Toename mazelenbesmettingen en vaccinatieadvies

06 mei 2019

Het is de laatste tijd veel in het nieuws: in een aantal landen neemt het aantal besmettingen met het mazelenvirus toe. Wat betekent de huidige situatie van het aantal besmettingen voor jou en een eventueel geplande reis?

In Nederland zijn in 2019 tot 17 april 20 mensen gemeld met het mazelenvirus. In 2018 waren er totaal 24 patiënten. Aangezien het risico op een besmetting heel klein is, geldt voor Nederland geen aanvullend vaccinatieadvies.

Vaccinatieadvies buitenland

De adviezen van het RIVM over inhaalvaccinaties of vervroegd vaccineren verschillen per land.

Oekraïne en Roemenië

In een aantal Europese landen zijn momenteel uitbraken van mazelen. De grootste uitbraken zijn in Oekraïne en Roemenië. Het advies voor alle reizigers naar deze landen is zich te laten vaccineren tegen mazelen als zij niet eerder gevaccineerd zijn of mazelen hebben doorgemaakt. Voor kinderen die naar deze landen gaan, wordt vervroegde vaccinatie geadviseerd vanaf de leeftijd van 6 maanden. Kijk ook op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Frankrijk, Italië, Polen, Tsjechië, Slowakije, Bulgarije, Litouwen en de orthodox Joodse gemeenschap in Londen

In deze landen en stad worden momenteel uitbraken gemeld. Omdat de mazelen hier vooral voorkomen onder de lokale bevolking, is het advies om bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij mensen thuis, familiebezoek) de mazelenvaccinatiestatus op peil te brengen. Dat wil zeggen dat mensen die niet eerder gevaccineerd zijn en geen mazelen hebben doorgemaakt, het advies krijgen om zich te laten vaccineren. Voor kinderen vanaf 6 maanden die in deze landen bij mensen thuis logeren, wordt vervroegde vaccinatie geadviseerd.

Verenigde Staten

In verschillende staten zijn er uitbraken van mazelen die samenhangen met een dalende vaccinatiebereidheid onder specifieke bevolkingsgroepen. Een voorbeeld hiervan is de uitbraak in de orthodox Joodse gemeenschap in New York. Omdat mazelen vooral voorkomen onder de lokale bevolking, is het risico op besmetting tijdens een vakantie in de Verenigde Staten gering. In New York geldt in een aantal postcodegebieden een vaccinatieplicht voor bewoners. Zie voor meer informatie over het postcodegebied de website van de lokale gezondheidsautoriteiten in New York. Bij nauw contact met de lokale bevolking in een uitbraakgebied (bijvoorbeeld logeren bij mensen thuis) geldt het advies de mazelenvaccinatiestatus op peil te brengen. Dat wil zeggen dat mensen die niet eerder gevaccineerd zijn en geen mazelen hebben doorgemaakt, het advies krijgen zich te laten vaccineren. Voor kinderen vanaf 6 maanden die in deze uitbraakgebieden bij mensen thuis logeren, wordt vervroegde vaccinatie geadviseerd.

Zuid-Amerika

Met name in Venezuela is een mazelenuitbraak. De politieke chaos en het instorten van de gezondheidszorg in Venezuela heeft geleid tot een sterke daling van de vaccinatiegraad en uitbreken van mazelen in Venezuela en de grensgebieden met Brazilië, Colombia en Guyana. Bij reizen naar die gebieden is het advies de mazelenvaccinatiestatus op peil te brengen en kinderen vanaf de leeftijd van 6 maanden vervroegd te vaccineren.

Vragen of meer informatie?

Neem dan contact op met GGD Fryslân via 088 22 99 222 of info@ggdfryslan.nl.

Op deze website gebruiken we cookies