Ga naar de inhoud

Huisbezoek als je zwanger bent

In Nederland willen we het beste voor alle kinderen. En dat begint al in de zwangerschap. Zwanger zijn is een bijzondere ervaring. De verloskundige en de kraamzorg kijken met jou of alles goed gaat. Soms zijn er vragen waarbij een jeugdverpleegkundige goed met je mee kan denken. Je kunt dan gebruik maken van een huisbezoek als je dat fijn vindt. De zorg van de verloskundige en kraamzorg gaat dan gewoon door.

Hoe gaat zo’n huisbezoek tijdens de zwangerschap?

Waar wil je afspreken? De jeugdverpleegkundige kan bij je thuis komen; maar je kunt ook ergens anders afspreken. Thuis is vaak fijner, je hoeft niet te reizen en je bent in je eigen omgeving. Wil je liever ergens anders? Dan kun je dit tegen de jeugdverpleegkundige zeggen. Je kunt je partner, je moeder of iemand anders die je vertrouwt vragen om ook bij de afspraak te komen.

Wat doet GGD Fryslân?

Wij denken met je mee en beantwoorden graag je vragen. Bijvoorbeeld over geldzorgen, over hoe je je kind kunt opvoeden, of over ruzie met je partner of familie. Zo kun jij de hulp krijgen die je nodig hebt en bij je past.  Voordeel is: jij voelt je lekkerder. En dat voelt de baby ook. Wil je gebruik maken van een huisbezoek door een jeugdverpleegkundige, meld je dan aan via het aanmeldformulier of doe dit samen met je verloskundige of bel ons op 088 22 99 448. Onze jeugdverpleegkundige neemt contact met je op. 

Wat als er meer nodig is?

Gesprek: Je bespreekt met de jeugdverpleegkundige hoe het met jou en je gezin gaat. Je kunt de situatie uitleggen. En je vragen en zorgen vertellen.

Plan: Soms helpt het gesprek al zoveel dat je het zelf verder kunt. Als je later nog vragen hebt, kun je de jeugdverpleegkundige bellen of mailen. Soms is er meer nodig:

  • Samen maken jij en de jeugdverpleegkundige een plan hoe je verder gaat.
  • De jeugdverpleegkundige kan je met je meedenken en ondersteunen bij het zoeken naar hulp die bij je past.  

De volgende afspraak: De jeugdverpleegkundige en jij maken een volgende afspraak. Om te kijken of het plan goed werkt en hoe het met jou en je gezin gaat.

Heb je nog vragen?

Neem gerust contact met ons op. Hoe? Dat bepaal jij zelf. Bekijk de verschillende manieren.

Op werkdagen bereikbaar van 08.00-17.00 uur.

Bekijk de contactmogelijkheden