Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals.

Alles over testen

Iedereen met klachten kan zich laten testen op het coronavirus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar.

Op deze pagina lees je informatie over:

 • Een afspraak maken
 • Testlocaties
 • De test
 • De uitslag
 • Quarantaine
 • Testen zonder klachten

Een afspraak maken

Je kunt een afspraak voor een coronatest maken als je verkoudheidsklachten hebt, zoals neusverkouden, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging of plotseling verlies van reuk of smaak. Bel 0800-1202 of ga naar www.coronatest.nl en maak een afspraak voor een test bij jou in de buurt.

Bel je? Houd dan je burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Je vindt dit nummer op je paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs. Voor het maken van een online afspraak heb je een DigiD nodig.

LET OP:

 • Heeft je kind klachten die passen bij het coronavirus? Ook kinderen mogen getest worden. Laat je kind in ieder geval testen bij veel hoesten, koorts en/of benauwdheid of bij corona-gerelateerde klachten na contact met iemand met corona. Bekijk voor meer informatie de pagina kinderen en corona.
 • Ben je werkzaam als leraar of medewerker in de zorg? Dan kun je met voorrang getest worden.
 • Behoor je tot een risicogroep of ben je ernstig ziek? Bel dan je huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.
 • Inwoners en toeristen op de Waddeneilanden worden door een huisarts getest. Je maakt de testafspraak dan direct bij de lokale huisarts en niet via het landelijk nummer. Normaal gesproken testen de huisartsen op de Waddeneilanden alleen tijdens werkdagen, in geval van nood is het mogelijk om dit in de weekenden te laten doen.

De coronatest meet of je op dit moment het coronavirus bij je draagt. De coronatest meet of je op dit moment het coronavirus bij je draagt. Een bloedtest om aan te tonen of je het coronavirus hebt gehad, wordt niet door GGD Fryslân gedaan.

Testlocaties

Er zijn in Fryslân vijf vaste testlocaties. Let op: dit zijn geen teststraten! Je wordt getest in de betreffende locatie en kunt je auto eventueel parkeren volgens de aanwijzingen op het terrein. 

Ter bescherming van jezelf en anderen is het verplicht een niet-medisch mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes. Draag dus een dergelijk mondkapje bij je bezoek aan de testlocatie.

Kom op de afgesproken tijd naar de testlocatie, bij voorkeur alleen. Neem je identiteitsbewijs en de afspraakbevestiging mee. Volg op de testlocatie de aanwijzingen van het personeel op.

GGD Testlocatie - Heliconweg 52 - Leeuwarden L-testlocatie Leeuwarden
WTC Expo in de Saskenhal
Heliconweg 52
8914 AT Leeuwarden

Routebeschrijving
GGD Testlocatie Leeuwarden - Brandemeer 9 Testlocatie Leeuwarden
(Let op: de testlocatie bevindt zich niet in Apotheek Bilgaard!)

Brandemeer 9
8918 CT Leeuwarden

Routebeschrijving
GGD Testlocatie IJlst - Stadslaan 7 Testlocatie IJlst
Stadslaan 75
8651 AC IJlst

Routebeschrijving
GGD Testlocatie Drachten - Eikensingel 62 Testlocatie Drachten
Eikensingel 62
9203 NZ Drachten

Routebeschrijving
GGD Testlocatie Kollum - Johannes Bogermanstraat 25 Testlocatie Kollum
Johannes Bogermanstraat 25
9291 HA Kollum

Routebeschrijving
Buitenkant van de testlocatie in HeerenveenGGD Testlocatie Heerenveen - Jousterweg 28 Testlocatie Heerenveen  
(Let op: de testlocatie bevindt zich niet in het pand van Technopark!)

Jousterweg 28
8447 RH Heerenveen

Routebeschrijving

De test

Tijdens de test wordt er met een wattenstaafje wat slijm achter uit je keel en neus gehaald. Je hoeft niet te betalen voor de test.

Ga na de test direct naar huis en ga niet naar buiten tot je de uitslag hebt. Tot je de uitslag van de test hebt, is het belangrijk dat je:

 • Thuisblijft, dus niet naar buiten gaat.
 • Geen bezoek ontvangt, behalve de huisarts.
 • Zo veel mogelijk afstand houdt van huisgenoten/gezinsleden.
 • Je handen vaak wast, in de elleboog niest of hoest en papieren zakdoekjes gebruikt.
 • Je e-mail in de gaten houdt voor de testuitslag en goed telefonisch bereikbaar bent.
 • Alvast opschrijft met wie je de afgelopen dagen contact hebt gehad.

Iedereen in het gezin of huishouden blijft thuis als:

 • Je naast milde coronaklachten ook last hebt van koorts of benauwdheid.
 • Iemand in huis corona heeft.

Meer informatie over wat je moet doen na de test, vind je in onderstaande folder.

Folder Wat te doen na de test?

 

Met de komst van een L-locatie in het WTC Expo in Leeuwarden, start GGD Fryslân met het gebruik van antigeen-sneltesten. Door sneltesten worden de wachttijden korter en weten mensen sneller de uitslag.  

De sneltest is niet voor iedereen geschikt. De sneltesten worden alleen ingezet als dit snel, veilig en betrouwbaar kan. De bezoekers van de L-testlocatie krijgen de uitslag niet ter plekke te horen. Mensen die een sneltest hebben gedaan, ontvangen de uitslag binnen enkele uren digitaal of telefonisch. Het gebruik van de L-locatie en de antigeen-sneltesten maakt het onder andere mogelijk sneller te starten met het bron-en contactonderzoek. 

Zorgmedewerkers krijgen, vanwege het contact met kwetsbare mensen, altijd een PCR-test. Zij maken een afspraak via een speciaal prioriteitsnummer 0800-8101.

De uitslag

Blijf na de coronatest thuis en vermijd contact met anderen. Het streven is dat iedereen binnen 48 uur de uitslag krijgt, vaak is dit al eerder. Wacht je nog op de uitslag van jouw test? Je kunt alvast opschrijven met wie je de afgelopen dagen contact hebt gehad. Schrijf de namen op van de personen met wie je samen bent geweest twee dagen voordat de klachten begonnen tot het moment dat je thuis bent gebleven. 

 • Als je de afspraak online hebt gemaakt, krijg je via de e-mail een melding dat de uitslag klaarstaat. Je kunt de uitslag dan inzien via je DigiD.
 • Ook als je de coronatest via de landelijke afsprakenlijn hebt gemaakt, kun je de uitslag - zodra bekend - inzien via je DigiD.
 • Als je de uitslag online hebt ingezien en deze is negatief (geen corona), dan word je vervolgens niet meer gebeld. Lees de instructie wel goed door, want in sommige gevallen blijf je alsnog in quarantaine, dus ook als je negatief getest bent. Bijvoorbeeld wanneer je andere klachten krijgt, een huisgenoot (kinderen vanaf groep 3 en volwassenen) zware klachten krijgt of heeft of wanneer je uit een land komt waar een oranje of rood reisadvies geldt. Je kunt nog ziek worden. In dat geval zit je de quarantaine van tien dagen gewoon uit.
 • Als je positief test, neemt een medewerker van GGD Fryslân altijd telefonisch contact met je op. Blijf daarom goed bereikbaar. Je krijgt dan een instructie wat je moet doen en hoe jij je huisgenoten en (nauwe) contacten kunt informeren.

Quarantaine

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen kan het nodig zijn dat je thuisblijft en geen bezoek ontvangt. Dit heet in (thuis)quarantaine gaan.

Je gaat in quarantaine:

 • Als je klachten hebt die passen bij corona, zoals een loopneus, benauwdheid of koorts. 
 • Als iemand in je huishouden positief is getest of je hebt nauw contact gehad met een positief getest persoon.
 • Als je in een land/gebied bent geweest dat is aangemerkt als COVID-19-risicogebied, waarvoor een oranje of rood reisadvies geldt.

De meeste mensen die ziek worden van het nieuwe coronavirus krijgen de klachten binnen tien dagen na het laatste contact. Daarom moeten zij gedurende tien dagen voor de zekerheid thuisblijven. Je kunt dan ook niet reizen of op vakantie gaan.

De incubatietijd van het nieuwe coronavirus is maximaal veertien dagen. Heel soms krijgen mensen dus nog klachten na de quarantaineperiode van tien dagen. Daarom is het belangrijk dat je tot veertien dagen na het contact met de positief geteste persoon je gezondheid extra goed in de gaten houdt.

Krijg je in de quarantaineperiode klachten? Vraag dan direct een test aan. Uiteraard blijf je verder thuis tot de uitslag van de test bekend is.

Stroomschema: Wanneer ga je testen en/of in quarantaine?

 

Testen zonder klachten

Zit je in quarantaine omdat je in nauw contact bent geweest met iemand die positief is getest op het coronavirus? Dan kun je je vanaf 1 december als nauw contact ook laten testen op het virus als je géén klachten hebt. Je bent een nauw contact als je naar voren bent gekomen in het bron- en contactonderzoek of een melding hebt gekregen via de CoronaMelder-app. Voor testen zonder klachten geldt:

 • Je kunt je laten testen vanaf de vijfde dag ná je laatste contact met de corona-patiënt. Dat is dan ook gelijk dag vijf van je quarantaine.
 • Welke test je krijgt, hangt af van jouw situatie en van de beschikbaarheid op de locatie in jouw buurt. Je kunt niet zelf kiezen.
 • Omdat je een nauw contact bent, neemt een medewerker van de GGD contact met je op. In dit gesprek geven zij het telefoonnummer wat je kunt bellen vanaf de vijfde dag van je quarantaine.
 • Ben je getest en is je uitslag negatief? Dan hoef je in bepaalde gevallen niet langer in quarantaine. Blijf wel extra alert op je gezondheid en blijf de basisregels volgen. Krijg je alsnog (milde) klachten? Blijf dan thuis en maak een nieuwe testafspraak. 

LET OP: Ben je geen nauw contact en heb je ook geen melding gekregen van de CoronaMelder? Dan is het nu nog niet mogelijk je te laten testen zonder klachten. 

Meer informatie over testen op het coronavirus lees je op de site van de Rijksoverheid.