Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals.

Maatregelen vanwege Brits virus in woonzorgcentrum Surhuisterveen

15 januari 2021

GGD Fryslân neemt sinds de Britse mutatie van het coronavirus opdook in woonzorgcentrum ’t Suyderhuys in Surhuisterveen (onderdeel van de Kwadrantgroep) de volgende maatregelen:

Extra testen

63 bewoners van ’t Suyderhuys die eerder negatief hebben getest zijn vandaag (vrijdag) aan huis opnieuw (preventief) getest.

Personeel wordt zaterdag getest op de testlocatie in Drachten. Het betreft 255 zorgmedewerkers die de afgelopen drie weken in contact zijn geweest met kwetsbare bewoners. Het betreft ook medewerkers van de Thuiszorg en losse medewerkers zoals artsen en fysiotherapeuten.

Tenslotte test de GGD ook preventief 147 andere zorgmedewerkers in de regio. Uit bron- en contactonderzoek is namelijk gebleken dat er een link is met het Suyderhuys.

Testen op Brits virus

Na intensief bron- en contactonderzoek wordt ook gericht gezocht naar de Britse variant van het virus. Vandaag (vrijdag) zijn 20 monsters van positief besmette mensen die een link hebben met ’t Suyderhuys geselecteerd voor onderzoek.

Meteen hierna onderzoekt de GGD Fryslân de verspreiding van de Britse variant in heel Fryslân. Hiervoor wordt een kleine representatieve steekproef gedaan met 60 monsters van onlangs besmette personen. Vanwege beperkte laboratoriumcapaciteit is een grootschaliger onderzoek niet mogelijk.

Vervolgstappen vanaf maandag

De uitslagen van deze testen zijn begin volgende week binnen. Aan de hand hiervan kan GGD Fryslân gerichte vervolgstappen zetten. Mocht bijvoorbeeld blijken dat de Britse variant bijna niet voorkomen, dan kan alle inzet op Surhuisterveen en omgeving worden gezet.

Bij dergelijke onderzoeken in Brabant en Gelderland bleek minder dan 1 procent van de besmette personen drager van de Britse variant. In de regio Rotterdam was dit 5 procent.

Voor vragen van inwoners en organisaties is de advieslijn beschikbaar: 088 – 2299333.

Bij het extra bron- en contactonderzoek krijgt GGD Fryslân de komende tijd hulp van GGD’en uit andere regio’s. Het kan dus zijn dat mensen worden gebeld door een anoniem nummer, of een telefoonnummer dat begint met netnummer 070. Het is voor het onderzoek van groot belang dat ze dit gesprek wel aannemen.