Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals.

Vaccineren Waddeneilanden gestart

16 februari 2021

GGD Fryslân is op dinsdag 16 februari gestart met het vaccineren van ouderen en zorgmedewerkers op de Friese Wadden. Om 07:15 uur kwamen de vaccins per boot aan op Ameland, waar gelijk om 8.00 uur gestart werd met vaccineren.

Aanvankelijk zouden de vaccins per helikopter worden vervoerd, maar door laaghangende bewolking kon dit niet doorgaan.

In totaal krijgen dinsdag 444 Amelanders een prik. Op Schiermonnikoog en Vlieland wordt op woensdag 17 februari geprikt waarna donderdag en vrijdag Terschelling als laatste eiland aan de beurt is.

Op verzoek van de eilanders is deze operatie opgestart en er is veel werk aan vooraf gegaan om het vaccineren op de Waddeneilanden mogelijk te maken. Één van de uitdagingen was om het BionTech/Pfizer vaccin in goede staat op de vaccinatielocaties te krijgen. Het vaccin moet bewaard worden bij een temperatuur tussen 2 en 8 graden en de lading mag niet te veel heen en weer bewegen.

Voor dit gecertificeerde vervoer onder toezicht van apothekers zijn ambulances en dus een schip ingezet. Het is de bedoeling vanaf woensdag wel een helikopter in te zetten. Die vervoert ook de vaccinatieploeg van eiland naar eiland.

De inwoners van 75 jaar en ouder en alle zorgmedewerkers worden op Ameland en Terschelling als eersten gevaccineerd.

Op elk eiland kunnen we minstens 300 mensen voorzien van een prik. Vandaar dat op Schiermonnikoog en Vlieland, vanwege het beperktere aantal inwoners, de leeftijdgrens is verlaagd naar 60 jaar en ouder.

Het vaccineren van de eilanders is mogelijk door een hechte samenwerking tussen gemeenten, huisartsen, instellingen, reders, KNRM, ANWB, Kijlstra Ambulancezorg en GGD Fryslân.