Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor professionals

RS-virus

RS-virus is een virus, waardoor mensen ziek kunnen worden. Het RS-virus komt in Nederland veel voor, vooral in de winter. Bijna alle jonge kinderen komen met dit virus in contact.

Wat zijn de klachten bij een RS-virusinfectie?

Meestal zijn de klachten neusverkouden en hoesten. Soms zijn de klachten erger: benauwd, koorts, longontsteking of een oorontsteking. Een oorontsteking komt voornamelijk bij kinderen voor. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is twee tot acht dagen. Meestal is dit vijf dagen. 

Hoe kun je een RS-virusinfectie krijgen?

Het virus zit in de keel van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het virus ook op de handen of bijvoorbeeld speelgoed terecht. Via de handen kan het virus in het oog of de mond komen.

Infectie door RS-virus is besmettelijk voordat iemand ziek wordt. Kinderen jonger dan 2 jaar zijn drie tot vier weken besmettelijk nadat ze ziek worden. Kinderen ouder dan 2 jaar ongeveer vijf dagen.

Meer informatie?

Meer informatie over het RS-virus is te vinden op de website van het RIVM.

 


School of kinderopvang?

Voor docenten van scholen en medewerkers van kinderdagverblijven is er meer informatie beschikbaar over infectieziekten.
 

Infectieziekten op school of kinderopvang

Contact

Heb je vragen? Neem contact op met het team Infectieziektebestrijding.

Bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 - 17.00 uur