Informatie over het programma Nu Niet Zwanger

21 juni 2022

GGD Fryslân en de projectgroep Nu Niet Zwanger willen u op de hooggte brengen van het programma Nu Niet Zwanger en van hetgeen wij kunnen betekenen voor patiënten: het gesprek over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie. Daarbij is het belangrijk dat u weet van de financiële vergoeding van het consult, het AC-middel en de plaatsing als de patiënt dit zelf niet kan bekostigen en daardoor geen anticonceptie kan laten plaatsen of zich niet kan laten steriliseren (zowel man als vrouw). Nu Niet Zwanger voorziet in die vergoeding (gefinancierd door alle 18 Friese gemeenten en het ministerie van VWS).

Tevens willen we u graag in de gelegenheid stellen om via een presentatie de werkwijze van Nu Niet Zwanger en de financiële stroom toe te lichten. Onderaan de nieuwsbrief kunt u kiezen uit meerdere presentatiedata.

Een zwangerschap moet voor iedereen een bewuste keuze kunnen zijn – niet iets wat je overvalt en waar je maar mee moet zien om te gaan. Vooral niet als je toch al in een kwetsbare positie zit. Nu Niet Zwanger (NNZ) biedt het medisch en sociaal domein concrete middelen om vrouw én man in een open en eerlijk gesprek te laten nadenken over hun kinderwens, seksualiteit en anticonceptie. Daarom zoeken we samenwerking met alle huisartsen in Fryslân.

De gevolgen van een onbedoelde zwangerschap zijn enorm. Maar de impact is nog groter als je ook al het hoofd moet bieden aan psychische problemen of een verstandelijke beperking, als je kampt met schulden, verslaving, dakloosheid, dwang of ongedocumenteerd bent.

Nu Niet Zwanger wil de extra belasting van zo’n onbedoelde zwangerschap, het onnodige leed en de verergering van bestaande problemen helpen voorkomen. Door mensen in kwetsbare situaties na te laten denken over het moment van hun kinderwens, over de kans op zwangerschap en wat dat volgens hen zou betekenen in hun huidige leven.

Het programma Nu Niet Zwanger biedt hulpverleners concrete handvatten om met hun cliënten over deze onderwerpen te praten. Inzet is een gesprek dat past bij de cliënt, bij de hulpverlener en bij de relatie die ze samen hebben, waarin ze samen tot inzicht kunnen komen in de ideeën en de wensen van de cliënt. Als de cliënt aangeeft nu liever geen kind te willen, wel seksueel actief is, dan kan samen gekeken worden naar passende mogelijkheden voor anticonceptie.

Anticonceptie

NNZ biedt hen, die financieel niet kunnen voorzien in anticonceptie*1, de mogelijkheid deze kosten te vergoeden. Naast het middel kunnen ook het consult en de plaatsing worden vergoed*2 

In Fryslân wordt Nu Niet Zwanger gefinancierd door alle 18 Friese gemeenten (provincie dekkend). Nu Niet Zwanger is een preventief programma binnen het aanbod van GGD Fryslân.

*1 langdurig werkende producten zoals het hormoonstaafje (Implanon), spiralen, prikpil en sterilisatie (ook bij een man). De pil en condoom zijn in voorkomende gemotiveerde situaties een optie.  

*2 Alleen een Inhoudelijk Coördinator (IC) kan een financiële vergoeding vooraf beoordelen en toezeggen. Er wordt ook gekeken naar de verzekering en de eigen bijdrage van de patiënt. Belemmert deze de plaatsing van AC dan kan deze door NNZ wordt vergoed.   

Ook onverzekerde patiënten, patiënten zonder vaste huisarts of zonder vast woonadres komen in aanmerking voor gesprekken over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie alsmede voor een consult bij de arts, een vergoeding van de anticonceptie en de kosten van het plaatsen. 

NNZ streeft er expliciet niet naar dat alle deelnemers na begeleiding hun kinderwens uitstellen en/of als gevolg van de begeleiding anticonceptie gaan nemen. Het is immers aan de deelnemer om daar zelf een beslissing over te nemen. 

Aanmelding patiënt bij NNZ

Een aanmelding bij NNZ is laagdrempelig en bestaat uit de volgende gegevens:  

  • naam, initialen of anonieme naam
  • (bij voorkeur een) geboortedatum 
  • contactgegevens aanmelder
  • contactgegevens patiënt zoals een telefoonnummer 
  • alsmede toestemming van de patiënt, dit mag mondeling

Uw aanmelding kan (beveiligd) gemaild worden naar nu nietzwanger@ggdfryslan.nl  

Telefonisch overleg en/of aanmelden is ook een mogelijkheid: 088 22 99 120

NHG-standaard en ministerie van VWS

In de (huisartsen) NHG-Standaard ‘Anticonceptie’ staat tegenwoordig een expliciete verwijzing naar Nu Niet Zwanger: Richtlijn NHG.

Nu Niet Zwanger valt onder actielijn 1 van het landelijke programma Kansrijke Start: De eerste 1000 dagen van een kind. (Ministerie van VWS). 

Klik hier voor een animatiefilmpje over de uitrol van Nu Niet Zwanger

Opbrengsten in Fryslân

Sinds de aanvang in juni 2020, zijn in het sociaal domein 40+ organisaties aangesloten bij NNZ en in het medisch domein 60+ verspreidt over Fryslân. Uitgangspunt is altijd zo dicht bij huis mogelijk: eigen arts – eigen hulpverlener. De GGD werft geen cliënten maar ondersteunt het sociaal en medisch domein zodat zij zo optimaal mogelijk hun cliënt/patiënt kunnen begeleiden bij diens kinderwens.  

Klik hier voor een factsheet Friese resultaten en opbrengsten programma 01-01-2021 tot 01-10-2021

Aanmelding online presentatie Nu Niet Zwanger GGD Fryslân

Wilt u online een presentatie volgen, en hoort u graag meer over de mogelijkheden van Nu Niet Zwanger voor uw patiënten, onze samenwerking met huisartsen, verloskundigen en gynaecologen en de eventuele facturering? Dat kunnen we ons voorstellen en hebben daarom de volgende opties voor u en/of uw praktijkondersteuner gereserveerd en zien u graag online op één van deze data:

  • dinsdag 6 september 2022: 17.00-18.00 uur.
  • maandag 12 september 2022: 12.00-13.00 uur.

U kunt uw voorkeursdatum mailen naar nunietzwanger@ggdfryslan.nl

Aanmelden nieuwsbrief Nu Niet Zwanger


Wilt u ook 4 keer per jaar de nieuwsbrief van Nu Niet Zwanger ontvangen? Klik hier.

Team Nu Niet Zwanger

Truda Praat (inhoudelijk coördinator) 
06 22 92 54 20 of t.praat@ggdfryslan.nl                   

Albertine Visbeek (inhoudelijk coördinator)
06 27 46 53 86 of 
a.visbeek@ggdfryslan.nl               

Reina Catharina Denkers (programmaondersteuner)
06 15 17 35 58 of 
r.denkers@ggdfryslan.nl       

Margreet van der Meijde (programmaleider)
06 21 36 54 04 of 
m.vandermeijde@ggdfryslan.nl