Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor professionals

Een vaccin tegen het coronavirus

Het vaccineren tegen het coronavirus is in volle gang. Met een vaccinatie tegen het coronavirus bescherm je jezelf, maar ook je familie, vrienden en de kwetsbare mensen om je heen. Vaccineren is gratis. Hieronder vind je onder andere meer informatie over de vaccinaties.

Wil je graag in het Frysk lezen over coronavaccinaties? Dat kan! Ga naar onze pagina Faksinaasjeynformaasje yn it Frysk.

Op deze pagina lees je meer over:

 

Prikken zonder afspraak

Herhaalprik: Iedereen van 12 jaar en ouder die de basisserie heeft afgerond, kan een herhaalprik tegen corona krijgen. Dit kan vanaf drie maanden na de laatste prik of besmetting. Je krijgt een mRNA-vaccin. Je hoeft geen afspraak te maken voor een herhaalprik tegen het coronavirus.

Andere vaccins: Ook voor een prik uit de basisserie of een vaccinatie voor kinderen (5 tot 11 jaar) kun je zonder afspraak terecht. Je krijgt dan een mRNA-vaccin. Wil je een prik met Janssen (vector-vaccin) of Novavax (eiwit-vaccin)? Maak dan eerst een afspraak. Lees meer over deze vaccinaties op de website van de Rijksoverheid.

Houd er rekening mee dat het druk kan zijn, waardoor je even moet wachten tot je aan de beurt bent. Controleer voor je bezoek de openingstijden, die verschillen per week en per locatie.

Bekijk de locaties en openingstijden

Prikken op afspraak

Kom je liever op afspraak voor je coronavaccinatie? Dan kun je een afspraak maken op www.planjeprik.nl of telefonisch door te bellen met 0800 7070. Je kan een afspraak maken voor de herhaalprik of voor een prik uit de basisserie. 

Als je geen mRNA-vaccin mag of wil, kun je op afspraak een vaccin van Janssen (vector-vaccin) of Novavax (eiwit-vaccin) krijgen. Deze vaccins zijn beschikbaar als basisserie en als herhaalprik. Ze zijn niet voor alle leeftijden en op alle locaties beschikbaar. Lees meer over deze vaccinaties op de website van de Rijksoverheid.

Voorbereiding op je vaccinatie

Voor een veilig en vlot verloop van je vaccinatie is het belangrijk dat je:

  • een mondkapje draagt en 1,5 meter afstand houdt van anderen;
  • kleding draagt waarbij je je bovenarmen gemakkelijk bloot kunt maken;
  • het volgende bij je hebt:
    • een geldig ID-bewijs.
    • de ingevulde gezondheidsverklaring.

Volg op de vaccinatielocatie de aanwijzingen van het personeel op.

De vaccinatielocatie is goed toegankelijk, ook met een rolstoel of rollator. Aanmelden doe je bij de registratiebalie. Na de prik blijf je nog 15 minuten wachten om er zeker van te zijn dat je geen bijwerkingen krijgt. Als het nodig is zijn er ter plekke rolstoelen en rollators aanwezig. Goed om te weten: er is altijd een arts aanwezig op de vaccinatielocatie.

Locaties

Houd rekening met de openingstijden, die verschillen per week en per locatie.

Klik hier voor onze locaties en openingstijden

Prikangst

Wil je wél een vaccinatie tegen het coronavirus, maar heb je nog niet alle vaccinaties gehad omdat je het spannend vindt? Neem dan contact op met de GGD, dan kijken we samen naar een passende oplossing. We zijn te bereiken via een speciaal telefoonnummer voor prikangst: 088 229 91 04. Op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 09.00 tot 13.00 uur staan we je via dit nummer graag te woord. Je kunt ook een mail sturen naar prikangst@ggdfryslan.nl.

Ga voor meer informatie en tips naar de pagina over prikangst.

De vaccins

Verschillende vaccins BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen en Novavax zijn momenteel goedgekeurd door het Europese beoordelingscomité van het EMA, het Europees Geneesmiddelenagentschap.

De herhaalprik in het najaar wordt gegeven met de vernieuwde vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna. Ga naar de website van het RIVM voor meer informatie over deze vaccins.

Heb je nog verdere vragen over coronavaccinaties? Kijk dan op coronavaccinatie.nl of bel met het landelijke informatienummer 0800 1351.

 

Bijsluiters

In ‘Vaccin in het kort’ voor het originele COVID-19 vaccin Comirnaty (BioNTech/Pfizer) staat op één A4 in begrijpelijke taal de voor- en nadelen van het vaccin. Er is ook een 'Vaccin in het kort' die gaat over de herhaalprik met Comirnaty. Dit is een nieuwe, digitale en korte vorm van vaccininformatie, als aanvulling op de officiële bijsluiter

In ‘Vaccin in het kort’ voor het originele COVID-19 vaccin Spikevax (Moderna) staat op één A4 in begrijpelijke taal de voor- en nadelen van het vaccin. Er is ook een 'Vaccin in het kort' over de herhaalprik met Spikevax. Dit is een nieuwe, digitale en korte vorm van vaccininformatie, als aanvulling op de officiële bijsluiter.

In ‘Vaccin in het kort’ voor het COVID-19 Vaccin AstraZeneca staat op één A4 in begrijpelijke taal de voor- en nadelen van het vaccin. Het is een nieuwe, digitale en korte vorm van vaccininformatie, als aanvulling op de officiële bijsluiter

Let op: Eerder was er een tijdelijke pauze van vaccineren met AstraZeneca uit voorzorg. Na een advies van de Gezondheidsraad is besloten dat mensen vanaf 60 jaar, geboren in 1960 of eerder, veilig een prik met AstraZeneca kunnen krijgen. Mensen onder de 60 jaar ontvangen een ander vaccin.

In 'Vaccin in het kort' voor het COVID-19 Vaccin Janssen staat op één A4 in begrijpelijke taal de voor- en nadelen van het vaccin. Het is een nieuwe, digitale en korte vorm van vaccininformatie, als aanvulling op de officiële bijsluiter

Mensen die geen coronavaccinatie met een mRNA-vaccin mogen of willen, kunnen onder andere voor een vaccin van Janssen (vector-vaccin) kiezen. Je kunt hiervoor een afspraak maken door te bellen naar het landelijke afsprakennummer voor Janssen: 0800 1295. Let op: Dit vaccin is niet voor alle leeftijden beschikbaar. Ga voor meer informatie over Janssen op de website van de Rijksoverheid.

Coronavaccin Janssen

In ‘Vaccin in het kort’ voor het coronavaccin Nuvaxovid staat op één A4 in begrijpelijke taal de voor- en nadelen van het vaccin. Het is een nieuwe, korte vorm van vaccininformatie, als aanvulling op de officiële bijsluiter.

Mensen die geen coronavaccinatie met een mRNA-vaccin mogen of willen, kunnen onder andere voor een vaccinatie met Novavax (eiwit-vaccin) kiezen. Je kunt hiervoor een afspraak maken door te bellen naar het landelijke afsprakennummer voor Novavax: 0800 0174. Let op: Dit vaccin is niet voor alle leeftijden beschikbaar. Lees meer over Novavax op de website van de Rijksoverheid.

In ‘Vaccin in het kort’ voor Comirnaty (BioNTech/Pfzer) tegen COVID-19 (voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar oud) staat op één A4 in begrijpelijke taal de voor- en nadelen van het vaccin. Het is een nieuwe, korte vorm van vaccininformatie, als aanvulling op de officiële bijsluiter

Bijwerkingen

Na de prik kun je een paar dagen last hebben van spierpijn of koorts. Dit is normaal.

Maak jij je zorgen? Neem dan contact op met je huisarts. De website Thuisarts (een site van het Nederlands Huisartsen Genootschap) vertelt je meer over wat te doen bij bijwerkingen na jouw vaccinatie. Op deze website lees je ook wanneer het verstandig is om contact op te nemen met de huisarts.

Mocht je klachten krijgen na de prik, is het altijd goed om de bijwerkingen te melden bij Bijwerkingencentrum Lareb.