Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals.

Vaccinaties baby’s en kinderen

Aan ieder kind in Nederland bieden wij - gratis en vrijwillig - bescherming tegen 12 ernstige infectieziekten. Dit doen we door het geven van vaccins. Een kind kan voor het eerst een inenting krijgen als hij of zij 6-9 weken is en krijgt dan de laatste op 9-jarige of 12-jarige leeftijd.

Coronavirus en vaccinaties

Vaccinaties zorgen voor een basisimmuniteit tegen verschillende infectieziektes. Daarom gaan de vaccinaties voor zwangeren en kinderen tot 15 maanden zoveel mogelijk door, ondanks het coronavirus. Maar let op! Kom met maximaal 1 begeleider en alleen als jij en je kind geen verkoudheidsklachten hebben. Lees meer.

Heel Nederland gezond - 90% is ingeënt

Meer dan 90% van de mensen in Nederland is ingeënt. Hierdoor is de kans dat één van de 12 infectieziekten uitbreekt, heel klein geworden. Om dat zo te houden is het belangrijk dat zoveel mogelijk kinderen gevaccineerd blijven worden.

Welke inenting op welke leeftijd?

Leeftijd Inenting 1 Inenting 2

6 - 9 weken

 

 

 

 

3 maanden

 

 

 

4 maanden

 

 

 

 

11 maanden

 

 

 

14 maanden

 

 

Leeftijd Inenting 1  

4 jaar

 

 
Leeftijd    
Inenting 1    
Inenting 2

9 jaar


 Meer informatie Meer informatie

Leeftijd Inenting 1  

12 jaar (alleen meisjes)

(2 keer 1 prik)

 Meer informatie Meer informatie

Leeftijd Inenting  
14 jaar

 

Meer informatie

 

Je kunt je laten vaccineren vanaf 22 weken zwangerschap tot aan het eind van de zwangerschap. Maar wel geldt: hoe vroeger hoe beter.

Kinkhoestvaccinatie voor zwangeren

 

Vaccineren: wel of niet?


d

Meningokokkenvaccinatie

Meningokokkenziekte is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een bacterie. Meer informatie over de meningokokkenvaccinatie voor tieners vind je op de website van GGD Fryslân.


d

Rijksvaccinatieprogramma

Het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) beschermt kinderen tegen 12 ernstige infectieziekten. Omdat bijna alle kinderen in Nederland worden gevaccineerd komen deze infectieziekten nauwelijks meer voor. Inenten blijft nodig om ervoor te zorgen dat deze ziekten niet terugkomen.


Contact

Heb je vragen over opvoeding of gezondheid van je kind? Wij bieden je informatie en advies. Neem contact met ons op.

Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 8.00 uur tot 17:00 uur. Ook kan je iedere werkdag chatten met een jeugdverpleegkundige.

Chat met een jeugdverpleegkundige