Aandacht voor leptospirose in verband met wateractiviteiten

21 juni 2022

GGD Fryslân wil vragen waakzaam te zijn op leptospirose. Het seizoen van wateractiviteiten, zoals verhoging van het aantal survivalruns of mudraces, is begonnen. Hierdoor neemt de kans op het oplopen van (ernstige) leptospirose (ziekte van Weil) toe.

De symptomen van een nog milde infectie (koorts, koude rillingen, spierpijn met name in de kuiten, hoofdpijn, buikpijn, braken en diarree) 2 tot 30 dagen na een activiteit in oppervlaktewater of modder, worden niet altijd herkend als passend bij leptospirose. Een delay in diagnose en behandeling kan ernstige gevolgen hebben zoals lever- en nierfalen, meningitis en overlijden. 

De keuze van de diagnostische test is afhankelijk van de ziekteduur. Zorg daarom dat de eerste ziektedag genoteerd wordt op het labformulier. Bij een negatieve of inconclusieve uitslag en een blijvende verdenking op een recente infectie dient het bloedonderzoek na ongeveer 2 weken herhaald te worden. Overweeg bij een vermoeden van leptospirose om alvast blind te behandelen met amoxicilline of doxycycline. Inzicht in de ondernomen buitenactiviteiten van de patiënt helpt daarbij.