Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals. Lees op onze dienstverleningspagina welke maatregelen er gelden tijdens een afspraak met GGD Fryslân.

Alles over testen

Iedereen met klachten kan zich laten testen op het coronavirus. Ook als je gevaccineerd bent. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. Testen is gratis.

Een afspraak maken

Heb je verkoudheidsklachten? Of ruik of proef je opeens niets meer? Maak dan een afspraak voor een coronatest. Bel 0800-1202 of ga naar www.coronatest.nl en maak een afspraak voor een gratis test bij jou in de buurt. Als je niet kwetsbaar bent, geen ernstige klachten hebt en niet dichtbij kwetsbare mensen komt, kun je ook een zelftest gebruiken.

Bel je? Houd dan je burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Je vindt dit nummer op je paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs. Voor het maken van een online afspraak heb je een DigiD nodig. 

LET OP: 

 • Heeft je kind klachten die passen bij het coronavirus? Ook kinderen mogen getest worden, dat kan met een zelftest of een test bij de GGD.  Laat je kind testen bij veel hoesten, koorts en/of benauwdheid. Of bij klachten die op corona lijken na contact met iemand met corona. Bekijk voor meer informatie de pagina kinderen en corona.  
 • Werk je als leraar of medewerker in de zorg? Dan kun je met voorrang getest worden.  
 • Behoor je tot een risicogroep of ben je ernstig ziek? Bel dan je huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.  
 • Verblijf je op de Waddeneilanden? Maak dan telefonisch een testafspraak via 0800-1202. Hou de postcode van je vakantieadres bij de hand, dan zoeken ze naar een testlocatie in de buurt.

De coronatest meet of je het coronavirus bij je draagt. De GGD test niet of je corona hebt gehad.   

Testlocaties

Er zijn in Fryslân acht vaste testlocaties. Let op: dit zijn geen teststraten waarbij je in de auto wordt getest. Je krijgt jouw test in de betreffende locatie en kunt je auto eventueel parkeren volgens de aanwijzingen op het terrein. 

Ter bescherming van jezelf en anderen is het verplicht een niet-medisch mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes. Draag dit mondkapje dus ook in de testlocatie.

Kom op de afgesproken tijd naar de testlocatie, het liefst alleen. Je neemt je identiteitsbewijs en de afspraakbevestiging mee. Volg op de testlocatie de aanwijzingen.

Testlocatie Leeuwarden

Elzenstraat 3
8924 JN Leeuwarden
Routebeschrijving

GGD Testlocatie IJlst - Stadslaan 7 Testlocatie IJlst
Stadslaan 75
8651 AC IJlst

Routebeschrijving

Testlocatie Drachten
Fries Congrescentrum
Oprijlaan 3
9205 BZ Drachten

Routebeschrijving

GGD Testlocatie Kollum - Johannes Bogermanstraat 25 Testlocatie Kollum
Johannes Bogermanstraat 25
9291 HA Kollum

Routebeschrijving
"""" Testlocatie Heerenveen  
(Let op: de testlocatie bevindt zich niet in het pand van Technopark!)

Jousterweg 28
8447 RH Heerenveen

Routebeschrijving
Testlocatie Oosterwolde

Testlocatie Oosterwolde
Veengang 2
8431 NJ Oosterwolde

Routebeschrijving


Testlocatie Dokkum
Holwerderweg 21
9101 PA Dokkum

Routebeschrijving

Testlocatie Sondel
Jacobus Boomsmastraat 23
8565 GE Sondel

Routebeschrijving

 

De test

Tijdens de test wordt er met een wattenstaafje wat slijm achter uit je keel en neus gehaald.

Tot je de uitslag van de test hebt, is het belangrijk dat je:

 • Thuisblijft, dus niet naar buiten gaat.
 • Geen bezoek ontvangt, behalve de huisarts.
 • Zo veel mogelijk afstand houdt van huisgenoten/gezinsleden.
 • Je handen vaak wast, in de elleboog niest of hoest en papieren zakdoekjes gebruikt.
 • Je e-mail in de gaten houdt voor de testuitslag en goed telefonisch bereikbaar bent.
 • Alvast opschrijft met wie je de afgelopen dagen contact hebt gehad.
Folder: Wat te doen na de PCR-test

 

De uitslag

Blijf na de coronatest thuis en vermijd contact met anderen. Meestal heb je binnen 48 uur de uitslag. Bel niet met de GGD over de uitslag. Je krijgt de uitslag vanzelf in de mail. Schrijf wel alvast de namen op van de personen met wie je samen bent geweest. Dit geldt voor de periode van twee dagen voordat de klachten begonnen tot het moment dat je thuis bent gebleven.  

 • Als je de afspraak online hebt gemaakt, krijg je via de e-mail een melding dat de uitslag klaarstaat. Je kunt de uitslag dan inzien via je DigiD.
 • Heb je de coronatest via de landelijke afsprakenlijn gemaakt? Bekijk de uitslag via je DigiD.
 • Als je de uitslag online hebt bekeken en deze is negatief (geen corona), dan word je niet meer gebeld. Lees de instructie wel goed door, want in sommige gevallen blijf je alsnog in quarantaine, dus ook als je negatief getest bent.
 • Als je positief test, krijg je een mail van GGD Fryslân. Daarin staat een uitleg wat je moet doen en hoe jij je huisgenoten en (nauwe) contacten kunt informeren.

LET OP: Heb je een zelftest gedaan? En is de uitslag positief? Maak zo snel mogelijk een afspraak bij GGD Fryslân om je opnieuw te laten testen. Blijf in de tussentijd thuis.

 

Quarantaine

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen kan het nodig zijn dat je thuisblijft en geen bezoek ontvangt. Dit heet in (thuis)quarantaine gaan. Woon je met huisgenoten? Dan gaan alle huisgenoten met jou in quarantaine. Ook als ze gevaccineerd zijn. De meeste mensen die ziek worden van het coronavirus krijgen de klachten binnen tien dagen na het laatste contact. Je kunt dan ook niet reizen of op vakantie gaan. Wil je je laten testen op dag 5 om je quarantaine te verkorten? Laat je dan testen bij de GGD. Lees meer over quarantaine op de website van de overheid

Je gaat in quarantaine:

 • Als je klachten hebt die passen bij corona, zoals een loopneus, benauwdheid of koorts. Laat je in dat geval direct ook testen. Als het milde klachten zijn mag je een zelftest gebruiken. Is je zelftest positief, dan maak je zelf een afspraak voor een hertest bij de GGD. Tot die tijd blijf je thuis.
 • Als iemand in je huishouden positief is getest, ook wanneer je gevaccineerd bent. Je krijgt een melding van de CoronaMelder app of je hebt nauw contact gehad met een positief getest persoon. Laat je dan direct testen. Moet je in quarantaine? Dan neemt de GGD contact met je op voor het bron- en contactonderzoek. 
 • Als je uit buitenlands risicogebied komt. Je kunt je op de vijfde dag van de quarantaine bij de GGD laten testen. Is de uitslag negatief? Dan mag je de quarantaine beëindigen. Krijg je klachten? Wacht dan niet met testen tot dag vijf maar laat je direct testen bij de GGD of doe een zelftest.

Twijfel je of je in quarantaine moet? Doe de zelfcheck om te weten of je in quarantaine moet en wanneer je je moet laten testen.

De tijd tussen besmetting en dat je ziek wordt is maximaal veertien dagen. Heel soms krijgen mensen dus nog klachten na de quarantaineperiode van tien dagen. Daarom is het belangrijk dat je tot veertien dagen na het contact met de positief geteste persoon je gezondheid extra goed in de gaten houdt.

Krijg je in de quarantaineperiode klachten? Vraag dan direct een test aan of gebruik een zelftest. Je blijft thuis tot de uitslag van de test bekend is.

Testen zonder klachten

Zit je in quarantaine omdat je in nauw contact bent geweest met iemand die positief is getest? Of omdat je net terugkomt van een reis in het buitenland? Je kunt je laten testen als je géén klachten hebt, ook als je gevaccineerd bent. Dit doe je bij de GGD maar het mag ook met een zelftest. Je bent een nauw contact als je naar voren bent gekomen in het bron- en contactonderzoek, een melding hebt gekregen via de CoronaMelder-app of als je zelf weet dat je in contact bent geweest met iemand die corona heeft gehad.

Voor testen zonder klachten geldt:

 • Ben je een nauw contact van iemand met corona en je bent niet beschermd tegen corona? Laat je zo snel mogelijk testen, bij de GGD of met een zelftest. Ook op de vijfde dag na het laatste contactmoment laat je je testen, deze 5e dag test doe je altijd bij de GGD. Als die uitslag negatief is mag je uit quarantaine. 
 • Kom je uit het buitenland? Als je in Nederland aankomt, ga je 10 dagen in quarantaine. Je kunt op de 5e dag na aankomst een testafspraak bij de GGD maken. Bij een negatieve testuitslag mag je uit quarantaine.
 • Ben je getest en is je uitslag negatief? Dan hoef je niet langer in quarantaine. Vermijd nog wel het contact met kwetsbare personen als deze niet beschermd zijn tegen corona tot en met 10 dagen na het contact met de besmettelijke persoon. Let daarnaast extra op je gezondheid én blijf de basisregels volgen. Krijg je alsnog klachten? Blijf dan thuis en maak een nieuwe testafspraak. 

Meer informatie over testen op het coronavirus lees je op de website van de Rijksoverheid. 

Zelftesten

Een zelftest is een coronatest die je zelf thuis voor de zekerheid kunt doen. Ook als je gevaccineerd bent. Bijvoorbeeld als je naar school of werk moet. De uitslag van een zelftest is minder nauwkeurig. 

LET OP: Test je positief op corona met een zelftest? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij de GGD om je opnieuw te laten testen. Lees meer over zelftesten in de publieksfolder van de Rijksoverheid.