Roodvonk

Roodvonk is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een bacterie.

Wat zijn de klachten bij roodvonk?

Roodvonk begint met hoge koorts, braken, hoofdpijn en keelpijn. Daarna komen er meestal felrode vlekjes op het lichaam. De huid met de vlekjes ziet er uit als rood kippenvel en voelt aan als schuurpapier. Ook op de tong verschijnen felrode puntjes: dit heet ook wel frambozentong. Na een paar dagen begint de huid te vervellen, vooral aan de vingers en tenen. De klachten duren zeven tot tien dagen. 

Hoe kun je roodvonk krijgen?

De bacterie die roodvonk veroorzaakt zit in de neus en keel en op de huid. Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder dat zij zelf klachten hebben. Door hoesten, niezen en praten komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Iemand met roodvonk is besmettelijk als de eerste klachten beginnen, al voor er vlekjes zijn. Dit duurt totdat het vervellen van de huid over is. Medicijnen kunnen die tijd korter maken. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is twee tot zeven dagen. 

Wie kan roodvonk krijgen?

Iedereen die de ziekte nog niet gehad heeft kan besmet raken en ziek worden. Roodvonk komt het meest voor bij kinderen van drie tot zes jaar oud.

Wat kun je doen om roodvonk te voorkomen?

Er is geen inenting tegen roodvonk. Netjes hoesten en niezen kan helpen om roodvonk te voorkomen:

  • Het beste is om een papieren zakdoek te gebruiken.
  • Gooi de gebruikte zakdoek weg.
  • Heb je geen papieren zakdoek bij de hand? Hoest dan in de plooi van je elleboog.
  • Leer kinderen ook om netjes te hoesten en te niezen.
  • Was regelmatig je handen met water en zeep, zeker na een flinke hoest- en niesbui.

Is roodvonk te behandelen?

Roodvonk wordt soms behandeld met medicijnen. De meeste mensen genezen helemaal. Bel je huisarts als je denkt dat je roodvonk hebt.

Moet iemand met roodvonk thuisblijven?

Voelt het kind zich goed? Dan kan het gewoon naar het kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school. Roodvonk is al besmettelijk voordat iemand vlekjes heeft. Thuisblijven helpt niet om te voorkomen dat anderen ziek worden. Heeft je kind roodvonk? Vertel het aan de leidster of de leerkracht. Zij kunnen in overleg met de GGD andere ouders informeren. Ouders kunnen dan letten op de klachten van roodvonk bij hun kind. Een volwassene met roodvonk die zich goed voelt, kan gewoon werken. Werk je in de zorg? Overleg dan eerst met je werkgever voor je weer gaat werken.

Download de folder Download de folder

 


School of kinderopvang?

Voor docenten van scholen en medewerkers van kinderdagverblijven is er meer informatie beschikbaar over infectieziekten.

Infectieziekten op school of kinderopvang Infectieziekten op school of kinderopvang

Contact

Heb je vragen? Neem contact op met het team Infectieziektebestrijding. E-mail: infectieziekten@ggdfryslan.nl

Bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 - 17.00 uur

Op deze website gebruiken we cookies