Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals. Lees op onze dienstverleningspagina welke maatregelen er gelden tijdens een afspraak met GGD Fryslân.

Maternale kinkhoestvaccinatie per 16 december in Rijksvaccinatieprogramma

09 december 2019

De maternale kinkhoestvaccinatie wordt vanaf 16 december opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Vanaf deze datum kunnen zwangere vrouwen bij de Jeugdgezondheidszorg terecht om de vaccinatie te halen. De verloskundig zorgverleners zullen zwangere vrouwen vanaf 2 december hierop attenderen.

Voor de vaccinatie wordt het vaccin Boostrix (DKT) gebruikt. De vaccinatie wordt aangeboden vanaf de 22e week in de zwangerschap tot aan de bevalling. De naam wordt daarom 22 wekenprik. Zo is de vaccinatie onderdeel van het zwangerschapstraject. Zwangere vrouwen ontvangen tussen de 14 en 22 weken zwangerschap een uitnodigingssetje met informatie van hun verloskundig zorgverlener. Om de vaccinatie extra onder de aandacht te brengen start er in december een publiekscampagne.

In Friesland kunnen zwangeren zich aanmelden bij de centrale afdeling Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de GGD voor de maternale kinkhoestvaccinatie (“22wekenprik”). Voorlopig zal vanaf 16 december de vaccinatie (gratis) gegeven worden door de afdeling reis- en beroepsvaccinaties van de GGD in Leeuwarden totdat de landelijke randvoorwaarden op orde zijn. Vanaf dan zal de uitvoering van de 22wekenprik bij de lokale JGZ-teams belegd worden.

Zwangeren kunnen zich aanmelden bij GGD Fryslân: 088 22 99 444. Meer informatie is te vinden op de website van de GGD: www.ggdfryslan.nl/22wekenprik.

Vanaf december gaat de landelijke website “www.22wekenprik.nl” live. Dit is de landelijke website waar alle informatie over de kinkhoestvaccinatie te vinden is. Hier zijn ook voorlichtingsmaterialen te bestellen.

Informatie voor professionals is te vinden op www.rijksvaccinatieprogramma.nl/professionals. Hier staat de richtlijn Maternale kinkhoestvaccinatie en andere (wetenschappelijke) documenten.