Kinkhoestvaccin voor zwangere vrouwen

06 april 2018

De GGD biedt een kinkhoestvaccinatie aan voor zwangere vrouwen tussen de 28ste en 32ste week van hun zwangerschap. Door de vaccinatie maakt de moeder antistoffen aan die de baby meekrijgt. Hierdoor is de baby al vóór de geboorte beschermd tegen een kinkhoestinfectie.

Waarom vaccineren tegen kinkhoest?

Sinds 20 jaar komt kinkhoest weer meer voor. Jonge baby’s zijn de eerste maanden nog niet beschermd tegen kinkhoest en juist voor deze groep is dit gevaarlijk. Na een kinkhoestvaccinatie in de zwangerschap maakt het lichaam antistoffen aan.

Marian Wijma, medewerker infectieziektebestrijding van GGD Drenthe, licht toe: “De antistoffen beschermen tegen kinkhoest en komen via de navelstreng bij de baby terecht. De baby is dan direct vanaf de geboorte beschermd. Je geeft de moeder een prik om de baby te beschermen.” 

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. De kinkhoestbacterie wordt verspreid door kleine druppeltjes uit de keel die tijdens het hoesten in de lucht komen. Deze bacterie maakt een stof aan die ernstige hoestbuien veroorzaakt die lang kunnen aanhouden. Vooral baby’s die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn, kunnen erg ziek worden. Kinkhoest kan bij baby’s leiden tot longontsteking, ademnood, hersenschade en soms zelfs tot overlijden. Jaarlijks worden er gemiddeld 120 baby’s met kinkhoest in het ziekenhuis opgenomen. 

Rijksvaccinatieprogramma

Vorige week werd bekend dat staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) het advies van de Gezondheidsraad overneemt om alle zwangere vrouwen standaard een vaccinatie tegen kinkhoest aan te bieden. Mits dit uitvoerbaar en betaalbaar is. Voor de zomer wordt hierover een definitief besluit genomen. In tussentijd kan iedere zwangere vrouw terecht bij de lokale GGD of huisarts voor informatie en vaccinatie (op eigen kosten). 

Afspraak maken

Zwangere vrouwen kunnen een kinkhoestvaccinatie krijgen bij hun huisarts of lokale GGD. Maak een afspraak via 088 22 99 223 (bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.30 - 16.30 uur) of online via de afsprakenplanner op www.ggdfryslan.nl.

Op deze website gebruiken we cookies