Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals.

Het is warm in Fryslân! Zó blijf je koel!

06 augustus 2020

Het is warm in Fryslân! En er komen nog meer warme dagen aan. Met deze tips blijf je de hitte de baas: drink voldoende, houd jezelf en je woning koel en zorg voor elkaar.

Weet wat je moet doen als het warm wordt! 

 "" Drink voldoende
Zorg ervoor dat je voldoende drinkt, ook als je geen dorst hebt. Je drinkt te weinig als je minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Bedenk dat je ook ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol.

TIP:
Zorg dat je altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als je naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.

 

""  Houd jezelf koel
Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12 en 16 uur).

TIP:
Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor je boodschappen of wandeling. Neem een (voeten)bad of douche. Zoek verkoeling onder een boom of bij water en slaap niet onder een te warme deken.

 

"" 

Houd je woning koel
Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning. Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten.

TIP:
Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals 's avonds , 's nachts, en 's ochtends.

 

""

Zorg voor elkaar
Let bij warm weer extra op mensen in je omgeving die misschien jouw hulp kunnen gebruiken. Dat geldt des te meer tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgenden weg kunnen zijn.

TIP:
Let extra op elkaar bij warm weer en steek een helpende hand toe. Weet wat je moet doen als het warm wordt.

Wat doet GGD Fryslân?

GGD Fryslân informeert risicogroepen over mogelijke gezondheidseffecten van warm weer en wat je kunt doen om effecten te voorkomen. Overleg met je huisarts of apotheek als je vragen hebt over je gezondheid of het gebruik van je medicijnen tijdens hitte. Voor overige vragen kun je contact opnemen met de GGD.