Het meest actuele nieuws over het coronavirus in Fryslân vind je op onze coronaviruspagina.

Een coronatest aanvragen

Vanaf 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen op het coronavirus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar.

Een afspraak maken

Je kunt een afspraak voor een coronatest maken als je verkoudheidsklachten hebt, zoals neusverkouden, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging of plotseling verlies van reuk of smaak. Heeft je kind klachten? Kijk dan op de factsheet hoe je een testafspraak maakt. Dit is afhankelijk van de leeftijd van je kind.

Bel 0800-1202 of ga naar www.coronatest.nl en maak een afspraak voor een test bij jou in de buurt.

LET OP: Ben je werkzaam als leraar of medewerker in de zorg? Dan kun je met voorrang getest worden.

Bel je? Houd dan je burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Je vindt dit nummer op je paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs. Voor het maken van een online afspraak heb je een DigiD nodig.

Inwoners en toeristen op de Waddeneilanden worden door een huisarts getest. Je maakt de testafspraak dan direct bij de huisarts en niet via het landelijk nummer.

Behoor je tot een risicogroep of ben je ernstig ziek? Bel dan je huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.

De coronatest meet of je op dit moment het coronavirus bij je draagt. Een bloedtest om aan te tonen of je het coronavirus hebt gehad, wordt niet gedaan door de GGD.

Wat wordt er gevraagd?

Bij het maken van een afspraak moet je aangeven welke klachten je hebt, wat je beroep is, of je zelf naar de testafspraak kunt komen en wat je postcode is. Als je belt, wordt ook gevraagd hoe je de uitslag wilt ontvangen: telefonisch of via de coronatest website. Je krijgt een afspraakbevestiging via SMS en e-mail. Blijf thuis tot je naar de testafspraak gaat.

Naar de testlocatie

Er zijn in Fryslân vier vaste testlocaties. Let op: dit zijn geen teststraten! Je wordt getest in de betreffende locatie en kunt je auto eventueel parkeren volgens de aanwijzingen op het terrein. 

Ter bescherming van jezelf en anderen is het dringende advies om een niet-medisch mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes. We verzoeken je dan ook vriendelijk maar met klem om een dergelijk mondkapje te dragen bij je bezoek aan de testlocatie. 

GGD testlocatie - Brandemeer 9 - Leeuwarden Locatie Leeuwarden
Brandemeer 9 (let op: de testlocatie bevindt zich dus niet in Apotheek Bilgaard!)
8918 CT Leeuwarden
Voormalige gymzaal basisschool
GGD testlocatie - Stadslaan 75 - IJlst Locatie IJlst
Stadslaan 75
8651 AC IJlst
Voormalige gemeentehuis
GGD testlocatie - Eikensingel 62 - Drachten Locatie Drachten
Eikesingel 62
9203 NZ  Drachten
Leegstaande school Gomarus College
GGD testlocatie - Johannes Bogermanstraat 25 - Kollum Locatie Kollum 
Johannes Bogermanstraat 25
9291 HA Kollum
Voormalig Lauwers College

 

Kom op de afgesproken tijd naar de testlocatie, bij voorkeur alleen. Neem je identiteitsbewijs en de afspraakbevestiging mee. Volg op de testlocatie de aanwijzingen van het personeel op. Tijdens de test wordt er met een wattenstaafje wat slijm achter uit je keel en neus gehaald. Je hoeft niet te betalen voor de test.

Ga na de test direct naar huis en ga niet naar buiten tot je de uitslag hebt ontvangen. Meer informatie over wat je moet na de test, vind je in onderstaande folder.

Folder: Ik heb een test gehad

 

De uitslag

Blijf thuis tot je de uitslag hebt. Wanneer je de uitslag krijgt, kunnen we niet met zekerheid zeggen. Het streven is dat iedereen binnen 48 uur deze krijgt. Als je de afspraak online hebt gemaakt, krijg je via de e-mail een melding dat de uitslag klaarstaat. Je kunt de uitslag dan inzien via je DigiD. Ook als je de coronatest via de landelijke afsprakenlijn hebt gemaakt, kun je de uitslag - zodra bekend - inzien via je DigiD. Als je de uitslag online hebt ingezien en je bent negatief, dan word je vervolgens niet meer gebeld. Als je positief test neemt een medewerker van GGD Fryslân altijd telefonisch contact met je op. Blijf daarom telefonisch goed bereikbaar. Je krijgt dan een instructie wat je moet doen en hoe jij je huisgenoten en (nauwe) contacten kunt informeren (o.m. over de quarantaineperiode).

Meer informatie over bron- en contactonderzoek vind je op onze website.

Folder: Ik zit in quarantaine

 

NON-COVID-19 verklaring

Een aantal landen vraagt om een recent negatief COVID-19 testresultaat te laten zien voordat je het land in mag. De GGD geeft deze zogenoemde NON-COVID-19 verklaring niet af. Heb je zo’n verklaring nodig? Er zijn verschillende organisaties die je hierbij kunnen helpen. Een voorbeeld hiervan is de Travel Clinic op Schiphol. De Travel Clinic is telefonisch bereikbaar op 0900 109 1096 van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur.

Meer over bron- en contactonderzoek