Het coronavirus: informatie voor professionals werkzaam in het onderwijs en de kinderopvang
Hier vind je onder meer informatie over de beslisbomen, hygiënerichtlijnen en veelgestelde vragen.Op deze pagina vind je meer info over:
Stappenplannen
Download hier de stappenplannen om te handelen vanuit de onderwijsinstelling:
- Vier stappenplan: Wat te doen bij een coronabesmetting op de kinderopvang? (versie van oktober 2022) (Deze PDF is niet digitaal toegankelijk. Wil je een PDF die toegankelijk is? Bekijk onze toegankelijkheidsverklaring pagina wat je kan doen)
- Vier stappenplan: Wat te doen bij een coronabesmetting op de basisschool? (versie van oktober 2022) (Deze PDF is niet digitaal toegankelijk. Wil je een PDF die toegankelijk is? Bekijk onze toegankelijkheidsverklaring pagina wat je kan doen)
- Vier stappenplan: Wat te doen bij een coronabesmetting op het voortgezet onderwijs? (versie van oktober 2022) (Deze PDF is niet digitaal toegankelijk. Wil je een PDF die toegankelijk is? Bekijk onze toegankelijkheidsverklaring pagina wat je kan doen)
- Vier stappenplan: Wat te doen bij een coronabesmetting op het mbo/hbo? (versie van oktober 2022) (Deze PDF is niet digitaal toegankelijk. Wil je een PDF die toegankelijk is? Bekijk onze toegankelijkheidsverklaring pagina wat je kan doen)
Beslisbomen
Download hier de meest actuele beslisbomen (voor individueel gebruik):
- BOinK Beslisboom kinderopvang en basisschool - alle leeftijden
- Beslisboom: Besmetting in de klas op het mbo/hbo (versie van oktober 2022)
- Kan ik naar school bij klachten of bij klachten van een huisgenoot - mbo/hbo (versie van oktober 2022)
De PDF's zijn niet digitaal toegankelijk. Wil je een PDF die toegankelijk is? Bekijk onze toegankelijkheidsverklaring pagina wat je kan doen.
Coronatest
Voor de meeste leerlingen en medewerkers geldt dat zij bij corona-gerelateerde klachten een zelftest kunnen afnemen. Voor bepaalde doelgroepen is een zelftest niet de beste optie. Zij kunnen zich dan bij de GGD laten testen. Meer informatie over testen en de specifieke doelgroepen vind je op de website van de Rijksoverheid.
Artikel 26-melding
Volgens artikel 26 van de Wet Publieke Gezondheid moeten scholen en kinderopvang infectieziekten of ziekteverschijnselen bij de GGD melden. Een artikel 26 melding bij coronabesmetting is voor kinderopvang en basisscholen komen te vervallen.
Voor andere infecties geldt nog wel de verplichte artikel 26 melding.
Heb je vragen of loop je ergens tegenaan? Bel ons gerust als er vragen zijn over het coronavirus. Bij de onderwijsadvieslijn staan we voor je klaar. Hiervoor bel je tijdens werkdagen van 08.00 – 17.00 uur naar 088 229 85 95. Of je nu een vraag hebt over een besmetting, meerdere besmettingen of een grotere uitbraak, je kunt ons altijd bellen. Tijdens weekenden, schoolvakanties of feestdagen is de onderwijsadvieslijn gesloten.
Informatiebrieven voor scholen bij besmette medewerker of leerling
Er zijn informatiebrieven beschikbaar, voor als scholen te maken krijgen met een besmette medewerker of leerling. Deze brieven zijn te downloaden via de website Leefregels en informatiebrieven van het LCI.
Hygiënerichtlijnen
Scholen en kinderopvang moeten zoveel mogelijk werken volgens de hygiënerichtlijnen van het RIVM en de brancheorganisaties. Er is een specifieke hygiënerichtlijn voor basisscholen en kindcentra. Voor voorgezet onderwijs geldt de algemene richtlijn:
- Was vaak je handen
- Maak veel aangeraakte punten vaker schoon
- Ventileer voldoende
Ventilatie
Ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Lees meer over ventileren en COVID-19 op de website van het RIVM: Ventilatie en luchtreiniging | RIVM
Vraag en antwoord coronavirus (COVID-19)
Heb je een vraag over het coronavirus en werk je in het onderwijs of de kinderopvang? Kijk hieronder of je vraag ertussen staat. Kun je jouw vraag niet vinden? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid. Voor informatie over het coronavirus en de situatie in Fryslân kijk je op onze speciale coronapagina. Ook kun je op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur bellen met de corona-advieslijn van GGD Fryslân: 088 22 99 333. Voor kindcentra en onderwijs werken we met een speciale onderwijs-advieslijn. Hiervoor bel je op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur naar 088 229 85 95.
Algemene vragen
-
Voor de meeste medewerkers binnen het onderwijs of opvang geldt dat zij bij corona-gerelateerde klachten een zelftest kunnen afnemen. Voor bepaalde doelgroepen is een zelftest niet de beste optie. Zij kunnen zich dan bij de GGD laten testen. Meer informatie over testen en de specifieke doelgroepen vind je op de website van de Rijksoverheid.
-
Medewerkers die in een risicogroep vallen, kunnen vrijgesteld van werk op locatie. Overleg met je werkgever en bedrijfsarts hierover. Meer informatie, bijvoorbeeld over wat de risicogroepen zijn, lees je op de website van het RIVM en de Rijksoverheid.
-
Medewerkers met gezinsleden of huisgenoten die onderdeel zijn van een risicogroep kunnen worden vrijgesteld van werk op locatie. Maak hierover een afspraak met je werkgever.
-
De jeugdarts van de GGD adviseert ouders en scholen adviseren over de risico’s en meedenken over een aangepast rooster of ander onderwijsaanbod. Neem contact op via telefoonnummer 088 22 99 444.
-
Gebruik het vierstappenplan hierboven om te kijken wat te doen. Kom je er niet uit? Neem dan contact op via het telefoonnummer 088 22 98 595.
-
Artikel 26 geldt officieel niet voor het voortgezet onderwijs. Is er sprake van een of meerdere coronabesmettingen in de klas? Kijk dan in het stappenplan hierboven wat te doen. Kom je er niet uit of heb je een vraag? Neem dan contact op met de onderwijsadvieslijn, 088 22 98 595.
-
- Nederlands Jeugdinstituut, met informatie voor ouders en jongeren
- Les op afstand
- Leerplicht
- RIVM, veelgestelde vragen over kinderen en coronavirus
- Rijksoverheid , basisonderwijs en speciaal onderwijs
- Rijksoverheid, Voorgezet (speciaal) onderwijs
- Rijksoverheid, veelgestelde vragen van kinderopvangorganisaties en gastouders
Of neem contact met ons op.