inenting op welke leeftijd?

Leeftijd Inenting 1 Inenting 2

6 - 9 weken

 

 

 

 

3 maanden

 

 

 

4 maanden

 

 

 

 

11 maanden

 

 

 

14 maanden

 

 

Leeftijd Inenting 1  

4 jaar

 

 
Leeftijd    
Inenting 1    
Inenting 2

9 jaar


 Meer informatie Meer informatie

Leeftijd Inenting 1  

+10 jaar (jongens en meisjes)

(2 keer 1 prik)

 Meer informatie Meer informatie

Leeftijd Inenting  
14 jaar

 

Meer informatie

 

Je kunt je laten vaccineren vanaf 22 weken zwangerschap tot aan het eind van de zwangerschap. Maar wel geldt: hoe vroeger hoe beter.

Kinkhoestvaccinatie voor zwangeren

 

HPV-vaccinatie is voor meisjes en jongens

Net als meisjes raken ook jongens besmet met HPV. Als ze ouder zijn, kunnen ze kanker krijgen aan de mond- en keelholte, de penis en de anus. Daarom kunnen jongens nu ook een prik halen. Het vaccin beschermt ze tegen HPV, waardoor ze later een veel kleinere kans op kanker door HPV hebben. 


Rijksvaccinatieprogramma

Het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) beschermt kinderen tegen 12 ernstige infectieziekten. Omdat bijna alle kinderen in Nederland worden gevaccineerd komen deze infectieziekten nauwelijks meer voor. Inenten blijft nodig om ervoor te zorgen dat deze ziekten niet terugkomen.


Contact

Heb je vragen over opvoeding of gezondheid van je kind? Wij bieden je informatie en advies. Neem contact met ons op.

Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 8.00 uur tot 17:00 uur. Ook kan je iedere werkdag chatten met een jeugdverpleegkundige.

Chat met een jeugdverpleegkundige