Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor professionals. Lees op onze dienstverleningspagina welke maatregelen er gelden tijdens een afspraak met GGD Fryslân.

Het coronavirus: informatie voor professionals werkzaam in het onderwijs en de kinderopvang

Het coronavirus houdt ons en medewerkers in de kinderopvang en onderwijs nog dagelijks bezig.

Stappenplannen

Download hier de stappenplannen om te handelen vanuit de onderwijsinstelling:

Beslisbomen

Download hier de meest actuele beslisbomen: (voor individueel gebruik)

Coronatest met voorrang aanvragen 

Heb je klachten? En wil je je laten testen op corona? Alle informatie voor het maken van een afspraak vind je op de website van de Rijksoverheid.

Ben je docent of medewerker binnen het onderwijs of de kinderopvang? En heb je (milde) klachten? Je kunt met voorrang getest worden. Neem hiervoor contact op met je werkgever. Je wordt zoveel mogelijk in de ochtend getest, zodat je ‘s avonds de testuitslag kunt krijgen. Is jouw testuitslag negatief? Dan kun je gewoon weer aan het werk.   

Voor het aanvragen van een coronatest bel je met prioriteitsnummer 0800 8101. Dit nummer is 7 dagen per week tussen 07.30 en 20.00 uur bereikbaar. Het aanvragen van een test met prioriteit en de bijbehorende voorwaarden is te vinden op de website van de Rijksoverheid

Artikel 26-melding

Volgens artikel 26 van de Wet Publieke Gezondheid moeten scholen en kinderopvang infectieziekten of ziekteverschijnselen bij de GGD melden. Een artikel 26 melding bij coronabesmetting is voor kinderopvang en basisscholen komen te vervallen.

Voor andere infecties geldt nog wel de verplichte artikel 26 melding.

Melden van infectieziekten


Heb je vragen of loop je ergens tegenaan? Bel ons gerust als er vragen zijn over het coronavirus. Bij de onderwijsadvieslijn staan we voor je klaar. Hiervoor bel je tijdens werkdagen van 08.00 – 17.00 uur of in het weekend tussen 09.00 en 16.00 uur naar 088 229 85 95. Of je nu een vraag hebt over een besmetting, meerdere besmettingen of een grotere uitbraak, je kunt ons altijd bellen.

Informatiebrieven voor scholen bij besmette medewerker of leerling

Er zijn informatiebrieven beschikbaar, voor als scholen te maken krijgen met een besmette medewerker of leerling. Deze brieven zijn te downloaden via de website Leefregels en informatiebrieven van het LCI.

Hygiënemaatregelen

Scholen en kinderopvang moeten zoveel mogelijk werken volgens de hygiënerichtlijnen van het RIVM en de brancheorganisaties. Er is een specifieke hygiënerichtlijn voor basisscholen en kindcentraVoor voorgezet onderwijs geldt de algemene richtlijn: 

  • Was vaak je handen  
  • Maak veel aangeraakte punten vaker schoon  
  • Ventileer voldoende 

Ventilatie

Ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen dat ventilatie een belangrijke rol speelt bij verspreiding van het coronavirus. Toch is ventilatie belangrijk: voor comfort, concentratie en andere ziektekiemen. Lees meer op onze pagina: Ventilatietips voor scholen en kinderopvang

Vraag en antwoord coronavirus (COVID-19)

Heb je een vraag over het coronavirus en werk je in het onderwijs of de kinderopvang? Kijk hieronder of je vraag ertussen staat. Kun je jouw vraag niet vinden? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid. Voor informatie over het coronavirus en de situatie in Fryslân kijk je op onze speciale coronapagina. Ook kun je op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 09.00 tot 16.00 uur bellen met de corona-advieslijn van GGD Fryslân: 088-22 99 333. Voor kindcentra en onderwijs werken we met een speciale onderwijs-advieslijn. 

Algemene vragen

Factsheet - Corona-hulp voor onderwijs en kindcentra

Download factsheet - Corona-hulp JGZ - IZB

 

 

Hoe werkt het testen met voorrang voor medewerkers in onderwijs of kinderopvang? Ben je werkzaam als leraar en heb je (milde) klachten? Dan kun je met voorrang getest worden. Je wordt zoveel mogelijk in de ochtend getest, zodat je ‘s avonds de testuitslag kunt krijgen. Bij een negatieve uitslag kun je vervolgens gewoon weer aan het werk.  

Overleg eerst met je leidinggevende over de voorwaarden of je met voorrang getest kan worden. Voor het aanvragen van een coronatest bel je vervolgens met prioriteitsnummer 0800-8101. Dit nummer is 7 dagen per week tussen 07.30 en 20.00 uur bereikbaar. Meer informatie over het aanvragen van een test met prioriteit en de voorwaarden is te vinden op de website van de Rijksoverheid. Werk je wel in het onderwijs maar niet als leraar of ben je werkzaam in kinderopvang? In dat geval maak je een reguliere testafspraak via 0800-1202 of via www.coronatest.nl. 

Medewerkers die in een risicogroep vallen, kunnen vrijgesteld van werk op locatie. Overleg met je werkgever en bedrijfsarts hierover. Meer informatie, bijvoorbeeld over wat de risicogroepen zijn, lees je op de website van het RIVM en de Rijksoverheid.

 

 

Medewerkers met gezinsleden of huisgenoten die onderdeel zijn van een risicogroep kunnen worden vrijgesteld van werk op locatie. Maak hierover een afspraak met je werkgever.

De jeugdarts van de GGD adviseert ouders en scholen adviseren over de risico’s en meedenken over een aangepast rooster of ander onderwijsaanbod. Neem contact op via telefoonnummer 088 22 99 444. 

Is er ook een leerling of medewerker besmet? Bel dan telefoonnummer 088 22 98 595. Bij drie of meer leerlingen in een groep/klas met verkoudheidsklachten en een positief getest persoon binnen de groep, neem je telefonisch contact op met GGD Fryslân voor een artikel 26 melding.  

Basisonderwijs en de kinderopvang

De inspecties rond toezicht vanuit de Wet Kinderopvang gaan door in aangepast vorm.   

Het is niet toegestaan om meer kinderen op te vangen dan het aantal geregistreerde kindplaatsen in het Landelijk Register Kinderopvang. Ook mogen er niet minder werknemers werken dan wettelijk is toegestaan. 

Kinderen mogen nog trakteren. Dat bepaalt de school zelf. Wel adviseren we om alleen voorverpakte traktaties uit te delen.

Of neem contact met ons op. 

Voortgezet onderwijs

Artikel 26 geldt officieel niet voor het voortgezet onderwijs. Is er sprake van een positief getest persoon en meerdere leerlingen in een groep met verkoudheidsklachten? Dan vragen we ook het voortgezet onderwijs om een melding te doen. Bel hiervoor naar 088 22 98 595. 

Of neem contact met ons op.