Inhaalcampagne HPV-vaccinatie voor iedereen geboren tussen 1996 en 2003

16 december 2022

Ongeveer acht op de tien mensen wordt minstens een keer besmet met HPV. HPV staat voor humaan papillomavirus. Gelukkig word je er lang niet altijd ziek van. Meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Maar bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dat niet. Dan krijgt het virus de kans om gezonde cellen te beschadigen. Als het virus je cellen beschadigt, kan er na 10-15 jaar kanker ontstaan. Baarmoederhalskanker is de bekendste vorm. Van HPV kun je ook op andere plekken in je lichaam kanker krijgen: de mond- en keelholte, vagina, schaamlippen, penis en anus. Met een HPV-vaccinatie ben je goed beschermd tegen HPV-infecties. Het vaccin beschermt tegen 6 soorten kanker.

Voor wie, wat en wanneer?

  • De vaccinaties zijn beschikbaar voor iedereen die is geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 en nog niet eerder alle HPV-vaccinaties heeft gehaald. 
  • In januari en februari 2023 ontvangt deze groep een uitnodiging van het RIVM voor twee HPV-vaccinaties. Als je in het verleden al een prik tegen HPV hebt gehad en deze is bij het RIVM geregistreerd, dan ontvang je alleen een uitnodiging voor één inhaalvaccinatie.
  • Met de uitnodiging kun je zelf een afspraak plannen voor beide vaccinaties.
  • Tussen de twee vaccinaties moet bij voorkeur 6 maanden zitten (minimaal 150 dagen).
  • De HPV-vaccinaties voor deze groep zijn alleen in 2023 kosteloos beschikbaar.
  • Maak een afspraak via www.hpvafspraak.nl of door te bellen met 0800 1608. 

Ben je vóór 1996 geboren en wil je je graag vaccineren tegen HPV? Dat kan onder andere via 'vaccinatie op maat' of via de huisarts. Je moet de vaccinaties dan wel zelf betalen. 

Bekijk de locaties en openingstijden

 

Meer informatie

Meer informatie over HPV en de vaccinatie lees je op de website van HPV keuzehulp of door te bellen met 0800 1608. Op deze website vind je ook de veelgestelde vragen.

Wil je meer weten over het vaccin? Bekijk dan het 'vaccin in het kort'.