RS-virus

Door het RS-virus worden mensen verkouden. Het RS-virus komt in Nederland veel voor, vooral in de winter. Bijna alle jonge kinderen komen met dit virus in contact. Maar ook volwassenen kunnen het krijgen.

Wat zijn de klachten bij een RS-virusinfectie?

Meestal zijn de klachten neusverkouden en hoesten. Soms zijn de klachten erger: benauwd, koorts of een longontsteking. Kinderen kunnen een oorontsteking van het virus krijgen. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is twee tot acht dagen. Meestal is dit vijf dagen. 

Hoe kun je een RS-virusinfectie krijgen?

Het virus zit in de neus en keel van iemand die ziek is. Door hoesten, niezen en praten komt het virus op de handen of op bijvoorbeeld speelgoed terecht. Het virus kan dan weer in de neus, mond of het oog komen. Iemand met een RS-virusinfectie kan andere mensen besmetten voordat hij zelf ziek wordt. Iemand is niet meer besmettelijk als hij helemaal beter is. Borstvoeding helpt om pasgeboren baby’s te beschermen tegen een RS-virusinfectie.  

Wie kan een RS-virusinfectie krijgen?

Iedereen kan ziek worden door het RS-virus. Bij jonge kinderen komt de ziekte vaker voor. Iemand kan ook vaker ziek worden door het RS-virus. Baby’s en oudere mensen kunnen zieker worden door het RS-virus. Ook kinderen en volwassenen die minder afweer hebben, met bijvoorbeeld een hart- of longziekte, kunnen er ernstiger ziek van worden.

Wat kun je doen om een RS-virusinfectie te voorkomen?

Het is moeilijk om te voorkomen dat iemand besmet raakt. Belangrijk is om op het volgende te letten:

 • Het schoonmaken van speelgoed en andere dingen waar speeksel en snot van verkouden kinderen op kan zitten. Doe dit dagelijks met zeepsop en een doekje.
 • Verschoon vaker het bed.
 • Netjes hoesten en niezen: Het beste is om een papieren zakdoek te gebruiken.
 • Gooi de zakdoek na gebruik weg.
 • Is er geen papieren zakdoek bij de hand? Hoest dan in de plooi van de elleboog. Leer kinderen ook om op deze manier te hoesten en te niezen.
 • Was regelmatig je handen met water en zeep, zeker na een flinke hoest- en niesbui.

Is een RS-virusinfectie te behandelen?

De klachten verdwijnen vaak vanzelf na een paar dagen tot een week. Overleg wel met de huisarts als:

 • Iemand erg benauwd is.
 • Iemand erg ziek is door hoge koorts (hoger dan 39 graden).
 • Iemand langer dan drie dagen koorts heeft.
 • Een kind jonger dan drie maanden koorts heeft.
 • Kinderen tot één jaar niet goed drinken of eten.

Moet iemand met een RS-virusinfectie thuisblijven?

Als iemand zich goed voelt kan hij gewoon naar het kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, school of werk. Een RS-virusinfectie is al besmettelijk voordat iemand zelf klachten heeft. Thuisblijven helpt niet om te voorkomen dat anderen ziek worden. Meestal is niet bekend of een verkoudheid door het RS-virus komt. Weet je dat je kind een RS-virusinfectie heeft? Vertel het dan aan de leidster of de leerkracht. Zij kunnen in overleg met de GGD andere ouders informeren. Ouders kunnen dan letten op de klachten van een RS-virusinfectie bij hun kind.


infectieziekte-op-school.jpg

School of kinderopvang?

Voor docenten van scholen en medewerkers van kinderdagverblijven is er meer informatie beschikbaar over infectieziekten.
 

Infectieziekten op school of kinderopvang Infectieziekten op school of kinderopvang

Contact

Heb je vragen? Neem contact op met het team Infectieziektebestrijding. E-mail: infectieziekten@ggdfryslan.nl

Bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 - 17.00 uur

Op deze website gebruiken we cookies