Herhaalprik tegen corona van start op 19 september

12 september 2022

Vanaf 19 september start GGD Fryslân het vaccineren met de herhaalprik tegen corona. Iedereen van 12 jaar of ouder die de basisserie tegen corona heeft gehad, kan dit najaar een herhaalprik krijgen.

Wie wordt als eerst uitgenodigd?

Mensen met een hoger risico om ernstig ziek te worden en zorgmedewerkers zijn als eerste aan de beurt en krijgen een persoonlijke uitnodiging. Het RIVM heeft daarvoor in samenwerking met onder meer huisartsen, zorgwerkgevers en instellingen een uitnodigingsproces ingeregeld.

Mensen met een hoger risico om ernstig ziek te worden zijn:

  • mensen vanaf 60 jaar;
  • mensen vanaf 12 jaar tot en met 59 jaar die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik;
  • bewoners van zorginstellingen;
  • mensen met het syndroom van Down.

Hierna kan iedereen die dat wil van 12 jaar en ouder op afspraak een herhaalprik halen. Zij worden via de verschillende kanalen in de media op de hoogte gesteld dat ze een afspraak kunnen maken.

Vernieuwd vaccin

De herhaalprik wordt gegeven met de vernieuwde vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna, omdat deze bescherming bieden tegen meer varianten van het coronavirus. Iedereen vanaf 12 jaar kan de herhaalprik met de vernieuwde vaccins halen als zij daarvoor aan de beurt zijn. Dit kan 3 maanden na de laatste coronaprik of coronabesmetting.

Om de herhaalprik te kunnen halen moet de basisserie van de coronavaccinatie zijn afgerond. Als je de basisserie nog niet hebt afgerond, kun je hiervoor een vaccinatieafspraak maken door te bellen met het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer 0800 - 7070.

Vragen of meer informatie?

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid of ga naar mijnvraagovercorona.nl.