Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals. Lees op onze dienstverleningspagina welke maatregelen er gelden tijdens een afspraak met GGD Fryslân.

Hoofdluis

Hoofdluis: een heel vervelend klein beestje, dat voor flink wat jeuk op je hoofd kan zorgen. Veel ouders en kinderen schamen zich, maar dat is niet nodig. Iedereen kan hoofdluis krijgen, of je nu schoon haar hebt of niet. Hoofdluis kan zich snel verspreiden omdat je niet altijd direct door hebt dat je ze hebt. Niet iedereen controleert regelmatig en niet iedereen heeft jeuk.

Wat kun je het best doen?

Zo snel mogelijk beginnen met een luizenkam. We adviseren een stevige metalen kam, met de tanden dicht tegen elkaar aan.

Hoe krijg je hoofdluis?

Je kunt hoofdluis krijgen van iemand anders die al hoofdluis heeft. Luizen lopen van het ene hoofd naar het andere, bijvoorbeeld als kinderen met hun hoofden tegen elkaar spelen of een selfie maken. Hoofdluis krijg je niet via beddengoed, knuffels of kleding.

Hoe ontdek je hoofdluis?

Hoofdluizen zijn zo groot als een luciferkop en zijn in beweging. Ze zitten vaak in het haar, achter de oren en in de nek. Je kunt ook doorzichtige of grijswitte puntjes ontdekken die aan de haren kleven. Dit zijn neten: de eitjes van de hoofdluis. Een neet die niet dicht op de hoofdhuid zit, meer dan 2 cm, is een lege dode neet.

Heb je hoofdluis ontdekt? Controleer dan ook alle gezinsleden en vertel je omgeving dat je kind hoofdluis heeft. Denk hierbij aan school, kinderopvang, ouders van vrienden van de kinderen, sportclubs, opa's en oma's enzovoorts. Zij kunnen zich dan ook (laten) controleren op hoofdluis.

Hoe pak je hoofdluis aan?

De beste aanpak van hoofdluis is: twee weken lang iedere dag het haar kammen met een luizenkam.

Hoe werkt het kammen?

  • Maak het haar nat en doe er eventueel crèmespoeling in, om makkelijker door het haar te kunnen kammen;
  • Zorg voor goed licht, bijvoorbeeld een lamp. Zo kun je goed zien wat je doet;
  • Kam het haar eerst door met een gewone kam en daarna met een luizenkam. Houd het hoofd hierbij voorover, boven een wasbak of een wit stuk papier. Kam het haar van achter naar voren. Begin steeds dicht bij de hoofdhuid, want daar zitten de hoofdluizen. Neem zo elke haarpluk mee, werk van oor naar oor;
  • Veeg de kam regelmatig af aan een stuk keukenpapier of papieren zakdoek. Gooi deze na afloop weg;
  • Eventueel kun je de neten deppen met een doekje waar azijn op zit. Dan laten de neten makkelijker los;
  • Spoel eventueel de crèmespoeling uit het haar; maak de kam goed schoon met water en zeep en spoel de uitgekamde luizen door de wc of wasbak.

Zitten er na twee weken nog steeds luizen in het haar? Ga dan nog even door met kammen en gebruik er een antihoofdluismiddel bij, waar de stof dimeticon in zit.