Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor professionals

Speciale bus voor vaccinatie nog dichter bij huis

07 mei 2021

GGD-Fryslân rijdt vanaf eind mei met een vaccinatiebus door de provincie, om zo nog meer mensen dicht bij huis een prik tegen corona te kunnen geven. Tot nu toe is vaccineren door de GGD mogelijk op acht vaste priklocaties in de provincie. De bus is in eerste instantie bedoeld voor 65-plussers die nog niet zijn gevaccineerd en kan zo’n 100 personen per dag ontvangen.

Vaccineren gebeurt nu in Leeuwarden, Drachten, Sneek, Heerenveen, Franeker, Dokkum, Appelscha en Koudum. Het uitgangspunt is dat iedere inwoner van Fryslân maximaal een half uur hoeft te reizen om een prik te kunnen halen.    

“Toch merken we dat hier en daar behoefte is aan extra mogelijkheden om gevaccineerd te worden’’, zegt Kwartiermaker Vaccinaties Nils van Mourik van GGD Fryslân. Met het inzetten van de bus hopen we een nog grotere groep inwoners te bedienen met een vaccin.’’

Om voor een prik in de vaccinatiebus in aanmerking te komen, is een uitnodiging van het RIVM nodig. Ook moet een ID-bewijs worden meegenomen. Vooraf een afspraak maken is echter niet nodig. Wel wordt meteen een afspraak voor de tweede prik gemaakt. De Rijksoverheid bepaalt wie wanneer aan de beurt is voor een vaccinatie.

In de bus is, net als op de reguliere vaccinatielocaties, een wachtruimte voor nazorg aanwezig. Ook zijn een arts en EHBO paraat. De bus staat op plaatsen waar relatief veel 65-plussers nog geen gebruik hebben gemaakt van de uitnodiging. Bijvoorbeeld in afgelegen gebieden of in wijken waar veel mensen geen eigen vervoer hebben.

Vooraf wordt aangekondigd wanneer de bus waar staat. “De verwachting is dat we in de zomer nog makkelijker kunnen vaccineren, als iedereen een uitnodiging heeft gehad. We willen zo veel mogelijk mensen de mogelijkheid bieden’’, aldus Van Mourik.

Op dit moment gaan we ervan uit dat we prikken met het Pfizer-vaccin. Dat betekent dat we na vijf weken ook weer terugkomen op dezelfde plek. De realisatie van de bus is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Arriva Touring.

 

Vaccinatiebus