Het meest actuele nieuws over het coronavirus in Fryslân vind je op onze coronaviruspagina.

Stoptober: 28 dagen niet roken

09 september 2020

Op 1 oktober start voor de 7e keer Stoptober. Samen met partners in de regio stimuleren gezondheidsorganisaties rokers om in oktober 28 dagen niet te roken. Dankzij de positieve aanpak, de gezamenlijkheid, de dagelijkse steun via de Stoptober-app en social media, deden al meer dan een kwart miljoen Nederlanders de afgelopen jaren mee aan Stoptober.

Rokers in Friesland

Uit het meest recente onderzoek (Gezondheidsmonitor 2016) blijkt dat één op de vijf Friezen rookt, waarvan 25% mannen. Van de vrouwen rookt iets minder dan één op de vijf.

Met z’n allen

Onder de noemer 'Stoppen doen we samen' stoppen mensen door het hele land echt samen. Ook nu weer geven bekende Nederlanders het goede voorbeeld. Dit jaar zijn dat Comedian Jörgen Raymann, actrice Tjitske Reidinga, presentator Rick Brandsteder, First Dates barman Victor Abeln en socialite Estelle Cruijff. Deelnemers aan Stoptober kunnen via Facebook, Twitter, Instagram en de Stoptober-app met elkaar in contact komen en ervaringen uitwisselen.

Stoptober App

Iedereen die aan Stoptober wil meedoen, kan zich inschrijven via de website www.stoptober.nl. Vanaf 28 september is de bijbehorende app gratis te downloaden. In de Stoptober-app ontvangen de deelnemers dagelijks tips om vol te houden en kunnen ze bijhouden hoe lang ze al zijn gestopt. Ook zien ze wat stoppen doet voor hun gezondheid en wat het oplevert aan geld.

Gratis webinar voor alle deelnemers aan Stoptober

28 september is er vanaf 20 uur een gratis webinar, te volgen door iedereen die meedoet aan Stoptober en zich inschrijft op Stoptober.nl. Belangrijke tips en aanmoedigingen van coaches, artsen en de deelnemende BN’ers zullen in dit webinar aan bod komen. Ook is er tijdens het webinar gelegenheid om vragen te stellen.

Initiatiefnemers

Stoptober is een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting, het Longfonds, het Trimbos-instituut en GGD GHOR Nederland.

Het geheim van Stoptober zit hem in de positieve aanpak en de ondersteuning, waar je ook bent en wanneer je maar wilt. Stoppen met roken kan lastig zijn. Toch weten we uit ervaring dat het kan. Zelfs als je heel veel rookt. Of al heel lang rookt. Hoe dat kan? Kort gezegd: door het samen te doen. De afgelopen jaren hebben geleerd dat die positieve aanpak, de steun via de app én van andere stoppers het verschil maken. Je staat er nooit alleen voor. Bovendien zijn 28 dagen goed te overzien. En wist je dat je na die 28 dagen vijf keer meer kans hebt om blijvend te stoppen? Dat verklaart het succes van Stoptober.

Doe ook mee!