Toename van het aantal mensen dat met de legionella bacterie is besmet.

17 juli 2017

Sinds een aantal weken is zowel bij GGD Fryslân als landelijk een toename van het aantal meldingen van mensen met een legionella infectie. Deze toename komt vaker voor in de zomer doordat mensen dan meer reizen en er vaker hevige regenval is na een relatief warme periode.

De bacterie gedijt het best bij een temperatuur tussen de 20-50 graden. De legionella bacterie komt voor in zoet oppervlaktewater, in (pot)grond en in waterleidingen. Hij wordt verspreid via kleine waterdruppeltjes die meestal via inademing in het lichaam komen. Om op het vakantieadres en thuis een besmetting te voorkomen is het belangrijk de koud- en warmwaterleidingen die mogelijk een tijdje hebben stilgestaan 5 tot 10 minuten goed door te spoelen met warm water waarbij het water in een afvoerputje of emmer terecht komt zodat er geen nevel kan ontstaan. Tevens luidt het advies een eventuele boiler op tenminste 60 graden Celcius af te stellen. 

De legionella bacterie wordt niet van mens op mens overgedragen. De verschijnselen van een infectie zijn hoge koorts en kortademigheid vanwege de longontsteking.  Meer informatie over legionella kunt u vinden op de site van het RIVM.

Op deze website gebruiken we cookies