Het meest actuele nieuws over het coronavirus in Fryslân vind je op onze coronaviruspagina.

Last van jeukklachten? Pas op voor schurft!

24 juni 2020

Schurft klinkt als iets dat ver van je bed staat, maar deze besmettelijke huidziekte komt steeds vaker voor in Nederland. Studenten zijn een populair mikpunt van de mijt. Bij elkaar in bed slapen en het delen van elkaars kleding komt namelijk regelmatig voor onder studenten, en voor het kleine beestje is dat een ideale manier om over te stappen naar de volgende persoon.

Hoe ziet schurft eruit?

Met het blote oog is de schurftmijt niet te zien. De gangetjes die het beestje in de huid graaft geven jeukklachten die steeds erger worden. Je kan overal op je lichaam jeuk krijgen, vooral ’s nachts en als het warm is. Er zijn blaasjes en rode bultjes te zien, bijvoorbeeld tussen de vingers, op de handen of voeten.

Hoe behandel je schurft?

Je kan schurft goed behandelen met zalf en tabletten. Maar het belangrijkste daarbij is dat kleding en beddengoed gewassen wordt. Dit moet in de juiste volgorde gebeuren. Alle mensen in hetzelfde huishouden of mensen met wie je langer dan 15 minuten lichamelijk contact hebt gehad, moeten behandeld worden. Zo niet: dan komt het probleem onherroepelijk terug!

Studenten, opgelet!

De laatste jaren zijn er meerdere schurft uitbraken gemeld in een studentenhuis. Laat je dus op tijd behandelen en waarschuw contacten.

Wat doe ik als ik schurft heb?

Denk je dat je schurft hebt? Maak dan een afspraak bij je huisarts. Voor meer informatie kan je ook terecht op de website van het RIVM. Als je vragen hebt kan je ook bellen naar 088 - 22 99 222 en vragen naar de afdeling Infectieziektebestrijding. 

Schurft