Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals.

Alles over testen

Iedereen met klachten kan zich laten testen op het coronavirus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar.

Een afspraak maken

Je kunt een afspraak voor een coronatest maken als je verkoudheidsklachten hebt, zoals neusverkouden, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging of plotseling verlies van reuk of smaak. Bel 0800-1202 of ga naar www.coronatest.nl en maak een afspraak voor een test bij jou in de buurt.

Bel je? Houd dan je burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Je vindt dit nummer op je paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs. Voor het maken van een online afspraak heb je een DigiD nodig.

LET OP:

 • Heeft je kind klachten die passen bij het coronavirus? Ook kinderen mogen getest worden. Laat je kind in ieder geval testen bij veel hoesten, koorts en/of benauwdheid of bij corona-gerelateerde klachten na contact met iemand met corona. Bekijk voor meer informatie de pagina kinderen en corona.
 • Ben je werkzaam als leraar of medewerker in de zorg? Dan kun je met voorrang getest worden.
 • Behoor je tot een risicogroep of ben je ernstig ziek? Bel dan je huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.
 • Inwoners en toeristen op de Waddeneilanden worden door een huisarts getest. Je maakt de testafspraak dan direct bij de lokale huisarts en niet via het landelijk nummer. Normaal gesproken testen de huisartsen op de Waddeneilanden alleen tijdens werkdagen, in geval van nood is het mogelijk om dit in de weekenden te laten doen.

De coronatest meet of je op dit moment het coronavirus bij je draagt. De coronatest meet of je op dit moment het coronavirus bij je draagt. Een bloedtest om aan te tonen of je het coronavirus hebt gehad, wordt niet door GGD Fryslân gedaan.

Testlocaties

Er zijn in Fryslân vijf vaste testlocaties. Let op: dit zijn geen teststraten waarbij je in de auto wordt getest. Je krijgt jouw test in de betreffende locatie en kunt je auto eventueel parkeren volgens de aanwijzingen op het terrein. 

Ter bescherming van jezelf en anderen is het verplicht een niet-medisch mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes. Draag dus een dergelijk mondkapje bij je bezoek aan de testlocatie.

Kom op de afgesproken tijd naar de testlocatie, bij voorkeur alleen. Neem je identiteitsbewijs en de afspraakbevestiging mee. Volg op de testlocatie de aanwijzingen van het personeel op.

GGD Testlocatie - Heliconweg 52 - Leeuwarden L-testlocatie Leeuwarden
WTC Expo in de Saskenhal
Heliconweg 52
8914 AT Leeuwarden

Routebeschrijving
GGD Testlocatie IJlst - Stadslaan 7 Testlocatie IJlst
Stadslaan 75
8651 AC IJlst

Routebeschrijving
GGD Testlocatie Drachten - Eikensingel 62 Testlocatie Drachten
Eikensingel 62
9203 NZ Drachten

Routebeschrijving
GGD Testlocatie Kollum - Johannes Bogermanstraat 25 Testlocatie Kollum
Johannes Bogermanstraat 25
9291 HA Kollum

Routebeschrijving
Buitenkant van de testlocatie in HeerenveenGGD Testlocatie Heerenveen - Jousterweg 28 Testlocatie Heerenveen  
(Let op: de testlocatie bevindt zich niet in het pand van Technopark!)

Jousterweg 28
8447 RH Heerenveen

Routebeschrijving

 

De test

Tijdens de test wordt er met een wattenstaafje wat slijm achter uit je keel en neus gehaald. Je hoeft niet te betalen voor de test.

Ga na de test direct naar huis en ga niet naar buiten tot je de uitslag hebt. Tot je de uitslag van de test hebt, is het belangrijk dat je:

 • Thuisblijft, dus niet naar buiten gaat.
 • Geen bezoek ontvangt, behalve de huisarts.
 • Zo veel mogelijk afstand houdt van huisgenoten/gezinsleden.
 • Je handen vaak wast, in de elleboog niest of hoest en papieren zakdoekjes gebruikt.
 • Je e-mail in de gaten houdt voor de testuitslag en goed telefonisch bereikbaar bent.
 • Alvast opschrijft met wie je de afgelopen dagen contact hebt gehad.

Iedereen in het gezin of huishouden blijft thuis als:

 • Je naast milde coronaklachten ook last hebt van koorts of benauwdheid.
 • Iemand in huis corona heeft.

Meer informatie over wat je moet doen na de test, vind je in onderstaande folders.

Folder: Wat te doen na de sneltest

 

Folder: Wat te doen na de PCR-test

 

Antigeen-sneltest

Momenteel maakt GGD Fryslân gebruik van antigeen-sneltesten op drie verschillende testlocaties. In Leeuwarden, IJlst en Drachten wordt de sneltest al ingezet. Door sneltesten worden de wachttijden korter en krijg je sneller de uitslag.  

De sneltest is niet voor iedereen geschikt. De sneltesten worden alleen ingezet als dit snel, veilig en betrouwbaar kan. Bezoekers krijgen de uitslag niet ter plekke te horen. Mensen die een sneltest hebben gedaan, ontvangen de uitslag binnen enkele uren digitaal. Het gebruik van de antigeen-sneltesten maakt het onder andere mogelijk sneller te starten met het bron-en contactonderzoek. 

Zorgmedewerkers krijgen, vanwege het contact met kwetsbare mensen, altijd een PCR-test. 

De uitslag

Blijf na de coronatest thuis en vermijd contact met anderen. Het streven is dat iedereen binnen 48 uur de uitslag krijgt, vaak is dit al eerder. Wacht je nog op de uitslag van jouw test? Je kunt alvast opschrijven met wie je de afgelopen dagen contact hebt gehad. Schrijf de namen op van de personen met wie je samen bent geweest twee dagen voordat de klachten begonnen tot het moment dat je thuis bent gebleven. 

 • Als je de afspraak online hebt gemaakt, krijg je via de e-mail een melding dat de uitslag klaarstaat. Je kunt de uitslag dan inzien via je DigiD.
 • Ook als je de coronatest via de landelijke afsprakenlijn hebt gemaakt, kun je de uitslag - zodra bekend - inzien via je DigiD.
 • Ben je getest met een sneltest? Dan kan je de uitslag binnen 4 uur vinden via je DigiD. Ben jij niet in het bezit van een DigiD en moet je gebeld worden voor de uitslag van de test? Dan wordt er tussen de 24-48 uur contact met je opgenomen.
 • Als je de uitslag online hebt ingezien en deze is negatief (geen corona), dan word je vervolgens niet meer gebeld. Lees de instructie wel goed door, want in sommige gevallen blijf je alsnog in quarantaine, dus ook als je negatief getest bent. Bijvoorbeeld wanneer je andere klachten krijgt, een huisgenoot (kinderen vanaf groep 3 en volwassenen) zware klachten krijgt of heeft of wanneer je uit een land komt waar een oranje of rood reisadvies geldt. Je kunt nog ziek worden. In dat geval zit je de quarantaine van tien dagen gewoon uit.
 • Als je positief test, neemt een medewerker van GGD Fryslân altijd telefonisch contact met je op. Blijf daarom goed bereikbaar. Je krijgt dan een instructie wat je moet doen en hoe jij je huisgenoten en (nauwe) contacten kunt informeren.

 

Quarantaine

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen kan het nodig zijn dat je thuisblijft en geen bezoek ontvangt. Dit heet in (thuis)quarantaine gaan. Dit heet in (thuis)quarantaine gaan. De meeste mensen die ziek worden van het nieuwe coronavirus krijgen de klachten binnen tien dagen na het laatste contact. Daarom moeten zij gedurende tien dagen voor de zekerheid thuisblijven. Je kunt dan ook niet reizen of op vakantie gaan.

Je gaat in quarantaine:

 • Als je klachten hebt die passen bij corona, zoals een loopneus, benauwdheid of koorts. Laat je in dat geval direct ook testen.
 • Als iemand in je huishouden positief is getest, je krijgt een melding van de CoronaMelder app of je hebt nauw contact gehad met een positief getest persoon. Laat je in dat geval direct ook testen. Als je in quarantaine moet vanwege een coronabesmetting, dan neemt de GGD contact met je op voor het bron- en contactonderzoek. Tijdens dat gesprek vraagt de GGD ook of je behoefte hebt aan hulp tijdens je quarantaine. De GGD-medewerker kan je dan doorverwijzen naar een quarantainecoach.
 • Als je uit buitenlands risicogebied komt. Je kunt je op de vijfde dag van de quarantaine laten testen. Is de uitslag negatief? Dan mag je de quarantaine beëindigen. Krijg je klachten? Wacht dan niet met testen tot dag vijf maar maak direct een testafspraak.

Twijfel je of je in quarantaine moet? Doe de zelfcheck om te weten of je in quarantaine moet en wanneer je je moet laten testen.

De meeste mensen die ziek worden van het nieuwe coronavirus krijgen de klachten binnen tien dagen na het laatste contact. Daarom moeten zij gedurende tien dagen voor de zekerheid thuisblijven. Je kunt dan ook niet reizen of op vakantie gaan. Als je in quarantaine moet vanwege een coronabesmetting, dan neemt de GGD contact met je op voor het bron- en contactonderzoek. Tijdens dat gesprek vraagt de GGD ook of je behoefte hebt aan hulp tijdens je quarantaine. De GGD-medewerker kan je dan doorverwijzen naar een quarantainecoach.

De incubatietijd van het nieuwe coronavirus is maximaal veertien dagen. Heel soms krijgen mensen dus nog klachten na de quarantaineperiode van tien dagen. Daarom is het belangrijk dat je tot veertien dagen na het contact met de positief geteste persoon je gezondheid extra goed in de gaten houdt.

Krijg je in de quarantaineperiode klachten? Vraag dan direct een test aan. Uiteraard blijf je verder thuis tot de uitslag van de test bekend is.

Stroomschema: Wanneer ga je testen en/of in quarantaine

 

Testen zonder klachten

Zit je in quarantaine omdat je in nauw contact bent geweest met iemand die positief is getest op het coronavirus? Of omdat je net terugkomt van een reis in het buitenland? Dan kun je je als nauw contact en/of als reiziger ook laten testen op het virus als je géén klachten hebt. Je bent een nauw contact als je naar voren bent gekomen in het bron- en contactonderzoek of een melding hebt gekregen via de CoronaMelder-app. Voor testen zonder klachten geldt:

 • Ben je een nauw contact van iemand met corona? Laat je zo snel mogelijk testen. Op de vijfde dag na het laatste contactmoment laat je je nog een keer testen. Als die uitslag negatief is mag je uit quarantaine. 
 • Welke test je krijgt, hangt af van jouw situatie en van de beschikbaarheid op de locatie in jouw buurt. Je kunt niet zelf kiezen.
 • Kom je uit het buitenland? Als je in Nederland aankomt, ga je 10 dagen in quarantaine. Je kunt op de 5e dag na aankomst een testafspraak maken. Bij een negatieve testuitslag mag je uit quarantaine.
 • Ben je getest en is je uitslag negatief? Dan hoef je niet langer in quarantaine. Vermijd nog wel het contact met kwetsbare personen tot en met 10 dagen na het contact met de besmettelijke persoon. Blijf daarnaast extra alert op je gezondheid én blijf de basisregels volgen. Krijg je alsnog (milde) klachten? Blijf dan thuis en maak een nieuwe testafspraak. 

Meer informatie over testen op het coronavirus lees je op de website van de Rijksoverheid. 

Zelftesten

Testen op corona is nodig om besmettingen op te sporen en te bestrijden. Maar ook om de samenleving stapje voor stapje weer te openen. Want zolang nog niet iedereen is gevaccineerd, blijven maatregelen nodig. Testen op corona kan tot die tijd helpen om op een veilige manier weer meer mogelijk te maken.

Een zelftest is een coronatest die je zelf thuis voor de zekerheid kunt afnemen. Bijvoorbeeld als je naar school of werk moet. De uitslag van een zelftest is minder nauwkeurig. Gebruik daarom zelftesten niet als je:

 • Klachten hebt die passen bij corona;
 • dichtbij iemand met corona was;
 • terugkeert uit een hoog-risicogebied;

Maak in bovenstaande gevallen nog steeds een testafspraak bij de GGD. Bij de GGD word je door een professional getest en zijn de testmethoden nauwkeuriger. De uitslag is dan betrouwbaarder. Lees meer over zelftesten in de publieksfolder van de Rijksoverheid.

LET OP!

 • Is het resultaat van je zelftest positief? Laat je dan hertesten bij de GGD, hiervoor maak je zelf een afspraak.
 • Zelftesten zijn niet bedoeld om te testen bij klachten daarvoor ga je naar de GGD.
 • Je kunt ook laten testen voor toegang tot evenement, dit heet een toegangstest. Dit doe je via een special website www.testenvoortoegang.nl, dit gaat niet via de GGD.

Toegangstest

Zolang het virus nog niet onder controle is, kan testen helpen om stapje voor stapje meer mogelijk te maken. De overheid wil testen inzetten om sociale activiteiten op een veiligere manier eerder mogelijk te maken. Zoals evenementen, theaters of sportwedstrijden. Voordat testen op deze manier gebruikt kunnen worden is onderzoek nodig. De overheid doet daarom eerst pilots met testen voor toegang tot evenementen. Voor een toegangstest ga je naar speciale testlocaties waar je – na een negatieve uitslag – een code krijgt. Deze code zet je om via de app CoronaCheck, deze app maakt van jouw testresultaat een QR code: jouw negatieve testbewijs. Voor wie geen smartphone heeft, komt er een papieren testbewijs.

Een toegangstest is iets anders dan een zelftest. Ben je positief getest? Je krijgt dan geen negatief testbewijs en krijgt geen toegang tot het (test)evenement. Hertesten of contact opnemen met de GGD is niet nodig. De organisatie die de testen uitvoert is verplicht de besmetting te melden, waardoor er automatisch een bron- en contactonderzoek start. Het is van belang dat je de richtlijnen en leefregels volgt die je op dat moment meekrijgt.