Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor professionals

Een vaccin tegen het coronavirus

Het vaccineren tegen het coronavirus is in volle gang. Met een vaccinatie tegen het coronavirus bescherm je jezelf, maar ook je familie, vrienden en de kwetsbare mensen om je heen. Vaccineren is gratis. Hieronder vind je onder andere meer informatie over het vaccin en de vaccinatielocaties in Fryslân.

Op deze pagina lees je meer over:

 

Afspraak maken

Voor een vaccinatie moet je een afspraak maken.

Wanneer je bent uitgenodigd voor een herhaalprik kun je contact opnemen voor het maken van een afspraak. Ga naar planjeprik.nl of bel met 0800 7070. Lees meer hierover op de pagina herhaalprik.

Je kunt nog steeds een coronavaccinatie uit de basisserie ontvangen. Bel met 0800 7070 voor het maken van een prikafspraak. Weet je niet zeker of je de basisserie hebt afgerond? Of twijfel je welke coronaprik je nodig hebt? Ga dan naar de website van Rijksoverheid.

Heb je nog verdere vragen over het coronavaccin? Kijk dan voor meer informatie op www.coronavaccinatie.nl of bel met het landelijke informatienummer 0800 1351. Wil je graag in het Frysk lezen over het vaccin? Dan kan ook! Faksinaasjeynformaasje yn it Frysk.

De vaccins

De vaccins BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen en Novavax zijn momenteel goedgekeurd door het Europese beoordelingscomité van het EMA, het Europees Geneesmiddelenagentschap. 

 

Bijsluiters

In ‘Vaccin in het kort’ voor het originele COVID-19 vaccin Comirnaty (BioNTech/Pfizer) staat op één A4 in begrijpelijke taal de voor- en nadelen van het vaccin. Er is ook een 'Vaccin in het kort' die gaat over de herhaalprik met Comirnaty. Dit is een nieuwe, digitale en korte vorm van vaccininformatie, als aanvulling op de officiële bijsluiter

In ‘Vaccin in het kort’ voor het originele COVID-19 vaccin Spikevax (Moderna) staat op één A4 in begrijpelijke taal de voor- en nadelen van het vaccin. Er is ook een 'Vaccin in het kort' over de herhaalprik met Spikevax. Dit is een nieuwe, digitale en korte vorm van vaccininformatie, als aanvulling op de officiële bijsluiter.

In ‘Vaccin in het kort’ voor het COVID-19 Vaccin AstraZeneca staat op één A4 in begrijpelijke taal de voor- en nadelen van het vaccin. Het is een nieuwe, digitale en korte vorm van vaccininformatie, als aanvulling op de officiële bijsluiter

Let op: Eerder was er een tijdelijke pauze van vaccineren met AstraZeneca uit voorzorg. Na een advies van de Gezondheidsraad is besloten dat mensen vanaf 60 jaar, geboren in 1960 of eerder, veilig een prik met AstraZeneca kunnen krijgen. Mensen onder de 60 jaar ontvangen een ander vaccin.

In 'Vaccin in het kort' voor het COVID-19 Vaccin Janssen staat op één A4 in begrijpelijke taal de voor- en nadelen van het vaccin. Het is een nieuwe, digitale en korte vorm van vaccininformatie, als aanvulling op de officiële bijsluiter

Let op:

  • De inzet van het Janssen-vaccin is op 2 juni 2021 veranderd. Meer info vind je in ons nieuwsbericht over het Janssen-vaccin.
  • Nederlanders die het Janssen-vaccin en een booster met een mRNA vaccin hebben gekregen, hebben in sommige landen problemen met inreizen. Dit omdat één Janssen niet overal wordt geaccepteerd als volledige vaccinatie. Dit is op te lossen door een extra prik met een mRNA vaccin te nemen. Het moet dan minimaal 12 weken geleden zijn dat de laatste boosterprik is gezet of dat je corona hebt doorgemaakt. Bel 0800 - 12 95 voor het maken van een afspraak. 
  • Mensen die geen booster met een mRNA-vaccin mogen of willen, kunnen vanaf woensdag 23 maart een afspraak maken voor een boostervaccinatie met Janssen. Maak hiervoor een afspraak via het Landelijke Vaccinatie Afsprakennummer. Het telefoonnummer 0800-1295 is hiervoor iedere dag bereikbaar tussen 08.00 en 20.00 uur.
Coronavaccin Janssen

In ‘Vaccin in het kort’ voor het coronavaccin Nuvaxovid staat op één A4 in begrijpelijke taal de voor- en nadelen van het vaccin. Het is een nieuwe, korte vorm van vaccininformatie, als aanvulling op de officiële bijsluiter.

Let op:

Het kabinet stelt dit eiwitvaccin beschikbaar aan mensen vanaf 18 jaar en ouder die zich nog niet hebben laten vaccineren omdat er tot nu alleen mRNA- of vectorvaccins beschikbaar waren. Het vaccin is op dit moment niet beschikbaar als booster. Mensen die gevaccineerd willen worden met het Novavax-vaccin kunnen bellen naar het speciale nummer 0800-0174.

In ‘Vaccin in het kort’ voor Comirnaty (BioNTech/Pfzer) tegen COVID-19 (voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar oud) staat op één A4 in begrijpelijke taal de voor- en nadelen van het vaccin. Het is een nieuwe, korte vorm van vaccininformatie, als aanvulling op de officiële bijsluiter

Locaties

Houd rekening met de openingstijden, die verschillen per week en per locatie.

Klik hier voor onze locaties en openingstijden

 

Wat neem je mee naar de vaccinatielocatie?

  • een geldig identiteitsbewijs (een rijbewijs mag ook)
  • een mondkapje
  • een vooraf ingevulde én geprinte gezondheidsverklaring. Deze verklaring vind je bij je uitnodiging van het RIVM. Niet ontvangen? Download de gezondheidsverklaring via de website van het RIVM. Lukt het écht niet om te printen, dan liggen er ook exemplaren op de vaccinatielocatie.

Houd rekening met de openingstijden, die verschillen per week en per locatie.

Prikangst

Wil je wél een vaccinatie tegen het coronavirus, maar heb je nog niet alle vaccinaties gehad omdat je het spannend vindt? Neem dan contact op met de GGD, dan kijken we samen naar een passende oplossing. We zijn te bereiken via een speciaal telefoonnummer voor prikangst: 088 229 91 04. Op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 09.00 tot 13.00 uur staan we je via dit nummer graag te woord. Je kunt ook een mail sturen naar prikangst@ggdfryslan.nl.

Ga voor meer informatie en tips naar de pagina over prikangst.

Bijwerkingen

Na de prik kun je een paar dagen last hebben van spierpijn of koorts. Dit is normaal.

Maak jij je zorgen? Neem dan contact op met je huisarts. De website Thuisarts (een site van het Nederlands Huisartsen Genootschap) vertelt je meer over wat te doen bij bijwerkingen na jouw vaccinatie. Op deze website lees je ook wanneer het verstandig is om contact op te nemen met de huisarts.

Mocht je klachten krijgen na de prik, is het altijd goed om de bijwerkingen te melden bij Bijwerkingencentrum Lareb.

Meer informatie