In Fryslân is bij meerdere inwoners het coronavirus vastgesteld. Bekijk onze coronaviruspagina voor meer informatie.

Coronavirus COVID-19

De (huis)arts bepaalt of iemand met klachten getest moet worden. We testen niet meer iedereen. We testen in Fryslân alleen mensen die werken in de zorg en kwetsbare mensen bij wie het noodzakelijk is te weten, voor de medische behandeling. Er zijn dus meer mensen besmet met het coronavirus in Fryslân, dan het aantal mensen dat we dagelijks in onze update om 12.00 uur aangeven.

We hebben in Fryslân wél te maken met de verspreiding van het virus. Ook in onze provincie gaat het aantal gevallen ongetwijfeld toenemen. Dit betekent dat wij alert moeten zijn en blijven. Er is geen reden om de landelijke maatregelen in Fryslân lichter op te vatten. Het is belangrijk dat we ons allemaal houden aan de onderstaande regels. Vraag je bij alles wat je doet af: breng ik hiermee de gezondheid van de kwetsbare groepen in gevaar? Alle inwoners van Fryslân spelen een sleutelrol in de huidige fase.

Information in English Information in English

Laatste nieuwsberichten

Update: 28 maart 2020 (12.00 uur): Een belangrijke waarschuwing over voedingssupplementen, hoe wij alleen sámen het corinavirus onder controle krijgen en de actuele situatie in Fryslan.

Waarschuwing onjuiste informatie voedingssupplementen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor onjuiste informatie over voedingssupplementen en het coronavirus. Waarom deze veiligheidswaarschuwing? Veel verkopers van supplementen claimen dat hun producten je weerstand verhogen en je beschermen tegen virussen of bacteriën. Dit is onjuist. Verkopers van supplementen die dit claimen, kunnen er zelfs een fikse boete voor krijgen. 

Gezond eten, genoeg slapen, bewegen

De enige manier om je weerstand te verhogen is: gezond eten, genoeg slapen en regelmatig bewegen. Hiermee is je lichaam beter bestand tegen ziekmakende bacteriën en virussen en word je minder snel ziek. Ook herstel je sneller als je onverhoopt ziek wordt. Lees hier alles over de waarschuwing van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit over voedingssupplementen.

Naar buiten dit weekend?

Ook dit weekend wordt het weer mooi weer. Buiten zijn en bewegen dragen bij aan een goede weerstand. Wil je naar buiten? Houd 1,5 meter afstand en ga met niet meer dan drie mensen de deur uit. Hieronder zetten we de informatie nog even voor je op een rij. Uitgebreide informatie hierover vind je op de website van de Rijksoverheid.

Verantwoord de deur uitgaan

 • Verkoudheidsklachten of koorts (38 graden)? Blijf thuis!
 • Niet verkouden? Geen koorts? Ga ook dan alleen naar buiten als dat nodig is. Doe boodschappen in je eentje en ga met maximaal drie personen naar buiten voor een wandeling of frisse neus. Zie je dat het druk is op de plek waar je wilt wandelen? Kies dan een andere plek uit of ga terug naar huis.
 • Werk thuis als het kan.
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen (2 armlengtes). Overal. Dus ook op straat, in de supermarkt en in het park.

Voor de beelddenkers onder ons: onderstaand filmpje vat in 27 seconden samen hoe wij alleen sámen het coronavirus onder controle krijgen

 

Landelijke informatienummer ook volgende week open van 8.00 tot 22.00 uur

Er komen nog veel vragen binnen bij het landelijke informatienummer over het coronavirus. Daarom blijft dit telefoonnummer ook volgende week nog van 8.00 tot 22.00 uur geopend. U kunt dit nummer bereiken via (0800) 1351

De actuele situatie in Fryslân

Er zijn gisteren (27 maart) 13 Friese inwoners positief getest op het coronavirus. Op dit moment voert GGD Fryslân, al dan niet in samenwerking met de betrokken ziekenhuizen, contactonderzoek uit.

Niet iedereen met klachten wordt getest. Dit betekent dat er meer mensen met het coronavirus in Fryslân zijn dan het aantal dat wij dagelijks in onze update delen.

Wie testen wij? Alleen mensen die werken in de zorg en kwetsbare mensen bij wie het noodzakelijk is om te weten voor de medische behandeling. Op deze kaart zie je hoeveel positief geteste personen er in Fryslân zijn. Deze wordt dagelijks geüpdatet. De kaart is gekoppeld aan de meest actuele data van het RIVM; onze cijfers komen hiermee overeen. Er kunnen kleine verschillen ontstaan, doordat GGD Fryslân en het RIVM op verschillende tijden hun cijfers publiceren.

Update: 27 maart 2020 (12:00 uur): Sanitaire voorzieningen op campings en jachthavens gesloten en de actuele situatie in Fryslân

Toiletgebouwen op campings en jachthavens in Noord-Nederland gesloten

De voorzitters van de drie Veiligheidsregio’s in Noord-Nederland hebben besloten dat toilet-, was- en douchevoorzieningen op campings en jachthavens per direct gesloten moeten worden. De voorzitters vinden het risico te groot dat het op deze plekken niet lukt om de maatregelen met betrekking tot het houden van 1,5 meter afstand in acht te nemen.
De maatregel wordt opgenomen in de nieuwe noodverordening, die de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe gaan vaststellen. De recreatiebedrijven zelf mogen wel open blijven voor gasten die niet van die sanitaire voorzieningen gebruik hoeven te maken. Zoals bijvoorbeeld gebruikers van een stacaravan of chalet. Het verbod gaat gelden voor vakantieparken, campings, kampeerterreinen, kleinschalige kampeerveldjes en jachthavens. Faciliteiten als zwembaden en horeca moesten door de maatregelen van het Rijk op deze plekken al eerder dicht.

Actuele situatie in Fryslân

Er zijn sinds gisteren nog negen Friese inwoners positief getest op het coronavirus. Op dit moment voert GGD Fryslân, al dan niet in samenwerking met het betrokken ziekenhuis, contactonderzoek uit.

We testen niet meer iedereen. Er zijn dus meer mensen besmet met het coronavirus in Fryslân dan het aantal dat we dagelijks in onze update delen. We testen in Fryslân alleen mensen die werken in de zorg en kwetsbare mensen bij wie het noodzakelijk is te weten, voor de medische behandeling. Op deze kaart zie je hoeveel positief geteste personen er in Fryslân zijn. De kaart is gekoppeld aan de meest actuele data van het RIVM. Onze cijfers komen overeen met die van het RIVM. Er kunnen kleine verschillen ontstaan door het verschil in publicatietijd.

Update: 26 maart 2020 (12:00 uur): Zijn sneltesten betrouwbaar, is er voldoende plek op de IC's en de actuele situatie in Fryslân

Er zijn  sneltesten  in omloop? Zijn deze betrouwbaar?  

Er worden (online) steeds meer ‘corona-zelftesten’ aangeboden. Deze testen zijn geen zelftesten, maar sneltesten die niet bedoeld zijn voor thuisgebruik. Ze zijn bedoeld voor professioneel gebruik. Alleen geaccrediteerde laboratoria, zoals die van het RIVM, gebruiken testen die betrouwbaar kunnen vaststellen of het coronavirus aanwezig is bij een patiënt. De aangeboden sneltesten laten, via een andere methode, zien of iemand recent (een week of meer geleden) in aanraking is geweest met het virus.  

Deze sneltesten kunnen echter niet bepalen of iemand op het moment van testen het virus bij zich draagt en of diegene op dat moment besmettelijk is. Gebruikers kunnen onnodig ongerust raken of worden juist ten onrechte gerustgesteld. De betrouwbaarheid van deze testen is dus (nog) niet duidelijk en gebruik wordt dan ook afgeraden. Meer informatie lees je op de website van de Inspectie Gezondheidszorg & Jeugd.

Is er voldoende plek op de IC’s in Friese ziekenhuizen?

Afgelopen weekend werden corona-patiënten uit Noord-Brabant overgeplaatst naar Friese ziekenhuizen. De patiënten werden verhuisd vanwege een tekort aan IC-plekken in de Brabantse ziekenhuizen. Verspreid over de noordelijke ziekenhuizen komen deze patiënten zowel op de intensive care als op verpleegafdelingen te liggen. 

In de noordelijke ziekenhuizen zijn het aantal IC-plekken opgeschaald en zijn extra bedden gecreëerd. Zo zijn niet-spoedeisende behandelingen en operaties verschoven naar een later moment. Vooralsnog is er in de regio voldoende capaciteit om patiënten adequaat op te vangen. De overplaatsing van patiënten wordt landelijk gecoördineerd door het Landelijk Netwerk Acute Zorg. 

Actuele situatie in Fryslân 

Er is een tweede Friese patiënt overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Verder zijn er sinds gisteren nog 16 Friese inwoners positief getest op het coronavirus. Op dit moment voert GGD Fryslân, al dan niet in samenwerking met het betrokken ziekenhuis, contactonderzoek uit.

We testen niet meer iedereen. Er zijn dus meer mensen besmet met het coronavirus in Fryslân dan het aantal dat we dagelijks in onze update delen. We testen in Fryslân alleen mensen die werken in de zorg en kwetsbare mensen bij wie het noodzakelijk is te weten, voor de medische behandeling. Op deze kaart zie je hoeveel positief geteste personen er in Fryslân zijn. De kaart is gekoppeld aan de meest actuele data van het RIVM.

Wil je meer nieuwsberichten terug lezen? Bekijk dan

Kijk voor alle vragen en antwoorden, ook over het nieuwe testbeleid, op de website van het RIVM. Heb je een vraag over het coronavirus die niet direct aan je gezondheid gelinkt is, zoals vragen over evenementen, de invloed van het virus op je dagelijkse leven of vragen voor ondernemers? Neem dan een kijkje op de website van Veiligheidsregio Fryslân.

Vraag en antwoord

In de maatregelen lees ik vaak over koorts en/of verhoging. Wat is het verschil tussen koorts en verhoging?

Het is nog wel eens onduidelijk wanneer je koorts hebt en wanneer je verhoging hebt. Je normale lichaamstemperatuur is maximaal 37,5 graden Celsius. Verhoging is eigenlijk een temperatuur die hoger is dan een normale lichaamstemperatuur (37,5⁰C), maar lager dan een koortstemperatuur (38⁰C). Met andere woorden alles tussen 37,5 en 38 graden Celsius noemen we verhoging. Je spreekt van koorts als je temperatuur boven de 38 graden Celsius is.

Kunnen mijn kinderen nog buiten spelen?

Het RIVM geeft aan dat jonge kinderen (jonger dan 12 jaar) nog wel met elkaar mogen blijven buitenspelen. Het RIVM benadrukt dat dit geen gevaar voor de gezondheid oplevert. Maar het dringend advies is wel om het aantal jonge kinderen dat samenspeelt te beperken. Daarmee wordt ook een beroep gedaan op ouders.

Bekijk hieronder de uitleg van onze arts Infectieziektebestrijding Everhard Hofstra die op 18 maart een toelichting gaf.

Wat heeft het coronavirus voor invloed op de andere diensten van GGD Fryslân

Lees meer over de invloed van het coronavirus op onze andere diensten via onderstaande pagina’s:

Hoeveel mensen zijn positief getest op het coronavirus in Nederland?

GGD Fryslan en alle GGD’en in Nederland werken bij de bestrijding en het indammen van het coronavirus volgens het beleid van het RIVM. Dat is ook de reden dat wij vaak verwijzen naar hun landelijke website. Zo kunnen we in deze periode met elkaar zoveel mogelijk zorgen voor eenduidige berichtgeving. Het RIVM houdt dagelijks bij hoeveel mensen positief getest zijn op het coronavirus. Op deze kaart krijg je letterlijk een beeld van het actuele aantal positief geteste personen in Nederland en per provincie.

Bekijk de kaart van het RIVM Bekijk de kaart van het RIVM

 

Welke informatie vind ik waar en wie kan ik daarvoor bellen?

Heb je een andere vraag, die hier niet tussen staat? Kijk dan op

Wat kun jij doen?

Mensen in heel Nederland worden opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden. Daarnaast geldt: blijf thuis bij klachten waaronder neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd daarbij sociale contacten. Bel pas met de huisarts als klachten verergeren.

Het is altijd belangrijk om onderstaande op te volgen:

 • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten of koorts vanaf 38 graden hebt
 • Houd afstand tot andere mensen
 • Was je handen regelmatig met water en zeep
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden

Heb je neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts?

Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. Je hoeft de huisarts niet te bellen. Je klachten zijn mild.

Heb je ernstige klachten?

 • Zoals koorts (meer dan 38 graden Celsius) en je hoest of ademt moeilijk?

Dan kun je bellen met de huisarts. Als de klachten overeenkomen met COVID-19 word je niet meer standaard getest.  

Vragen over het coronavirus?

Heb je vragen over het coronavirus? Bekijk dan de veelgestelde vragen en antwoorden op de website van het RIVM of bel het landelijke informatienummer 0800-1351.

Heb je vragen over je eigen gezondheid? Bel je huisarts of GGD Fryslân via het nummer 088 22 99 333. We zijn elke werkdag bereikbaar van 9.00 uur tot 18.00 uur. Op zaterdag en zondag zijn wij geopend van 10.00 uur tot 12.30 uur en van 13.00 uur en 17.00 uur.

Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Neem dan contact op met de Rode Kruis Hulplijn via 070 4455 888.

Op deze website gebruiken we cookies