Ebola

Ebola is een besmettelijke ziekte waar mensen erg ziek van worden en aan dood kunnen gaan. Mensen krijgen ebola door een virus. De ziekte is zeldzaam. De ziekte kan voorkomen in Afrika.

Wat is ebola?

Ebola is een virus waar mensen erg ziek van worden. De ziekte is zeldzaam en leidt vaak tot bloedingen in het lichaam. Tot nu toe komen uitbraken van deze ziekte alleen voor in delen van Afrika.

Hoe werkt een besmetting?

Iemand met ebola is besmettelijk. Door contact met lichaamsvloeistoffen van iemand met ebola kan je de ziekte ook krijgen. Denk hierbij aan bloed, speeksel, braaksel, urine of ontlasting, zweet, sperma of vaginaal vocht. 

Iemand die geen klachten heeft, kan niet besmettelijk zijn voor anderen. Van iemand zonder klachten kan je dus geen ebola krijgen. Sommige mensen worden na twee weken weer beter. De meeste mensen worden erger ziek. Mensen kunnen dan overlijden. Meer dan de helft van de mensen die ebola krijgen, gaat dood. De tijd tussen het besmet raken en ziek worden is 2 tot 21 dagen. Meestal is dat rond de 7 dagen. 

Wilde dieren in Afrika kunnen ebola hebben. Door zieke wilde dieren te slachten of op te eten, kan je ebola krijgen. Ebola kun je niet krijgen via de lucht of via muggen. 

Wat merk ik?

De klachten kunnen zijn/beginnen meestal met:

  • koorts,
  • misselijk,
  • spierpijn, 
  • hoofpijn, 
  • keelpijn.

Sommige mensen worden na 2 weken weer beter. De meeste mensen worden erger ziek. Als mensen erger ziek worden krijgen ze last van:

  • braken,
  • diarree,
  • huiduitslag,
  • nier- en leverstoornissen.

Wat kan ik doen?

Ebola is zeldzaam, zo nu en dan is er een uitbraak in een Afrikaans land, meestal in afgelegen dorpen. Men probeert een ebola uitbraak te voorkomen door mensen met symptomen te isoleren. 

Er is geen goede behandeling tegen ebola. De behandeling bestaat hoofdzakelijk uit het bestrijden van de complicaties. Wel is er een experimenteel vaccin dat bij uitbraken ingezet kan worden. Mensen die veel risico lopen tijdens een uitbraak (verpleegkundigen, artsen, familieleden van patiënten) kunnen gevaccineerd worden. Op deze manier wordt verdere verspreiding van het virus voorkomen en uitbreiding van de epidemie vertraagd en hopelijk gestopt. 

Iemand met ebola is te ziek om naar een kindercentrum, school of werk te gaan. 

Heb je contact gehad met iemand met ebola? Overleg dan met de GGD of je thuis moet blijven. 

Sinds 2015 is er een inenting tegen ebola. Met deze inenting is nog niet veel ervaring. Het is Nederland niet te krijgen. 

Ga je op reis naar Afrika? Laat je voordat je op reis gaat goed informeren. Kom niet in contact met wilde dieren. Eet geen rauw vlees van wilde dieren uit Afrika. 

Deze maatregelen zijn een aanvulling op de bestaande algemene reizigersadviezen: 

  • Was de handen regelmatig met zeep of andere ontsmettingsmiddelen. 
  • Vermijd plekken waar vleermuizen verblijven zoals grotten, geïsoleerde schuilplaatsen of mijnen. 

Kijk voor meer maatregelen om infecties te voorkomen op www.lcr.nl. 

Heb je nog vragen?

Neem gerust contact met ons op. Hoe? Dat bepaal jij zelf. Bekijk de verschillende manieren.

Op werkdagen bereikbaar van 08.30-17.00 uur