Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor professionals

Roodvonk

Roodvonk is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een bacterie.

Wat zijn de klachten bij roodvonk?

Roodvonk begint vaak met hoge koorts, braken, hoofdpijn en keelpijn. Daarna komen er meestal felrode vlekjes op het lichaam. Er zijn geen vlekjes bij de neus of mond. De huid met de vlekjes ziet er uit als rood kippenvel en voelt aan als schuurpapier. Ook op de tong verschijnen felrode puntjes: dit heet ook wel frambozentong. Na een paar dagen begint de huid te vervellen, vooral aan de vingers en tenen. De klachten duren zeven tot tien dagen. 

Hoe kun je roodvonk krijgen?

De bacterie zit in de neus en keel van iemand die besmet is. Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder er ziek van te worden. Door hoesten, niezen en praten komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Iemand met roodvonk is besmettelijk als de eerste klachten beginnen, al vóór er vlekjes zijn. Dit duurt totdat het vervellen van de huid over is. Medicijnen kunnen die tijd korter maken. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is twee tot zeven dagen. 

Meer informatie

Meer informatie over roodvonk is te vinden op de website van het RIVM.

 


School of kinderopvang?

Voor docenten van scholen en medewerkers van kinderdagverblijven is er meer informatie beschikbaar over infectieziekten.

Infectieziekten op school of kinderopvang

Contact

Heb je vragen? Neem contact op met het team Infectieziektebestrijding.

Bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 - 17.00 uur