Vaccinaties

In Nederland gingen vroeger veel kinderen dood aan infectieziekten. Om dat te verminderen is het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) in 1957 van start gegaan met vaccins tegen vier ziekten, namelijk difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Inmiddels wordt er tegen 12 infectieziekten ingeënt. Het programma is niet verplicht en wordt gratis aangeboden.

Groepsimmuniteit

Omdat bijna alle kinderen in Nederland worden gevaccineerd komen deze infectieziekten nauwelijks meer voor, en is ‘groepsimmuniteit’ bereikt. Dat wil zeggen dat niet alleen gevaccineerde mensen worden beschermd tegen deze 12 infectieziekten, maar ook dat niet-gevaccineerde mensen minder kans lopen op een infectieziekte. De vaccinatiegraad ligt in Nederland gemiddeld boven de 90%.

Vaccinaties op het consultatiebureau

Voor advies en met vragen over vaccinaties van het RVP kunt u op het consultatiebureau terecht. De eerste vier jaar worden de vaccinaties op het consultatiebureau gegeven. Wanneer uw kind ongeveer twee maanden oud is, krijgt uw kind de eerste twee vaccinaties. Deze maken deel uit van een reeks van vaccinaties. Voor de vaccinaties rond negen jarige leeftijd en dertien jarige leeftijd ontvangt u een aparte uitnodiging.

Meer informatie?

Naar boven