Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor professionals. Lees op onze dienstverleningspagina welke maatregelen er gelden tijdens een afspraak met GGD Fryslân.

Griep

Griep is een besmettelijke ziekte van de keel, neus en longen. Mensen krijgen griep door een griepvirus. Een flinke verkoudheid wordt vaak ‘griep’ genoemd, maar is niet hetzelfde. Deze informatie gaat alleen over de echte griep (influenza).

Hebt u vragen over het Coronavirus? Bekijk onze coronaviruspagina voor meer informatie.

Wat zijn de klachten bij griep?

Meestal begint de ziekte plotseling. De klachten zijn:

  • Hoesten
  • Hoofdpijn
  • Keelpijn
  • Spierpijn
  • Moe zijn
  • Koorts en koude rillingen

Deze klachten duren enkele dagen tot een week. Heeft iemand echt griep? Dan kan het enkele weken duren voordat iemand zich weer helemaal beter voelt. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is meestal drie tot vier dagen.

Hoe kun je griep krijgen?

Het virus zit in de keel, neus en longen van iemand die ziek of is. Door hoesten, niezen en praten komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet worden. Mensen kunnen ook via de handen en voorwerpen het virus binnen krijgen. Griep is besmettelijk vanaf de eerste dag voor tot vijf tot zeven dagen na het begin van de klachten. Niet iedereen wordt ziek na een besmetting. 

Griepprik

De griepprik wordt gratis aangeboden aan kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep. Er zijn veel verschillende soorten griepvirussen. De griepprik is een vaccin met verschillende soorten dode griepvirussen. Die dode virussen zijn onschadelijk. Griep kan je alleen krijgen van een levend virus. De griepvaccinatie zorgt ervoor het lichaam afweerstoffen aanmaakt tegen de griepvirussen die in de griepprik zitten. Wil je meer weten over de griepprik, lees dan de pagina van het RIVM over de griepprik.

Griepprik bij GGD Fryslân

Komt u niet in aanmerking voor een griepprik bij de huisarts? Dan zijn bij GGD Fryslân een beperkt aantal vaccins beschikbaar voor particulieren. Aan deze griepvaccinaties zijn wel kosten verbonden. Voor meer informatie kunt u een mail met contactgegevens sturen naar vaccinatiesopmaat@ggdfryslan.nl

Meer informatie

Kijk voor informatie op de pagina van het RIVM over de griep.


School of kinderopvang?

Voor docenten van scholen en medewerkers van kinderdagverblijven is er meer informatie beschikbaar over infectieziekten.

Infectieziekten op school of kinderopvang

Contact

Heb je vragen? Neem contact op met het team Infectieziektebestrijding.

Bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 - 17.00 uur