Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor professionals

Alles over testen

Heb je klachten die passen bij corona? Doe dan altijd een zelftest. Voor sommige doelgroepen is een zelftest niet de eerste keus, maar is het advies om een NAAT-test, zoals een PCR of TMA, af te nemen. Meer informatie over testen en de specifieke doelgroepen vind je op de pagina Testen bij coronaklachten van de Rijksoverheid. 

Zelftesten

Een zelftest is een antigeensneltest die je zelf kunt doen om te testen of je corona hebt. Is de uitslag van jouw zelftest positief? Blijf dan thuis en ga in isolatie. Op de website van de Rijksoverheid lees je meer over hoelang je in isolatie moet blijven. Je hoeft geen test bij de GGD meer te doen na een positieve zelftest, tenzij je een herstelbewijs nodig hebt.

Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over testen voor specifieke doelgroepen.

Een afspraak maken

Heb je verkoudheids- of andere corona-gerelateerde klachten? En val je onder een van de doelgroepen voor testen bij de GGD? Maak dan een afspraak voor een coronatest. Bel 0800 1202 of ga naar www.coronatest.nl en maak een afspraak voor een gratis test bij jou in de buurt.

Bel je? Houd dan je burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Je vindt dit nummer op je paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs. Voor het maken van een online afspraak heb je een DigiD nodig. 

LET OP: 

 • Bij een positieve zelftest hoef je geen bevestigingstest te laten doen bij de GGD, tenzij je een herstelbewijs nodig hebt.
 • De coronatest meet of je het coronavirus bij je draagt. De GGD test niet of je corona hebt gehad.   
 • Heeft je kind klachten die passen bij het coronavirus? Ook kinderen mogen getest worden, dat kan met een zelftest of een test bij de GGD. Bekijk voor meer informatie de pagina kinderen en corona.  
 • Ben je ernstig ziek of heb je medische hulp nodig? Bel dan je huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.  
 • Verblijf je op de Waddeneilanden? Maak dan telefonisch een testafspraak via 0800 1202. Hou de postcode van je adres bij de hand, dan zoeken ze naar een testlocatie in de buurt.
 • Als je bent getest op corona bij de GGD krijg je zo snel mogelijk de uitslag. Meestal krijg je de uitslag binnen 24 tot 48 uur. Heb je schade doordat je de testuitslag te laat krijgt? Dan betaalt de GGD die schade niet. De GGD is niet aansprakelijk. 
 • Heb je een negatieve testuitslag nodig om op reis te gaan? Maak dan een afspraak bij een commerciële testaanbieder. Ga naar www.testenvoorjereis.nl voor meer informatie. 
 • Thuisbemonstering: Kun je niet naar de locatie komen, omdat je bijvoorbeeld bedlegerig bent? Dan kan de GGD op huisbezoek komen om de test af te nemen. Neem hiervoor contact op met onze advieslijn: 088 22 99 333. Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08.00-17.00 uur en in het weekend van 09.30-10.30 uur. 

Testlocaties

Ter bescherming van jezelf en anderen is het op onze testlocaties verplicht een mondkapje te dragen.

Kom op de afgesproken tijd naar de testlocatie, het liefst alleen. Je neemt je identiteitsbewijs en de afspraakbevestiging mee. Volg op de testlocatie de aanwijzingen.

Let op: de testlocaties in Fryslân zijn geen teststraten waarbij je in de auto blijft zitten terwijl je wordt getest. Je krijgt jouw test in de betreffende locatie en kunt je auto eventueel parkeren volgens de aanwijzingen op het terrein. 

Test- en vaccinatielocaties

De test bij de GGD

Tijdens de testafname wordt er met een wattenstaafje wat slijm achter uit je keel en neus gehaald. Een NAAT-test, zoals een PCR of TMA,  wordt door het laboratorium uitgevoerd.

Tot je de uitslag van de test hebt, is het belangrijk dat je:

 • Thuisblijft, dus niet naar buiten gaat.
 • Geen bezoek ontvangt, behalve zorgprofessionals.
 • Zo veel mogelijk afstand houdt van huisgenoten/gezinsleden.
 • Je handen vaak wast, in de elleboog niest of hoest en papieren zakdoekjes gebruikt.
 • Je e-mail in de gaten houdt voor de testuitslag en goed telefonisch bereikbaar bent.
 • Alvast opschrijft met wie je de afgelopen dagen contact hebt gehad.

De uitslag

Blijf na de coronatest thuis en vermijd contact met anderen. Meestal heb je binnen 48 uur de uitslag. Je krijgt de uitslag vanzelf in de mail. Schrijf wel alvast de namen op van de personen met wie je samen bent geweest. Dit geldt voor de periode van twee dagen voordat de klachten begonnen tot het moment dat je thuis bent gebleven.  Heb je na 48 uur nog steeds geen mail? Bel dan naar de GGD.

 • Als je de afspraak online hebt gemaakt, krijg je via de e-mail een melding dat de uitslag klaarstaat. Je kunt de uitslag dan inzien via je DigiD.
 • Heb je de afspraak voor jouw coronatest via de landelijke afsprakenlijn gemaakt? Bekijk de uitslag via je DigiD op www.coronatest.nl.
 • Als je de uitslag online hebt bekeken en deze is negatief (geen corona), dan word je niet meer gebeld.
 • Als je positief test, krijg je een mail van de GGD. Daarin staat een uitleg wat je moet doen en hoe jij je huisgenoten en (nauwe) contacten kunt informeren.

De Rijksoverheid heeft meer informatie over de uitslag van de coronatest bij de GGD.