Het meest actuele nieuws over het coronavirus in Fryslân vind je op onze coronaviruspagina.

Een coronatest aanvragen

Vanaf 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen op het coronavirus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar.

Een afspraak maken

Je kunt een afspraak voor een coronatest maken als je verkoudheidsklachten hebt, zoals neusverkouden, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging of plotseling verlies van reuk of smaak. Heeft je kind klachten? Kijk dan op de factsheet hoe je een testafspraak maakt. Dit is afhankelijk van de leeftijd van je kind.

Bel 0800-1202 of ga naar www.coronatest.nl en maak een afspraak voor een test bij jou in de buurt.

Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Je vindt dit nummer op je paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs.

Inwoners en toeristen op de Waddeneilanden worden door een huisarts getest. Je maakt de testafspraak dan direct bij de huisarts en niet via het landelijk nummer.

Behoor je tot een risicogroep of ben je ernstig ziek? Bel dan je huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.

De coronatest meet of je op dit moment het coronavirus bij je draagt. Een bloedtest om aan te tonen of je het coronavirus hebt gehad, wordt niet gedaan door de GGD.

Het telefoongesprek

Als je het telefoonnummer belt, krijg je eerst een korte uitleg en vervolgens een medewerker aan de lijn. Geef je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en burgerservicenummer. De medewerker helpt je om een afspraak te maken op een locatie bij jou in de buurt. Je krijgt een afspraakbevestiging via SMS en e-mail. Blijf thuis tot je naar de testafspraak gaat.

Naar de testlocatie

Er zijn in Fryslân drie vaste testlocaties. Let op: dit zijn geen teststraten! Je wordt getest in de betreffende locatie en kunt je auto eventueel parkeren volgens de aanwijzingen op het terrein. 

Locatie Leeuwarden
Brandemeer 9
8918 CT  Leeuwarden
voormalige gymzaal basisschool
Geopend van maandag tot en met zaterdag

Locatie Sneek
Molenkrite 169
8608 WD  Sneek
sporthal De Spil
Geopend op maandag, woensdag en vrijdag

Locatie Drachten
Eikensingel 62
9203 NZ  Drachten
leegstaande school Gomarus College
Geopend van maandag tot en met vrijdag en op zondag

Kom op de afgesproken tijd naar de testlocatie, bij voorkeur alleen. Neem je identiteitsbewijs en de afspraakbevestiging mee. Je kunt je auto parkeren op het nabij gelegen parkeerterrein en daarna naar de testlocatie lopen. Volg op de testlocatie de aanwijzingen van het personeel op. Tijdens de test wordt er met een wattenstaafje wat slijm achter uit je keel en neus gehaald. Je hoeft niet te betalen voor de test.

Ga na de test direct naar huis en ga niet naar buiten tot je de uitslag hebt ontvangen. Meer informatie over wat je moet na de test, vind je in deze folder.

Tijdelijke testlocatie op Terschelling

Omdat er op camping Appelhof positief geteste personen hebben gekampeerd, hebben we op Terschelling een tijdelijke testlocatie ingericht.

De testlocatie is elke dag open van 9.00 tot 11.30 uur. Je hoeft vooraf geen afspraak te maken. Aan het eind van de middag krijg je de uitslag.

Kerkgebouw ET-10
Heereweg 40
8891 HT Midsland

 

De uitslag

Je wordt zo snel mogelijk gebeld over het resultaat van de test. Worden je klachten erger? Neem dan contact op met je huisarts. Schrijf alvast op met wie je de afgelopen dagen contact hebt gehad. Als de uitslag van de test positief is, neemt de GGD contact met je op voor een bron- en contactonderzoek.

NON-COVID-19 verklaring

Een aantal landen vraagt om een recent negatief COVID-19 testresultaat te laten zien voordat je het land in mag. De GGD geeft deze zogenoemde NON-COVID-19 verklaring niet af. Heb je zo’n verklaring nodig? Er zijn verschillende organisaties die je hierbij kunnen helpen. Een voorbeeld hiervan is de Travel Clinic op Schiphol. De Travel Clinic is telefonisch bereikbaar op 0900 109 1096 van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur.

 

Meer over bron- en contactonderzoek