Verslavingskliniek Bolsterburen Heerenveen ontvangt de eerste Rookvrije Generatie Award Fryslân 

08 juni 2022

Verslavingskliniek Bolsterburen ontving de Rookvrije Generatie Award voor het beste Friese initiatief dat bijdraagt aan een rookvrije generatie. Deze prijs werd door GGD Fryslân op 8 juni 2022 uitgereikt in het Posthuis Theater te Heerenveen.


Verslavingskliniek op weg naar volledig rookvrij

Verslavingskliniek Bolsterburen heeft de Award gewonnen. Deze kliniek is de allereerste landelijke rookvrije verslavingskliniek en is al vanaf juli 2017 volledig rookvrij. De verwachting was dat er meer stress zou ontstaan, maar het tegendeel blijkt waar: op de afdelingen is er juist meer rust ontstaan. Patiënten geven aan het als ‘een cadeautje’ te ervaren dat er niet meer gerookt mag worden. Met deze stappen zijn ze een voorbeeldfunctie voor andere zorgsectoren. De kliniek is goed omgegaan met weerstand.

De verslavingskliniek kreeg de meeste publiekstemmen, deze tellen voor 50% mee. De winnaar is gekozen uit één van de acht genomineerden. De uitslag kwam tot stand door het optellen van de publieksstemmen en de stemmen van een vakjury. Volgens de jury waren alle genomineerden Award waardig en zijn de initiatieven bijna niet met elkaar te vergelijken.

Beloning voor rookvrij laten opgroeien van kinderen

Met de Rookvrije Generatie Award Fryslân worden mensen met ideeën om kinderen rookvrij te laten opgroeien in het zonnetje gezet, oftewel: voor een rookvrije generatie. Met deze Award wil GGD Fryslân elke Friese inwoner inspireren om ook aan een rookvrije omgeving te werken. Het is de eerste keer dat de Rookvrije Generatie Award Fryslân wordt uitgereikt, voorheen was dit landelijk.

Winnaars

1e prijs: Verslavingskliniek Bolsterburen Heerenveen
2e prijs: Strategisch Platform Jeugd Tytsjerksteradiel
3e prijs: Ton Visser Bolsward