Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor professionals

Gezondheid stimuleren met nudges

Hoe zorg je er voor dat mensen de trap nemen in plaats van de lift? Of dat ze kiezen voor fruit en niet een gevulde koek? Een klein duwtje in de goede richting, ook wel ‘nudging’ genoemd, kan daarbij heel veel effect hebben. Wil je ook nudges gebruiken om de gezondheid te stimuleren? De nudge-adviseurs van GGD Fryslân helpen u graag op weg

Wat is nudging?

Nudging is een duwtje geven in de goede richting door het gewenste gedrag aantrekkelijk te maken, zonder mensen daarbij in hun vrijheden te beperken. Om een concreet voorbeeld te geven: de bibliotheek in Utrecht wilde graag besparen op de kosten. Een van de grootste kostenposten was de lift, die veel stroom gebruikte. De uitdaging was om mensen een ‘duwtje’ richting de trap te geven. En dat bleek verrassend eenvoudig: door de route naar de trap duidelijk aan te geven met een simpel stukje tape. En nog een mooie nudge: in Lissabon hadden voetgangers lak aan het rode licht. 80% van de voetgangers stak over bij rood licht. De oplossing: het rode licht werd een dansend poppetje met livemuziek. Daardoor bleven de mensen wél wachten en gingen ze zelfs gezellig mee dansen.

Logo van Nudge Glory
Gezondheid stimuleren met nudges

Hoe ontwikkel je een goede nudge?

Om een goede nudge te ontwikkelen, is het belangrijk om een aantal dingen goed in beeld te krijgen. Wat is bijvoorbeeld de huidige situatie? Hoe gedragen mensen zich op dit moment, en doen zij dit bewust of onbewust? Wat is het doel van de nudge? Wie is de doelgroep, en hoe zijn zij te bereiken, met welke taal en welke beelden? Pas als dat allemaal in kaart is gebracht, kan er een effectieve nudge worden bedacht. Er gaat dus nog wel wat denkwerk aan vooraf!

Aan de slag met nudging?

Wilt u binnen uw werk nudging inzetten om de gezondheid te bevorderen? Wij kunnen u daarbij helpen! GGD Fryslân heeft een groep nudge-adviseurs, die u graag verder op weg helpen bij het ontwikkelen van nudges. Vragen? Stuur dan een mail naar nudging@ggdfryslan.nl.