Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals.

PrEP-pilot voor een selecte groep bij GGD Drenthe, Fryslân en Groningen

26 juli 2019

Sense Noord-Nederland start per 1 september aanstaande met het verstrekken van de hiv-preventiepil PrEP en de medische zorg die daarbij hoort aan een beperkte groep mannen die seks hebben met mannen met een verhoogd risico op hiv. Heb jij als man wel eens seks met mannen en had je het afgelopen jaar (soms) onveilige anale seks, een anale soa of syfilis, of moest je PEP gebruiken? Lees dan deze informatie over PrEP.

Wat is PrEP?

PrEP staat voor Pre-Expositie Profylaxe en voorkomt hiv als de tabletten correct geslikt worden. Je slikt de pillen dagelijks of rond de momenten dat je seks hebt. Het preventiemiddel wordt door (huis)artsen voorgeschreven.

Voor en tijdens het gebruik van PrEP is het nodig om op hiv en soa te testen. Ook moeten de nieren worden gecontroleerd. Deze onderzoeken vallen onder jouw eigen risico van de ziektekostenverzekering.  Bij dagelijks PrEP-gebruik (inclusief eigen risico voor de laboratorium diagnostiek en de medicatie) bedragen de kosten, als je de PrEP-zorg via de huisarts krijgt in totaal tussen de € 800 tot € 1.200 per jaar. Dit is afhankelijk van het merk dat je gebruikt. PrEP-zorg kan gegeven worden door de eigen huisarts als hij/zij op de hoogte is van de richtlijn. Veel huisartsen hebben deze rol de laatste maanden al opgepakt.

PrEP-pilot

De minister heeft besloten een gelimiteerde pilot van vijf jaar uit te voeren bij de GGD’en. In totaal is ruimte voor 6.500 mannen die seks hebben met mannen. Waarvan 266 in Noord-Nederland (Drenthe 43, Fryslân 82, Groningen 141). Deze pilot houdt in dat ‘in ruil’ voor het verstrekken van gegevens je de PrEP-zorg en -medicatie tegen een minimale vergoeding krijgt (te weten de eigen bijdrage voor medicatie van €7,50 per dertig pillen). Op jaarbasis bij dagelijks gebruik is dat €90. De pilot wordt door de GGD in Assen, Groningen en Leeuwarden uitgevoerd. Over de deelname aan de pilot wordt altijd gecorrespondeerd met de huisarts en apotheek.

PrEP via je huisarts of via GGD-spreekuren van Sense Noord-Nederland

Uit schattingen van het RIVM blijkt dat het aantal mannen dat in aanmerking komt voor PrEP veel hoger is dan het aantal dat aan de pilot mee kan doen. Het advies van de landelijke stuurgroep WeArePrEPared is om de plaatsen in de pilot te bestemmen voor de meest kwetsbare groep. Andere mannen wordt gevraagd hun PrEP-zorg elders te organiseren, bijvoorbeeld bij de huisarts. De GGD kan de (huis)arts daarbij ondersteunen met informatie en advies. Ook kan de GGD je helpen bij het overleggen met je huisarts over het voorschrijven van PrEP.

Het onderscheid maken tussen wel of niet ‘kwetsbaar’ zal zowel in de huisartsen- als GGD-spreekkamer plaatsvinden. Ga bij voorkeur eerst naar je eigen huisarts voor PrEP-zorg.

Als je denkt dat je voor de pilot in aanmerking komt dan kun je vanaf 19 augustus bellen naar Sense Noord-Nederland (0900 736 736 6) voor een oriënterend gesprek.