Vaccinaties baby’s en kinderen

Aan ieder kind in Nederland bieden wij - gratis en vrijwillig - bescherming tegen 12 ernstige infectieziekten. Dit doen we door het geven van vaccins. Een kind kan voor het eerst een inenting krijgen als hij of zij 6-9 weken is en krijgt dan de laatste op 9-jarige of 12-jarige leeftijd.

Heel Nederland gezond - 90% is ingeënt

Meer dan 90% van de mensen in Nederland is ingeënt. Hierdoor is de kans dat één van de 12 infectieziekten uitbreekt, heel klein geworden. Om dat zo te houden is het belangrijk dat zoveel mogelijk kinderen gevaccineerd blijven worden.

Welke inenting op welke leeftijd?

6 weken tot en met 14 maanden
Leeftijd Inenting 1 Inenting 2

6 - 9 weken

 

 

 

 

3 maanden

 

 

 

4 maanden

 

 

 

 

11 maanden

 

 

 

14 maanden

 

 

4 jaar
Leeftijd Inenting 1  

4 jaar

 

 
9 jaar
Leeftijd    
Inenting 1    
Inenting 2

9 jaar


 Meer informatie Meer informatie

12 jaar
Leeftijd Inenting 1  

12 jaar (alleen meisjes)

  • HPV (Humaan Papillomavirus)

(2 keer 1 prik)

 Meer informatie Meer informatie

Vaccineren: wel of niet?

Als ouder kan het best lastig zijn om volmondig ‘ja’ of ‘nee’ te zeggen tegen het vaccineren van je kind. Je kunt tegen veel vragen aanlopen, waar veel verschillende partijen allemaal een ander antwoord op geven. Het besluit om wel of niet in te enten neem je uiteindelijk zelf. GGD Fryslân hecht er veel waarde aan dat je als ouder of jongere een bewuste keuze kunt maken en wij vinden het belangrijk om goede informatie over het Rijksvaccinatieprogramma te geven. Heb je vragen over de vaccinaties? Wij beantwoorden ze graag. Je kunt terecht bij de arts of verpleegkundige van het consultatiebureau of op school. Ook kun je bellen met GGD Fryslân, telefoonnummer 088-2299444. Tevens vind je op de website van het Rijksvaccinatieprogramma veel informatie. Als jongere kun je ook voor informatie terecht op Jouwggd. Je kunt hier je eventuele vragen via mail of chat stellen aan een GGD verpleegkundige.  

Veilig

Alle vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma zijn veilig. In Nederland mogen namelijk alleen vaccinaties worden gegeven waarvan is bewezen dat ze veilig en effectief zijn. Het RIVM doet voortdurend onderzoek naar de vaccinaties en mogelijke bijwerkingen. Daarover kun je meer lezen op de website van het Rijksvaccinatieprogramma. In Fryslân voert GGD Fryslân het RVP uit.


picture alt tag

Meningokokkenvaccinatie

Meningokokkenziekte is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een bacterie. Meer informatie over de meningokokkenvaccinatie bij GGD Fryslân vind je op de meningokokkenvaccinatie pagina.


picture alt tag

Rijksvaccinatieprogramma

Het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) beschermt kinderen tegen 12 ernstige infectieziekten. Omdat bijna alle kinderen in Nederland worden gevaccineerd komen deze infectieziekten nauwelijks meer voor. Inenten blijft nodig om ervoor te zorgen dat deze ziekten niet terugkomen.


Contact

Heb je vragen over opvoeding of gezondheid van je kind? Wij bieden je informatie en advies. Neem contact met ons op.

Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 8.00 uur tot 17:00 uur.

Op deze website gebruiken we cookies