Het meest actuele nieuws over het coronavirus in Fryslân vind je op onze coronaviruspagina.

Alles over testen

Iedereen met klachten kan zich laten testen op het coronavirus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar.

Op deze pagina lees je informatie over:

 • Een afspraak maken
 • Testlocaties
 • De test
 • De uitslag
 • Quarantaine

Een afspraak maken

Je kunt een afspraak voor een coronatest maken als je verkoudheidsklachten hebt, zoals neusverkouden, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging of plotseling verlies van reuk of smaak. Bel 0800-1202 of ga naar www.coronatest.nl en maak een afspraak voor een test bij jou in de buurt.

Bel je? Houd dan je burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Je vindt dit nummer op je paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs. Voor het maken van een online afspraak heb je een DigiD nodig.

LET OP:

 • Heeft je kind klachten? Kijk dan op het overzicht hoe je een testafspraak maakt. Dit is afhankelijk van de leeftijd van je kind.
 • Ben je werkzaam als leraar of medewerker in de zorg? Dan kun je met voorrang getest worden.
 • Behoor je tot een risicogroep of ben je ernstig ziek? Bel dan je huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.
 • Inwoners en toeristen op de Waddeneilanden worden door een huisarts getest. Je maakt de testafspraak dan direct bij de lokale huisarts en niet via het landelijk nummer.

De coronatest meet of je op dit moment het coronavirus bij je draagt. Een bloedtest om aan te tonen of je het coronavirus hebt gehad, wordt niet gedaan door de GGD.

Testlocaties

Er zijn in Fryslân vier vaste testlocaties. Let op: dit zijn geen teststraten! Je wordt getest in de betreffende locatie en kunt je auto eventueel parkeren volgens de aanwijzingen op het terrein. 

Ter bescherming van jezelf en anderen is het dringende advies om een niet-medisch mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes. We verzoeken je dan ook vriendelijk, maar met klem, om een dergelijk mondkapje te dragen bij je bezoek aan de testlocatie. 

Kom op de afgesproken tijd naar de testlocatie, bij voorkeur alleen. Neem je identiteitsbewijs en de afspraakbevestiging mee. Volg op de testlocatie de aanwijzingen van het personeel op.

GGD Testlocatie Leeuwarden - Brandemeer 9 Testlocatie Leeuwarden

Brandemeer 9
8918 CT Leeuwarden

Route naar Brandemeer 9, Leeuwarden

GGD Testlocatie IJlst - Stadslaan 7 Testlocatie IJlst
Stadslaan 75
8651 AC IJlst

Route naar Stadslaan 75, IJlst
GGD Testlocatie Drachten - Eikensingel 62 Testlocatie Drachten
Eikensingel 62
9203 NZ Drachten

Route naar Eikensingel 62, Drachten
GGD Testlocatie Kollum - Johannes Bogermanstraat 25 Testlocatie Kollum
Johannes Bogermanstraat 25
9291 HA Kollum

Route naar Johannes Bogermanstraat 25, Kollum

De test

Tijdens de test wordt er met een wattenstaafje wat slijm achter uit je keel en neus gehaald. Je hoeft niet te betalen voor de test.

Ga na de test direct naar huis en ga niet naar buiten tot je de uitslag hebt. Tot je de uitslag van de test hebt, is het belangrijk dat je:

 • Thuisblijft, dus niet naar buiten gaat.
 • Geen bezoek ontvangt, behalve de huisarts.
 • Zo veel mogelijk afstand houdt van huisgenoten/gezinsleden.
 • De handen vaak wast, in de elleboog niest of hoest en papieren zakdoekjes gebruikt.
 • Je e-mail in de gaten houdt voor de testuitslag en goed telefonisch bereikbaar bent.
 • Alvast opschrijft met wie je de afgelopen dagen contact had.

Voor kinderen gelden uitzonderingen.

Testen binnen gezinnen


Iedereen in het gezin of huishouden blijft thuis als:

 • Je naast milde coronaklachten ook last hebt van koorts of benauwdheid.
 • Iemand in huis corona heeft.

Meer informatie over wat je moet na de test, vind je in onderstaande folder.

Folder: Getest, en nu?


De uitslag

Blijf na de coronatest thuis en vermijd contact met anderen. Het streven is dat iedereen binnen 48 uur de uitslag krijgt, vaak is dit al eerder. Wacht je nog op de uitslag van jouw test? Je kunt alvast opschrijven met wie je de afgelopen dagen contact hebt gehad. Schrijf de namen op van de personen met wie je samen bent geweest twee dagen voordat de klachten begonnen tot het moment dat je thuis bent gebleven. 

 • Als je de afspraak online hebt gemaakt, krijg je via de e-mail een melding dat de uitslag klaarstaat. Je kunt de uitslag dan inzien via je DigiD.
 • Ook als je de coronatest via de landelijke afsprakenlijn hebt gemaakt, kun je de uitslag - zodra bekend - inzien via je DigiD.
 • Als je de uitslag online hebt ingezien en deze is negatief (geen corona), dan word je vervolgens niet meer gebeld.
 • Als je positief test, neemt een medewerker van GGD Fryslân altijd telefonisch contact met je op. Blijf daarom goed bereikbaar. Je krijgt dan een instructie wat je moet doen en hoe jij je huisgenoten en (nauwe) contacten kunt informeren.

Quarantaine

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen kan het nodig zijn dat je thuisblijft en geen bezoek ontvangt. Dit heet in (thuis)quarantaine gaan.

Je gaat in quarantaine:

 • Als je klachten hebt die passen bij corona, zoals een loopneus, benauwdheid of koorts. 
 • Als iemand in je huishouden positief is getest of je hebt nauw contact gehad met een positief getest persoon.
 • Als je in een land/gebied bent geweest dat is aangemerkt als COVID-19-risicogebied, waarvoor een oranje of rood reisadvies geldt.

De meeste mensen die ziek worden van het nieuwe coronavirus krijgen de klachten binnen tien dagen na het laatste contact. Daarom moeten zij gedurende tien dagen voor de zekerheid thuisblijven. Je kunt dan ook niet reizen of op vakantie gaan.

De incubatietijd van het nieuwe coronavirus is maximaal veertien dagen. Heel soms krijgen mensen dus nog klachten na de quarantaineperiode van tien dagen. Daarom is het belangrijk dat je tot veertien dagen na het contact met de positief geteste persoon je gezondheid extra goed in de gaten houdt.

Krijg je in de quarantaineperiode klachten? Vraag dan direct een test aan. Uiteraard blijf je verder thuis tot de uitslag van de test bekend is.

Stroomschema: Wanneer ga je testen en/of in quarantaine?