Het coronavirus: informatie voor professionals werkzaam in het onderwijs en de kinderopvang

Hier vind je onder meer informatie over hygiënerichtlijnen, artikel 26 meldingen en veelgestelde vragen. Per 11 maart 2023 hoef je niet meer te testen als je klachten hebt die passen bij het coronavirus. Ook het isolatieadvies is komen te vervallen. De algemene adviezen om verspreiding van luchtwegvirussen te beperken gelden wel in het onderwijs en de kinderopvang.

Op deze pagina vind je meer info over:

Hygiënerichtlijnen

Scholen en kinderopvang moeten zoveel mogelijk werken volgens de hygiënerichtlijnen van het RIVM en de brancheorganisaties. Er is een specifieke hygiënerichtlijn voor basisscholen en kindcentra. Voor voorgezet onderwijs geldt de algemene richtlijn: 

  • Was vaak je handen  
  • Maak veel aangeraakte punten vaker schoon  
  • Ventileer voldoende 

Meer informatie over ventileren vind je op de website van het RIVM.

Naast de hygiënerichtlijnen voor het onderwijs, is het belangrijk om de algemene adviezen om luchtweginfecties te voorkomen op te volgen. Ga hiervoor naar de website van de Rijksoverheid.

Artikel 26-melding

Volgens artikel 26 van de Wet Publieke Gezondheid moeten scholen en kinderopvang infectieziekten of ziekteverschijnselen bij de GGD melden. Een artikel 26 melding bij coronabesmetting is voor kinderopvang en basisscholen komen te vervallen.

Voor andere infecties geldt nog wel de verplichte artikel 26 melding.

Melden van infectieziekten

 

Vraag en antwoord coronavirus

Heb je een vraag over het coronavirus en werk je in het onderwijs of de kinderopvang? Kijk hieronder of je vraag ertussen staat. Kun je jouw vraag niet vinden? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid. Voor informatie over het coronavirus en de situatie in Fryslân kijk je op onze pagina over het coronavirus.

Ook kun je op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur bellen met de corona-advieslijn van GGD Fryslân: 088 22 99 333. 

Veelgestelde vragen

Medewerkers die in een risicogroep vallen, kunnen mogelijk vrijgesteld worden van werk op locatie. Overleg met je werkgever en bedrijfsarts hierover. Meer informatie, bijvoorbeeld over wat de risicogroepen zijn, lees je op de website van het RIVM.

 

 

Medewerkers met gezinsleden of huisgenoten die onderdeel zijn van een risicogroep kunnen worden vrijgesteld van werk op locatie. Maak hierover een afspraak met je werkgever.

De jeugdarts van de GGD adviseert ouders en scholen over de risico’s en meedenken over een aangepast rooster of ander onderwijsaanbod. Neem contact op via telefoonnummer 088 22 99 444.