Het meest actuele nieuws over het coronavirus in Fryslân vind je op onze coronaviruspagina.

Vanaf maandag 21 september ook leraren met voorrang getest

21 september 2020

Leraren met (milde) klachten kunnen zich vanaf maandag 21 september met voorrang laten testen. Zij worden zoveel mogelijk in de ochtend getest, zodat zij ‘s avonds de testuitslag kunnen krijgen. Deze regeling is van tijdelijke aard. Zodra de laboratoriumcapaciteit weer voldoet aan de testvraag is het niet meer nodig om groepen met prioriteit te testen.

GGD Fryslân test al sinds 9 september jl. zorgpersoneel met voorrang. Zorgmedewerkers in heel Nederland krijgen vanaf komende maandag ook voorrang bij het testen. Door deze maatregel is eerder duidelijk of zorgpersoneel en leraren het virus bij zich dragen en kunnen ze bij een negatieve uitslag snel weer aan het werk. Voor de continuïteit in zowel het onderwijs als de zorg, is dit van groot belang. Door de huidige wachttijden – op zowel de testafspraak als het wachten op de testuitslag - dreigt de zorg en het onderwijs in de knel te komen. 

Aanvragen coronatest voor onderwijs- en zorgpersoneel via nieuw prioriteitsnummer 
Zorgmedewerkers en leraren kunnen vanaf 21 september 7 dagen per week tussen 07.30 en 20.00 uur bellen met het coronatest prioriteitsnummer 0800-8101 om een testafspraak te maken.
 
Het is belangrijk dat alleen de mensen die in aanmerking komen gebruik gaan maken van dit telefoonnummer. Daarom vindt er op twee momenten controle plaats: telefonisch én op de testlocatie. We zijn gevraagd om erop toe te zien dat er niet onnodig gebruik wordt gemaakt van deze regeling, om te voorkomen dat ook de voorrangstestlocaties te snel vollopen.
 
Meer informatie over het aanvragen van een test met prioriteit en de bijbehorende voorwaarden is te vinden op de site van de Rijksoverheid.