Het meest actuele nieuws over het coronavirus in Fryslân vind je op onze coronaviruspagina.

Lespakket 'Hou je mond gezond!'

Het doel van het lesmateriaal ‘Hou je mond gezond!’ is om kinderen vaardigheden aan te leren om hun gebit en mond gezond te houden.

Lespakket kinderopvang

Spelenderwijs leren poetsen

Tijdens het lesproject ‘Hou je mond gezond!’ leren peuters meer over de ontwikkeling van hun tanden. Ook maken ze spelenderwijs kennis met tandenpoetsen en krijgen ze hun eerste contact met de tandarts of mondhygiënist. 

Het is een kort project over tanden voor kinderen tot 4 jaar die naar een peuterspeelzaal of een kinderdagverblijf gaan. In het lespakket vind je onder andere:

  • Lesideeën
  • Informatie voor ouders
  • Docentenhandleiding

Lespakket Basisonderwijs 

Het doel van het lesmateriaal ‘Hou je mond gezond!’ is om basisschoolleerlingen kennis en vaardigheden aan te leren om hun gebit en mond goed te verzorgen. 

Lespakketten voor alle groepen

Er zijn verschillende lespakketten beschikbaar voor alle groepen van de basisschool.

  • Groep 1 en 2 - Na het lesproject kunnen de kinderen vertellen hoe een tandarts en een tandartspraktijk eruitzien. Ook leren ze alles over tandenpoetsen: hoe, wanneer en hoe vaak.
  • Groep 3 en 4 - Kinderen leren hoe hun gebit eruit ziet, dat tanden wisselen en wanneer en hoe vaak ze moeten tandenpoetsen. Ook komen ze meer te weten over een tandartspraktijk en wie er allemaal werken.
  • Groep 5 en 6 – Aan bod komen onder andere: hoe ziet een gebit eruit, hoe verzorg je het en waarom is verzorging zo belangrijk. Daarnaast is er aandacht voor het verleden: hoe werden vroeger tanden verzorgd?
  • Groep 7 en 8: Na het lesproject kunnen de kinderen vertellen hoe hun tanden zijn opgebouwd, waarom tandvleesontstekingen, gaatjes en tanderosie ontstaan en hoe ze het moeten voorkomen.

 In de lespakketten vind je onder andere:

  • Lesideeën
  • Informatie voor ouders
  • Docentenhandleiding

Lesmateriaal aanvragen

Het lespakket is digitaal beschikbaar en staat op een speciale website van het Ivoren Kruis.

Tiener en kind aan het tandenpoetsen

Hou je mond gezond lespakket aanvragen?

Het lespakket Hou je mond gezond kun je lenen bij GGD Fryslân via onderstaande knop. Vul het formulier in en reserveer!

Meer informatie over het lespakket 'Hou je mond gezond!' staat op

Vragen of advies nodig?

Wil je meer weten over het lenen van materialen, wil je advies of heb je andere vragen rondom lespakketten? Neem contact met Joke Drijver, adviseur lesmaterialen voor scholen en kinderopvang.